Uwielbiam oliwę z oliwek! Dobrej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to obecnie jeden z podstawowych produktów w mojej kuchni. Już samo wyobrażanie sobie, że oliwa to produkt tłoczony z oliwek, które rosną w pięknym i słonecznym miejscu, jest dla mnie przyjemne. Dziś na blogu postanowiłam przestawić wyniki mojego małego testu, w którym porównywałam kilka dostępnych na polskim rynku oliw.
Jak wybrać dobrą oliwę? Czy warto kupować oliwę w dyskoncie? Ile trzeba wydać na oliwę z oliwek najwyższej jakości? I w końcu – czy różnica w smaku pomiędzy oliwami z różnych półek cenowych jest mocno wyczuwalna? Jeśli też zadawaliście sobie podobne pytania, to mój wpis powinien się Wam sposobać. Na wstępie dodam też, że poniższa lista to mój subiektywny wybór oliw i wpis nie powstał we współpracy z żadnym producentem :-)
Jakie oliwy z oliwek testowałam?
Do testu użyłam 4 oliw. Każda z nich to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Dokładne informacje o każdym z testowanych przeze mnie produktów zamieszczam poniżej. Jak widać ceny oliwy z oliwek różnią się znacząco – najtańsza oliwa kosztuje 26,65 zł za litr, zaś najdroższa – 130 zł. Celem mojego testu było znalezienie różnic pomiędzy poszczególnymi oliwami i sprawdzenie, czy wyższa cena idzie w parze z jakością. Zauważyłam też, że im droższa oliwa, tym więcej informacji o produkcie znajdziemy na opakowaniu i/lub na stronie producenta.
1. Lidl Deluxe Grecka oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
Cena: 19,99 zł za 750 ml
Cena za 1 litr: 26,65 zł
Producent: El Renieris & CO., Kissamos/Kreta, Grecja
Pochodzenie: Grecja
Gatunek oliwek: brak informacji
Dostępna w: Lidl
Opis producenta: Chania Kritis (ChOG) – oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Uzyskiwanie na zimno.
2. Lidl Primadonna Grecka oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
Cena: 13,99 zł za 500 ml
Cena za 1 litr: 27,98 zł
Producent: Wyprodukowano w Grecji. Butelkowane przez: Fiorentini Firenze S.p. A., Włochy.
Pochodzenie: Grecja
Gatunek oliwek: brak informacji
Dostępna w: Lidl
Opis producenta: Najlepsza kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.
3. Monini D.O.P. Umbria Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
Cena: 31,99 zł za 500 ml
Cena za 1 l: 63,98 zł/l
Producent: MONINI
Pochodzenie: Umbria, Włochy
Gatunek oliwek: Moraiolo, Frantoio, Leccino, S. Felice
Dostępna: tutaj
Opis producenta: Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Oliwa z oliwek Extra Vergine D.O.P. Umbria jest wytwarzana w Umbrii z odmian oliwek Moraiolo, Frantoio, Leccino, S. Felice zgodnie z wytycznymi produkcji dla regionu pochodzenia.
Zastosowanie: Idealnie wzbogaca mięsa, warzywa z grilla, carpaccio, bruschettę oraz inne włoskie dania.
Zbiory 2015.
4. Oliwa Extravergine Terre Rosse Dop ekologiczna
Cena: 65 zł za 500 ml
Cena za 1 litr: 130 zł
Producent: Mario Ciampetti Azienda Agraria HISPELLUM, Spello, Umbria
Pochodzenie: Umbria, Włochy
Gatunek: 100% moraiolo
Dostępna: tutaj
Opis ze strony sklepu:
Smak: średnio intensywny aromat zielonego owocu oliwki, świeżo skoszonej trawy i zielonego karczocha, na podniebieniu gorzkawy, pikantny i lekko szczypiący.
Zapach: intensywny, ziołowy, świeżo skoszonej trawy
Kolor: zielony z żółto-złotawymi tonami
Zastosowanie: do dań soczystych o zdecydowanym smaku i mocnej strukturze – bruschetty, mięsa z grilla, zup z warzyw fasolowych, dań z fasoli i makaronu, duszonego szpinaku z czosnkiem, grzybów z grilla a także dań słodkawych, jak zupy z ziemniakami, porem i cebulą. Doskonała do świeżego lub podpieczonego chleba, natartego ząbkiem czosnku , lekko posolonego. Jest bardzo wydajna.
Zalety: zawiera kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym, przeciwnowotworowym i podnoszącym odporność.
Ma wysoką zawartość polifenoli, które są przeciwutleniaczami (antyoksydantami), mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antynowotworowe.
Pochodzi z gajów uprawianych metodą biodynamiczną, ekologiczną, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów.
Certyfikaty: DOP Umbria Assisi Spoleto, Europejski Certyfikat Ekologiczny, Amerykański Certyfikat Organiczny ASDA, Japoński Certyfikat Organiczny JAS, Certyfikat Koszerności
Zbiory: od początku października do początku grudnia
Gatunek: 100% moraiolo
Położenie gajów: 400 – 800 m n.p.m
Kwasowość: 0,17%
Polifenole: 356 mg/kg
Najlepsza oliwa z oliwek – mój test
Aby sprawdzić, która z oliwy z oliwek smakuje mi najbardziej przygotowałam prosty test. W ramach testowania na osobnych talerzach umieściłam każdą z czterech oliw. Jako dodatek przygotowałam francuską bagietkę. Zazwyczaj nie jem takiego pieczywa, ale w tym przypadku było to konieczne – chciałam, aby pieczywo użyte do testu było maksymalnie neutralne w smaku. Następnie przeszłam do testów – wraz z drugim testerem próbowałam każdego rodzaju oliwy oceniając głównie smak.
