Kupujesz awokado w sklepie i już masz w myślach wizję jedzenia pysznego guacamole. Przychodzisz do domu, myjesz awokado, kroisz na pół i widzisz coś takiego:

Awokado to genialny owoc, który można w kuchni wykorzystywać na wiele sposobów. Ja najczęściej jem je właśnie w formie guacamole na kanapce lub jako dodatek do koktajli. Zdarzało mi się niestety kupić awokado, które okazało się zepsute. Czasem też zbyt długo awokado leżało w mojej kuchni i niestety przestawało być dobre do zjedzenia. Jak kupić dobre awokado i jak je przechowywać? Kilka wskazówek w dzisiejszym tekście.
Jakie rodzaje awokado są dostępne na rynku?
W Polskich sklepach najczęściej można dostać dwa rodzaje awokado. Pierwsze to awokado z zieloną skórką – odmiana Fuerte, drugie to awokado z fioletowo-czarną skórką – odmiana Hass.
Fuerte to średniej wielkości owoc w kształcie gruszki. Awokado wypełnione jest zielono-żółtym kremowym wnętrzem.
Hass to odmiana, której owoce są zazwyczaj odrobinę mniejsze od Fuerte. Środek awokado ma delikatny orzechowy smak.
To co odróżnia te dwa rodzaje awokado to również cena – Hass jest droższe od Fuerte. Średnia cena za jedno awokado Fuerte to ok 3-5 zł, w zależności od sklepu. Za Hass trzeba zapłacić od 6 do 10 zł za sztukę.
Gdzie kupić awokado?
Awokado można dostać w niemal każdym supermarkecie i dyskoncie. Jest też dostępne na bazarach warzywnych. Ja najczęściej kupuję awokado w Biedronce lub w Lidlu. W tym pierwszym sklepie awokado Fuerte jest sprzedawane na wagę i cena jednej sztuki to ok 3 zł. W Lidlu awokado Fuerte można dostać za 4 zł.
Jak wybrać dobre awokado?
Przejdźmy do sedna, czyli do tego jak kupić dobre awokado. Idealne awokado posiada kilka cech i są to m.in. odpowiedni kolor i właściwa miękkość. Warto też sprawdzić miejsce pod szypułką.
Odpowiedni kolor awokado
Awokado Fuerte ma mieć zieloną skórkę. Istotne jest to, że skórka ta musi być pozbawiona ciemnych plamek. Jeśli na zielonej skórce znajdują się ciemne plamy to znaczy, że awokado jest w środku zepsute. Zdjęcie poniżej dokładnie pokazuje to zjawisko.
Z kolei dojrzałe awokado Hass powinno mieć skórkę o fioletowo-czarnej barwie. Warto wiedzieć, że ten rodzaj awokado nie dojrzewa na drzewie, a dopiero po zbiorach. Zerwane, niedojrzałe awokado Hass ma ciemnozieloną skórkę. Po 4, 5 dniach skórka tej odmiany awokado robi się ciemno-fioletowa. Wtedy awokado jest dobre do jedzenia.
Właściwa miękkość awokado
Właściwa miękkość to drugi, poza kolorem, kluczowy wskaźnik dobrego awokado. Najczęstszym problemem występującym podczas zakupu awokado jest właśnie to, że awokado jest twarde jak kamień. Taki twardy owoc jest najczęściej dobry do jedzenia dopiero po około tygodniu. Czasem jednak zdarza się, że twarde awokado nigdy nie dojrzeje i jesteśmy zmuszeni wyrzucić je, bo jest twarde, ale zaczyna się psuć.
Idealne awokado Fuerte nie jest ani za twarde, ani za miękkie. Po naciśnięciu na skórkę musi się ona uginać pod palcami, ale z powrotem wracać do swojego wcześniejszego położenia. Wybierając awokado naciskamy więc delikatnie na skórkę i sprawdzamy miękkość owocu. Dobre awokado Fuerte jest delikatnie miękkie, a przy tym ma idealnie zieloną skórkę.
Awokado Hass ma grubszą skórkę, więc po naciśnięciu na nie poczujemy, że jest dosyć twarde. Dlatego też wybierając tę odmianę awokado możemy wybierać owoce, które wydają się dosyć twarde. Jednak po obraniu ich z tej twardej skórki okaże się, że w środku są idealnie miękkie. W przypadku tej odmiany awokado rozpoznanie plamek na bardzo ciemnej skórce jest często niemożliwe, więc ważnym czynnikiem jest właśnie zbadanie jego miękkości. Awokado jest zepsute, jeśli posiada bardzo miękką, gąbczastą skórkę i sprawia wrażenie pustego w środku.
Pamiętajcie też o tym, aby miękkość awokado sprawdzać bardzo delikatnie, bo przy mocniejszym naciskaniu w miejscu odgnieceń mogą powstać brzydkie, ciemne plamki.
Kolor pod szypułką owocu
Aby upewnić się, że awokado, które wybraliśmy jest dobre, możemy sprawdzić kolor owocu pod szypułką. Kiedy więc wybierzemy odpowiednio miękkie awokado, które ma idealny kolor skórki, możemy dodatkowo delikatnie usunąć szypułkę owocu. Zobaczymy wtedy jak awokado prezentuje się w środku bez rozcinania go. Kolor owocu pod szypułką powinien być jasno-zielony lub jasno-żółty, bez widocznych ciemnych plamek. Jeśli awokado ma pod szypułką plamki, oznacza to, że jego wnętrze jest już zepsute. Moje zepsute awokado, które zbyt długo trzymałam w kuchni wyglądało tak jak poniżej i nie nadawało się do jedzenia. Jeśli szypułkę trudno odczepić od owocu oznacza to, że awokado jest niedojrzałe.
Jak przechowywać awokado?
Jeśli przekroimy awokado na pół i chcemy zjeść tylko jego połowę lepiej wybrać tę, która nie ma pestki. Połówka awokado, w którym jest pestka będzie mniej podatna na zepsucie. Połówkę awokado, którą chcemy zostawić na później, dobrze jest też skropić sokiem z cytryny.
Ile czasu można przechowywać awokado?
Zazwyczaj kupuję bardzo miękkie awokado i zjadam je w tym samych lub następnym dniu. Awokado średnio miękkie zostawiam w kuchni, aby dojrzało, jest wtedy gotowe do zjedzenia po dwóch, trzech dniach. Jeśli kupiliśmy średnio miękkie awokado i nie chcemy go jeść w najbliższych dniach to najlepiej włożyć je do lodówki. Taki sposób sprawia, że awokado nie będzie tak szybko dojrzewać. Kupienie miękkiego awokado i zostawienie go na kilka dni w kuchni poza lodówką doprowadzi do jego zepsucia.
Koktajl z bananami i awokado:
Podsumowanie
Idealne do jedzenia awokado odmiany Fuerte jest miękkie w dotyku i ma skórkę pozbawioną plamek. Pod szypułką widzimy jasną-zieloną barwę. Doskonałe awokado odmiany Haas ma fioletowo-czarną skórkę i jest średnio miękkie w dotyku. Pod szypułką widzimy jasno-zielony, pozbawiony plam środek. Skórka w obu rodzajach awokado po lekkim naciśnięciu z powrotem wraca do swojego wcześniejszego położenia.
Mam nadzieję, że po przeczytaniu moich wskazówek zakup dobrego awokado będzie dla Was bardzo łatwy. Teorię już znacie, ale to praktyka czyni mistrza, kupujcie więc awokado często i w dużych ilościach.
Przeczytaj też: Najlepsze produkty spożywcze z Rossmanna
