Uwielbiam śniadania zrobione z płatków owsianych. W dzisiejszym wpisie przedstawię moje sposoby na wzbogacenie klasycznej owsianki. Co dodawać do owsianki, aby miała ona świetny smak i była pełna wartości odżywczych? Kilka pomysłów poniżej.
1. Użyj klasycznych płatków owsianych
Zamiast płatków owsianych błyskawicznych lepiej wybrać klasyczne płatki owsiane, bo są one produktem mniej przetworzonym. Płatki owsiane klasyczne lub górskie wytwarza się z całych ziaren owsa, dzięki czemu zachowują one swoje wartości odżywcze.
2. Zrób owsiankę na mleku migdałowym
Mleko migdałowe sprawi, że owsianka będzie miała nie tylko pyszny smak, ale i mnóstwo wartości odżywczych. Ja czasem do zrobienia owsianki używam domowego mleka migdałowego.
3. Dodaj babkę płesznik lub siemię lniane
Babka płesznik zawiera dużą ilość błonnika, dzięki czemu wspomaga oczyszczanie organizmu. Dodanie tego składnika do owsianki sprawi, że stanie się ona gęsta i klejąca. Nasiona babki płesznik po dodaniu do wody pokrywają się dużą warstwą śluzu sprawiając, że owsianka nabiera budyniowej konsystencji. Podobny efekt osiągniemy dodając do owsianki siemię lniane. Pamiętajcie o tym, że jeśli dodajecie któryś z tych dwóch składników, to należy dolać dodatkową porcję mleka – aby nasiona wchłonęły wodę.
4. Dodaj ziarna kakao
Ziarna kakao to ostatnio mój ulubiony dodatek do owsianki. Mają mocno kakaowy, jednak pozbawiony słodyczy smak. To ciekawa alternatywa dla sypanego kakao. Takie ziarenka to wydatek około 14 zł za 200 g. Tutaj sprawdzisz cenę ziaren kakao.
5. Dodaj mus z chia i świeżych lub mrożonych owoców
W roli dodatku do owsianek doskonale sprawdzi się mus ze świeżych lub mrożonych owoców. Ja zimą najczęściej używam w tym celu mrożonych malin. Latem doskonale sprawdzą się świeże truskawki lub maliny. Jedną szklankę owoców podgrzewam w garnku z grubym dnem i zdejmuję z ognia. Do malin dodaję 1/4 szklanki wody i 2 łyżki nasion chia. Całość dokładnie mieszam. Kiedy maliny trochę przestygną dodaję jedną łyżkę miodu i odstawiam całość na 20 min. Mus z owoców można też zrobić wieczorem, wstawić do lodówki i użyć rano na śniadanie.
6. Łyżka masła orzechowego to dobry pomysł!
Uwielbiam dodawać do ciepłej owsianki masło orzechowe – pod wpływem wysokiej temperatury rozpuszcza się ono i świetnie smakuje. Taka owsianka będzie też bardziej pożywna i dostarczy organizmowi dobrych tłuszczów.
7. Dodaj świeże lub karmelizowane owoce
Jako dodatek świetnie sprawdzą dojrzałe banany, borówki lub starte na tarce jabłko. Dobrym pomysłem jest też dodanie owoców karmelizowanych, np. karmelizowanej gruszki. Najpierw obieramy gruszkę ze skórki i kroimy ją na ósemki. Potem na patelnię wlewamy dwie łyżki miodu, lekko podgrzewamy i dodajemy owoce. Gruszka powinna zagotować się w miodzie. Następnie podgrzewamy całość na wolnym ogniu jeszcze około dziesięciu minut.
8. Posyp owsiankę zdrowymi dodatkami
Tutaj możliwości jest wiele – możesz użyć orzechów nerkowca, orzechów włoskich, orzechów laskowych, orzechów brazylijskich, wiórek kokosowych, płatków kokosowych, płatków migdałowych, sezamu, nasion słonecznika, nasion dyni. Aby dodatki miały bardziej wyrazisty smak warto uprażyć je przez kilka minut na suchej patelni.
Dzięki różnym dodatkom owsianka może być posiłkiem, które nigdy się nie nudzi. Jaką wersję lubicie najbardziej?
Zobacz też: Najlepsze masła orzechowe – moja lista