Testowane oliwy z oliwek
- 1. Lidl Deluxe Grecka oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
- 2. Lidl Primadonna Grecka oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
- 3. Monini D.O.P. Umbria Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
- 4. Oliwa Extravergine Terre Rosse Dop ekologiczna
Kolor
Każda z testowanych przeze mnie oliw miała zbliżoną barwę – był to żółty kolor. Dwie z oliw trochę się wyróżniały – oliwa z oliwek numer 3 – Monini – miała jaśniejszą barwę od pozostałych oliw, jej kolor był przejrzysty, jasnożółty. Z kolei oliwa numer cztery – Terre Rosse – miała lekko zielony kolor – zdjęcie powyżej niestety nie do końca oddaje te barwy.
Zapach
Najdelikatniejszy zapach ma oliwa Monini. W pozostałych nuty zapachowe były mocniej wyczuwalne. Oliwa Terre Rosse jest opisana jako intensywna, ziołowa, pachnąca jak świeżo skoszona trawa i rzeczywiście mogę potwierdzić, że tak właśnie pachnie. Obie oliwy z Lidla mają przyjemny, oliwkowy zapach.
Smak
Ten aspekt testowania był najważniejszy i jednocześnie najbardziej trudny. Lekko zwilżałam kawałek bagietki w małej ilości każdej oliwy z oliwek i w ten sposób testowałam ich smak. Wszystkie oliwy mi smakowały! Najbardziej gorzkawy smak miała oliwa numer dwa – grecka Primadonna. Smak ten jednak nie był nieprzyjemny, określiłabym go jako wyrazisty. Z kolei w przypadku oliwy Terre Rosse gorzki akcent pojawiał się dopiero na końcu. Najbardziej łagodna w smaku była oliwa marki Monini, podobnie jak lidlowa Deluxe, która również miała delikatny smak.
Wyniki testu
- 1. Lidl Deluxe Grecka oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia – 6/10
- 2. Lidl Primadonna Grecka oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia – 5/10
- 3. Monini D.O.P. Umbria Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia – 7/10
- 4. Oliwa Extravergine Terre Rosse Dop ekologiczna – 8/10
Podsumowanie
Kiedy szukamy dobrej oliwy z oliwek to warto wybierać oliwę z pierwszego tłoczenia, tzn. extra virgin. Dobrze jest też sprawdzać wszystkie informacje dostępne na opakowaniu, takie jak miejsce pochodzenia oliwek i kraj produkcji. Najlepiej, aby oliwa była butelkowana w miejscu, w którym zostały zebrane oliwki. Na opakowaniu oliwy Terre Rosse możemy też znaleźć zapis o tym, że jest to oliwa tłoczona na zimno w ciągu sześciu godzin od zbioru. Czas tłoczenia to zatem również jedna z informacji, która może sugerować nam jakość produktu.
Zauważyłam też, że w opisie niektórych oliw podany jest gatunek oliwek, z których została zrobiona oliwa. Taką informację znalazłam na dwóch testowanych przeze mnie oliwach – Monini i Terre Rosse. Co ciekawe – w przypadku Terre Rosse był to jeden rodzaj oliwek – Moraiolo, zaś w przypadku Monini – kilka rodzajów – Moraiolo, Frantoio, Leccino, S. Felice. Rodzaj oliwek to z pewnością jeden z ważnych czynników wpływających na smak. W przypadku oliw kupionych w Lidlu na opakowaniu nie znalazłam informacji o rodzaju oliwek, z których przyrządzono końcowy produkt. Najbardziej prawdopodobne jest zatem, że te oliwy zostały zrobione z wielu rodzajów oliwek.
Tylko jedna z testowanych przeze mnie oliw miała certyfikat związany z produkcją ekologiczną i była to oliwa Terre Rosse. Z pewnością taki certyfikat wpłynął też na cenę tej oliwy – to najdroższa z pośród testowanych oliw. Mimo, że wszystkie oliwy mi smakowały, to smak dwóch z nich najbardziej mi się spodobał – jak widać po powyższych ocenach były to oliwy z Monini i Terre Rosse.
Mam świadomość tego, że prezentowany przeze mnie test jest wybiórczy, ale myślę, że pokazuje on pewne aspekty związane z wyborem oliwy z oliwek. Kluczową kwestią, na jaką należy zwrócić uwagę podczas zakupów jest produkt początkowy, z którego oliwa została wyprodukowana – oliwki. Najlepiej, aby oliwki pochodziły z jednego regionu i były tłoczone na zimno. Jedno trzeba też dodać – dobrej jakości oliwa z oliwek to świetny składnik zdrowej diety i warto regularnie ją spożywać. Oliwa z oliwek to jeden z tłuszczów rekomendowanych przez polski Instytut Żywności i Żywienia. Polecam Wam też wpis: 10 faktów o tłuszczach, które warto znać.