AGATABERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Smart dom
  • Współpraca
FANPAGE
Likes
Obserwujący
AGATA BERRY
Sklep
AGATABERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Smart dom
  • Współpraca
  • Zdrowe zakupy

Jak kupić dobre bakalie?

  • 14 marca, 2016
  • 10 komentarzy
Total
0
Shares
0
0
0

Suszone owoce to wspaniałe produkty, dzięki którym możemy wzbogacić naszą dietę w błonnik i witaminy. Warto widzieć, w jaki sposób kupować bakalie, aby były one jak najbardziej wartościowe. W dzisiejszym tekście piszę o tym, czym powinny się wyróżniać dobre suszone owoce.

Jakie bakalie możemy kupić w sklepach?

W sklepach mamy obecnie szeroki wybór bakalii. Dostępne są: migdały, orzechy: włoskie, laskowe, rodzynki: kalifornijskie, sułtańskie, królewskie, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, suszone daktyle, suszone figi, suszone śliwki, suszone morele, chipsy jabłkowe, chipsy bananowe, wiórki koksowe, suszone wiśnie, suszona żurawina, jagody goji, suszone mango.

owoce suszone

Na co zwrócić uwagę kupując bakalie?

Kupując suszone owoce należy przede wszystkim sprawdzać listę składników podaną w ich składzie. Najlepsze suszone owoce to takie, które w swoim składzie zawierają jedynie owoce. Na opakowaniach znajdziemy jednak różne dodatkowe składniki – niektóre z nich nie są niczym złym, inne – wręcz przeciwnie. Najczęściej do suszonych owoców producenci dodają: cukier, dwutlenek siarki, olej słonecznikowy, olej z nasion bawełny, olej palmowy, regulator kwasowości: kwas jabłkowy. Poniżej opiszę każdy z tych składników uwzględniając jego wpływ na organizm.

Cukier

Suszone owoce to bogate źródło witamin, składników mineralnych i błonnika. Nie da się jednak ukryć, że bakalie zawierają też duże ilości naturalnie występujących w owocach cukrów. Poniżej dla przykładu zawartość składników odżywczych na 100 g w rodzynkach i figach suszonych.

Rodzynki, kalorie: 299 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcze: 0,46 g
Węglowodany: 79 g
w tym cukry: 59 g
Błonnik: 3,7 g

Figi suszone, kalorie: 249 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcze: 0,93 g
Węglowodany: 64 g
w tym cukry: 48 g
Błonnik: 9,8 g

Z powodu dużej zawartości cukrów prostych suszone owoce są idealnym naturalnym słodzikiem, którego często używam, aby posłodzić potrawy. Bakalie dodaję do owsianek, kaszy jaglanej, komosy ryżowej, ciastek bananowych i innych słodkich dań. Dzięki dodatkowi bakalii nie muszę używać białego cukru, którego od dawna nie ma w mojej kuchni.

Suszone owoce to bogate źródło naturalnych cukrów prostych, nie widzę więc żadnej potrzeby, aby kupować bakalie, które dodatkowo są dosładzane białym cukrem. O ile łatwo kupić rodzynki czy suszone śliwki bez dodatku cukru, tak znalezienie w sklepie suszonej żurawiny bez cukru graniczy z cudem. Skład przykładowej suszonej żurawiny: żurawina 62%, cukier 37,5 %, olej słonecznikowy. Niemal 40% zawartości opakowania to cukier! Widziałam co prawda w jakimś sklepie internetowym żurawinę bez cukru, ale jej cena była bardzo wysoka (100 zł za 0,5 kg). Z tych powodów przestałam kupować suszoną żurawinę, bo nie chcę za każdym razem, kiedy ją jem serwować sobie niemal takiej samej ilości cukru.

Przy okazji wspomnę też o owocach kandyzowanych – to nie są dobre bakalie! Kandyzowane owoce najczęściej składają się w 50% z cukru, miodu bądź syropu glukozowo-fruktozowego. Nigdy nie kupuję kandyzowanych owoców lub mieszanek owocowych zwierających tego typu owoce. Kiedy mam ochotę na kandyzowane owoce (dodaję je czasem do owsianek), to po prostu na patelni roztapiam łyżkę miodu i dodaję jabłko/gruszkę/banana. Smażę na wolnym ogniu, aż miód idealnie połączy się z owocami.

