W dzisiejszym tekście opiszę moje poszukiwania doskonałego mleka roślinnego oraz zamieszczę przepis na domowe mleko kokosowe.
Dobre mleko roślinne – tzn. jakie?
Dobre mleko kokosowe ma w składzie tylko dwa składniki: kokos/ekstrakt kokosowy i wodę. Jakiś czas temu musiałam zrezygnować z mleka krowiego (zobacz: Jak właściwa dieta poprawiła stan mojej cery). Potrzebowałam więc dobrego zamiennika, który będę mogła dodawać do owsianek, jaglanek i innych posiłków. W sklepach możemy kupić różne rodzaje napojów roślinnych, jednak ich skład często nie jest doskonały. Pisałam Wam o tym, że znalazłam dobre mleko kokosowe w Rossmannie. W składzie mleka z tego sklepu jest miąższ mleka kokosowego 65% i woda 35%. Jego cena to: 8,99 zł. Wczoraj podczas zakupów trafiłam z kolei na inne mleko kokosowe w puszcze o bardzo dobrym składzie – Real Thai. Skład tego mleka to: ekstrakt kokosowy 85%, woda 15% – cena 7,99 zł. Mleko Real Thai ma lepszy skład niż to enerBio z Rossmana, ale i jest tańsze. Dobrym zamiennikiem mleka krowiego są też mleka ryżowe, sojowe, owsiane, migdałowe. Mleko ryżowe z dobrym składem znalazłam kiedyś w Lidlu – to Joya Rice Organic Rice Arroz, niestety obecnie nie jest już dostępne (może niedługo wróci).
Mleka roślinne z dobrym składem:
Kupiłam też niedawno mleko kokosowe z Alpro, żeby spróbować jak smakuje. Cena tego mleka kokosowego jest dosyć wysoka – 12,99 zł, a w składzie kilka nieciekawych dodatków.
Skład wygląda następująco: woda, mleko kokosowe (5,3% – krem kokosowy, woda), ryż (3,3%), fosforan triwapniowy, stabilizatory (karagen, guma guar, guma ksantanowa), sól morska, witaminy (B12, D2), aromaty. Opis dodatków:
Karagen – spożyty w nadmiarze może powodować wzdęcia, może wywoływać owrzodzenia jelit.
Guma guar – bezpieczna w małych dawkach, nadmiar może być przyczyną wzdęć.
Guma ksantanowa – substancja uważana za nieszkodliwą.
W sklepach internetowych lub w supermarketach można też kupić mleko kokosowe Eco Mil. To mleko kokosowe ma dobry skład, a jego dodatkową zaletą są składniki pochodzenia ekologicznego.
Skład: woda, mleko kokosowe* (8,5%), skrobia z tapioki*, lecytyna słonecznikowa, naturalny aromat kokosowy*, sól morska. *składnik pochodzenia ekologicznego.
Jak przechowywać mleko roślinne z puszki po otwarciu?
Aby ograniczyć psucie się mleka kokosowego z puszki, najlepiej po otwarciu przelać je do słoika. Tak przechowywane mleko jest dobre do 4 dni.
Jak zrobić domowe mleko kokosowe?
Przejdźmy do sedna, czyli do tego, jak zrobić domowe mleko kokosowe. Zrobienie takiego mleka planowałam już od długiego czasu, ale jakoś łatwiej było mi kupić mleko koksowe w sklepie. Jednak dziś przyszedł dzień, w którym w końcu mi się udało zrobić domowe mleko kokosowe i przekonałam się, że to bardzo proste.
Co jest potrzebne do zrobienia domowego mleka kokosowego?
Aby zrobić mleko koksowe w domu potrzeba tylko dwóch składników: wiórek kokosowych i wody. Warto kupić wiórki, które mają dobry skład, tzn. są bez substancji konserwujących. Ja lubię ekologiczne wiórki kokosowe z Bio Planete – są naprawdę świetne (a przetestowałam już dużo tego typu produktów w swoim życiu). Jeśli chodzi o wodę, to dobrze jest użyć wody przefiltrowanej, mineralnej lub źródlanej. Aby przygotować mleko potrzebne jest też duże sitko i miska. Do zrobienia domowego mleka kokosowego używam blendera kielichowego G21 Perfect Smoothie. W tym blenderze robię nie tylko mleko kokosowe, ale i zielone koktajle, mleko z ziaren słonecznika, domowe pesto, hummus i wiele innych pysznych potraw – szczegóły we wpisie:
Blender G21 Perfect Smoothie – recenzja po roku korzystania i rabat 100 zł
Składniki:
1 szklanka wiórek kokosowych (np. Bio Planet lub innych bez dwutlenku siarki)
4 szklanki wody niegazowanej
Sposób przygotowania:
1. Podgrzej wodę w garnku, tak aby była gorąca, ale nie wrząca.
2. Połącz dwie szklanki wody z wiórkami i blenduj około 3 min, aż powstanie mleko kokosowe.
3. Przelej mleko przez sitko, dokładnie wyciskając na sicie wiórki (ja użyłam do tego szklanej miski, sita i łyżki).
4. Wyciśnięte wiórki ponownie zalej 2 szklankami wody i zblenduj, a następnie przelej przez sitko.
5. Wlej mleko kokosowe do słoika lub szklanej butelki. Gotowe!
Mleko kokosowe możesz spożyć od razu lub przechowywać w lodówce do 4 dni.
Robienie domowego mleka kokosowego to oszczędność pieniędzy
Cena mleka kokosowego w puszcze – Real Thai: 7,99 za 400 ml = 1,99 zł za 100 ml
Cena mleka kokosowego w kartonie – Alpro: 12,99 za 1000 ml = 1,30 zł za 100 ml
Cena mleka kokosowego robionego w domu:
– wiórki – 5,99 za 200 g (zużyłam niecałe opakowanie, ok. 70%) – ok. 4,19 zł
– woda – 1,99 za 1,5 l (zużyłam 4 szklanki po 350 ml, razem: 1400 ml) – ok.1,60 zł
Koszt domowego mleka kokosowego: 5,79 zł za 1200 ml = 0,50 zł za 100 ml
Domowe mleko kokosowe świetnie smakuje z matcha latte.
Takie domowe mleko kokosowe jest świetnym dodatkiem do różnych dań. Na jego bazie można przygotować też pyszne mleko bananowe. Przepis poniżej.
Mleko bananowe
Składniki:
1 szklanka mleka koksowego
1 dojrzały banan
Banana i mleko wystarczy zmiksować w blenderze. Takie mleko ma słodki, bananowy-kokosowy smak.
Namawiam Was do zrobienia mleka kokosowego w domu – to łatwy i tani sposób na pyszny napój. Jeśli mi udało się je zrobić, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyście Wy też przygotowali takie mleko w domu. Jeśli często używacie mleka kokosowego w swojej kuchni, to warto zacząć je robić samemu, bo to duża oszczędność pieniędzy.
Jestem ciekawa jakie napoje roślinne lub mleka pijecie na co dzień – piszcie w komentarzach! :-)