Dwutlenek siarki

Niezwykle popularnym składnikiem suszonych owoców jest dwutlenek siarki. Czym jest ten składnik? To gaz, który jest konserwantem, ma więc za zadanie przedłużyć przydatność do spożycia bakalii. Konserwanty mają zakres numerów E200–E299, dwutlenek siarki to E220. Gaz ten jest dodawany do owoców, aby zapobiegać rozwojowi bakterii i grzybów, z uwagi na swoje bakteriobójcze i pleśniobójcze właściwości. Dwutlenek siarki obniża zawartość witamin w suszonych owocach, które pod wpływem tego gazu utleniają się. Dodatek tego składnika zmienia też smak owoców. Suszone owoce niesiarkowane smakują dużo lepiej, niż ich siarkowana wersja. Dwutlenek siarki zapobiega też brązowieniu owoców – to dzięki niemu suszone owoce, np. suszone morele mają żółty kolor. Suszone morele niesiarkowane są brązowego koloru – po tym poznacie, że owoce nie były siarkowane.

Dwutlenek siarki może negatywnie wpływać na organizm. Ze względu na to, że może drażnić drogi oddechowe, stanowi ryzyko dla astmatyków. Dwutlenek siarki może też wywoływać nudności i bóle głowy. Nie kupuję bakalii zawierających dwutlenek siarki ze względu na jego potencjalne negatywne działanie na organizm oraz fakt, że owoce siarkowane dużo gorzej smakują.

Olej słonecznikowy, olej z nasion bawełny

Te składniki są często dodawane do rodzynek. Olej słonecznikowy to źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), podobnie jak olej z nasion bawełny. Dodatek takich olejów do bakalii nie wpływa negatywnie na jego smak, więc taki składnik jest okay.

Olej palmowy

Ten olej należy do tłuszczów nasyconych, które należy spożywać w bardzo małych ilościach. Olej palmowy ma negatywny wpływ na środowisko – proces zbioru tego oleju przyczynia się do zniszczenia lasów deszczowych w Indonezji i Malezji, co zagraża mieszkającym tam zwierzętom. Jeśli macie do wyboru bakalie  z olejem słonecznikowym lub z olejem palmowym – to lepiej wybrać tę pierwszą wersję.

Kwas jabłkowy

Konserwant o numerze E 296. Substancja ta jest uważana za nieszkodliwą. Kwas jabłkowy to organiczny kwas, występujący w dużej ilości w niektórych owocach. Ma zastosowanie jako regulator kwasowości.

healthy-lunch-meal-fruits

Czy bakalie dostępne na wagę to dobry pomysł?

W supermarketach poza bakaliami w klasycznych, małych opakowaniach, można też kupić produkty na wagę. Ja jednak nigdy tego nie robię, o czym pisałam już w tym tekście. Dlaczego? Nie wiadomo, ile czasu takie bakalie leżały w sklepie. Dostęp powietrza powoduje, że witaminy zawarte w takich produktach utleniają się. Na bakaliach dostępnych na wagę nie ma też daty przydatności do spożycia. Zatem w przypadku bakalii warto zapłacić więcej za bakalie pakowane, bo mamy wtedy pewność, że produkt jest świeży. Drugą kwestią jest też fakt, że bakalie w supermarketach są często wystawione w dużych koszach, do których wszyscy klienci sklepu mają łatwy dostęp. Można sobie wyobrazić co może się dziać, kiedy ktoś nakłada sobie takie bakalie.

Ekologiczne czy klasyczne?

Nie wszystkie bakalie, które kupuję są ekologiczne. Wychodzę z założenia, że nieekologiczne rodzynki czy morele z dobrym składem nie zrobią mojemu organizmowi nic złego. Jeśli jednak wolicie produkty ekologiczne to oczywiście trzeba liczyć się z wyższą ceną. Warto też sprawdzać opakowania, bo nie każde bakalie ekologiczne muszą być pozbawione dwutlenku siarki, jednak najczęściej tak właśnie jest. Bardzo często owoce suszone niesiarkowane są dostępne właśnie w wersji ekologicznej.

Dostępność – gdzie kupić dobre bakalie?

Poniżej wybrane owoce suszone i miejsca, w których je kupuję.

Rodzynki – dobre rodzynki niesiarkowane znajdziecie na przykład w Lidlu, Tesco, Rossmannie. Innych sklepów nie sprawdzałam, ale rodzynki to łatwy do znalezienia produkt, wiec powinny być dostępne w większości sklepów i dyskontów.

Morele suszone – dobre morele suszone można kupić na BioBazarze w Warszawie, a także np. w Rossmannie.

Wiórki koksowe – niesiarkowane wórki są dostępne w Lidlu, kupuję je od dawna, żeby robić  z nich domowe mleko kokosowe. Jednak niedawno spróbowałam wiórek koksowych ekologicznych i muszę przyznać, że wydają mi się lepsze. Wiórki z Lidla w porównaniu do ekologicznych różnią się już na pierwszy rzut oka – te z Lidla są jakby bardziej wysuszone, te eko bardziej wilgotne. Mleko koksowe zrobione z wiórek ekologicznych miało delikatnie lepszy smak, choć nie wiem czy każdy poczułby różnicę.  Ja lubię ekologiczne wiórki kokosowe z Bio Planete – są naprawdę świetne (a przetestowałam już dużo tego typu produktów w swoim życiu).

Podsumowanie

Kupując bakalie zawsze sprawdzajmy ich skład. Często może okazać się, że zamiast suszonych owoców kupujemy opakowanie wypełnione w połowie cukrem. Warto też wybierać bakalie niesiarkowane z uwagi na ich doskonały smak i brak składników potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia.

 

Spodobał Ci się ten artykuł?
Polub mnie na Facebooku:

AgataBerry – Blog o zdrowiu

 

Zobacz też:

WILDBERRY
Domowe bounty w wersji fit

 

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Related Topics
  • BAKAL
  • Bakal Sport
  • bakalie
  • Daktyle suszone
  • jagody goji
  • migdały
  • morele suszone
  • orzechy
  • owoce kandyzowane
  • Rodzynki
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
  • Psychologia
  • Styl życia
  • Wywiady
  • Zdrowe zakupy

Efekt halo i jego wpływ na odżywianie

  • 11 marca, 2016
View Post
Next Article
  • Wywiady
  • Zdrowie

Jak zdrowo przytyć? Wywiad z dietetykiem

  • 15 marca, 2016
View Post
You May Also Like
View Post
  • Zdrowe zakupy

Oświadczenie zdrowotne (health claim) na etykiecie – na co zwracać uwagę?

  • agataberry
  • 5 grudnia, 2020
View Post
  • Zdrowe zakupy
  • Zdrowie

Zdrowsze zamienniki produktów – co wybierać?

  • agataberry
  • 19 lutego, 2020
View Post
  • Zdrowe zakupy
  • Zdrowie

Zakupy spożywcze – nie popełniaj tych błędów!

  • agataberry
  • 9 stycznia, 2020
View Post
  • Zdrowe zakupy

Test zdrowej żywności – moje hity i kity

  • agataberry
  • 5 stycznia, 2020
View Post
  • Zdrowe zakupy

Napoje roślinne – przegląd nowości

  • agataberry
  • 27 października, 2019
View Post
  • Mama i dziecko
  • Zdrowe zakupy

10 produktów spożywczych, których nigdy nie kupię dziecku

  • agataberry
  • 4 czerwca, 2019
View Post
  • Zdrowe zakupy
  • Zdrowie

10 moich ulubionych produktów spożywczych

  • agataberry
  • 3 grudnia, 2018
View Post
  • Zdrowe zakupy

Zdrowe zakupy w Lidlu – przegląd nowości

  • agataberry
  • 22 maja, 2018
Wyciskacie soki na co dzień i uwielbiacie swoją wyciskarkę? A może Wasz sprzęt do wyciskania soków pokrył kurz? Chętnie obalę kilka mitów związanych z wyciskaniem soków, bo okazuje się, że jest ich niemało. Szczegóły 👈
Lubię ułatwiać sobie życie i codziennie jeść nie tylko pysznie, ale i zdrowo. A jeśli brakuje mi czasu na przygotowanie 5 odżywczych posiłków dziennie? Jak to zrobić bez gotowania i bez stresu? W dzisiejszym wpisie na blogu znajdziecie moje wrażenia związane z testowaniem diety pudełkowej od Nice To Fit You.
Prosty przepis na odżywcze śniadanie – tosty + krem z awokado (banan, kakao, awokado). Idealne rozpoczęcie dnia👍
Rower i wycieczki rowerowe to ten rodzaj aktywności, który kojarzy się szczególnie z wiosną i latem. Ja traktuję rower jako pojazd całoroczny i nie widzę przeciwskazań do tego, aby jeździć na rowerze także zimą i wczesną wiosną. Jeśli tylko trasa do punktu docelowego (sklepu, przychodni czy apteki) zajmie mi nie więcej niż 15-25 minut, to wybieram wtedy rower zamiast auta.
Dziś jest Europejski Dzień Mózgu 🧠To, co jemy, ma ogromy wpływ nie tylko na pracę naszego mózgu, ale i całego organizmu. Aby nasz mózg prawidłowo funkcjonował potrzebuje wielu niezbędnych składników. Te korzystne dla układu nerwowego składniki znajdziecie na karuzeli. Co warto jeść, aby nasz mózg działał sprawnie?
Wiosna… przychodzi i najzwyczajniej w świecie przynosi radość i ukojenie. A w głowie pojawiają się pytania – czy wypada mi się cieszyć z tej wiosny? Z tego słońca, spokoju, domu? Czy tam też jest wiosna?
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności
© 2015-2022 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved

Input your search keywords and press Enter.

 

Loading Comments...