AGATABERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Smart dom
  • Współpraca
FANPAGE
Likes
Obserwujący
AGATA BERRY
Sklep
AGATABERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Smart dom
  • Współpraca
  • Przepisy
  • Zdrowe zakupy

Mój daktylowy test i najlepsze przepisy z daktylami

  • 20 maja, 2016
  • 15 komentarzy
Total
1
Shares
0
0
1

Daktyle to cudowne owoce, które wykorzystuję jako naturalny słodzik podczas robienia ciast, babeczek i innych słodkości. Jakiś czas temu pisałam Wam o właściwościach odżywczych daktyli – tekst na ten temat znajdziecie tutaj. W dzisiejszym tekście pokażę Wam, jak różne daktyle można dostać w sklepach. Ocenię też, które z testowanych przeze mnie daktyli są najlepsze. We wpisie przedstawię też moje najlepsze przepisy z wykorzystaniem tych wspaniałych owoców.

Jakie daktyle testowałam?

Processed with VSCO

Do potrzeb tego tekstu przetestowałam cztery rodzaje daktyli:

1. Świeże daktyle Juicy Dates Premium Quality, opakowanie 600 g, cena: 13 zł
2. Świeże daktyle King Solomon Medjoul Dates organic, opakowanie 1 kg, cena: 74,45 zł
3. Daktyle suszone Makar, opakowanie 200 g, cena: ok 5 zł
4. Daktyle suszone Alesto, 200 g, cena: nieznana

Jak wyglądały testowane daktyle?

Medjoul (1)

Jak widać na powyższym zdjęciu testowane przeze mnie daktyle różnią się już na pierwszy rzut oka. Największe z nich są daktyle Medjoul, najmniejsze – suszone daktyle marki Makar.

Jak smakowały daktyle?

Świeże daktyle Juicy Dates Premium Quality

Bardzo lubię świeże daktyle marki Juicy Dates. To daktyle pochodzące z Iranu o odmianie Mozafati. Mają one cienką, ciemnofioletową skórkę, zaś w środku kryje się bardzo miękki i soczysty miąższ. Daktyle są doskonale słodkie i świetnie smakują zarówno jako dodatek do posiłków, jak i w formie przekąski. Te owoce są tak słodkie, że wystarczy zjeść jednego daktyla, aby zaspokoić swoją ochotę na słodycze. Czasem jem je w formie zdrowych “cukierków”. Te daktyle są niemal identyczne jak daktyle Złota Palma, które testowałam jakiś czas temu. Zarówno daktyle marki Złota Palma, jak i Juicy Dates to jedne z moich ulubionych suszonych owoców.

Świeże daktyle King Solomon Medjoul Dates organic

20160518_124407

Te daktyle trafiły do mnie bezpośrednio od importera, abym mogła je przetestować. Owoce sprowadzane są z Izraela. Byłam bardzo ciekawa jak smakują daktyle odmiany Medjoul, bo często widziałam je w przepisach Deliciously Ella. Te daktyle, podobnie jak Mozafati, mają cienką skórkę oraz soczysty miąższ, są jednak bardziej zwarte niż odmiana Mozafati. Podstawową zaletą tych daktyli jest ich rozmiar – to jedne z największych daktyli na świecie. Owoce smakują doskonale i na pewno na stałe zagoszczą w mojej diecie.

Daktyle suszone Makar


Daktyle marki Makar to typowe daktyle suszone pozbawione pestek. Pochodzą, podobnie jak Mozafati, z Iranu. Zwracam uwagę na to, aby w suszonych owocach nie było substancji konserwujących – te daktyle mają w składzie jedynie owoce. Daktyle suszone również można jeść w formie zdrowej przekąski. Jeśli chcemy dodać je do ciasta, to warto pamiętać o tym, żeby wcześniej namoczyć je chwilę w gorącej wodzie. Dzięki temu zabiegowi daktyle będą łatwe do zmielenia. Tego typu daktyli używam od czasu do czasu – lubię mieć w szafce kuchennej zapas różnych rodzajów daktyli. Z uwagi na fakt, że te daktyle są suszone, to ich cena jest niższa niż w przypadku świeżych daktyli.

Daktyle suszone Alesto

Daktyle odmiany Degiet Nour to daktyle suszone, częściowo uwodnione (tak napisali na opakowaniu), bez pestek. Bardzo lubię produkty Alesto z Lidla (uwielbiam szczególnie orzechy nerkowca), jednak w przypadku tych daktyli nie spodobało mi się to, że w składzie zobaczyłam substancję konserwującą (sorbinian potasu). Smak daktyli jest całkiem okay, pomimo konserwantu w składzie. Zdecydowanie wolę jednak daktyle bez dodatków, bo wtedy mam pewność, że nie zawierają zbędnych dla organizmu substancji.

Moje ulubione przepisy z wykorzystaniem daktyli:

Tarty migdałowe z truskawkami
13010246_1165315830154337_1573416082_o
Domowe rafaello w wersji fit
Pudding czekoladowy
Trufle kakaowe bez cukru

Podsumowanie

Moim zdecydowanym faworytem i zwycięzcą testu są (ex aequo) dwie pierwsze odmiany świeżych daktyli – Mozafati i Medjoul. Świeże daktyle najlepiej przechowywać w lodówce. W daktylach świeżych podoba mi się to, że można je trzymać w domu ponad rok bez straty smaku i wartości odżywczych. Świeże daktyle to bardzo słodkie owoce, które doskonale nadają się do słodzenia różnych dań. Warto jednak pamiętać o tym, żeby nie jeść na raz więcej niż kilka sztuk, z uwagi na ich dużą kaloryczność.

 

Total
1
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 1
Related Topics
  • daktyle
  • dates
  • domiana daktyli
  • Medjoul
  • Mozafati
  • suszone daktyle
  • świeże daktyle
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
  • Przepisy
  • Słodycze bez cukru

Domowe bounty w wersji fit

  • 18 maja, 2016
View Post
Next Article
  • Przepisy

Smothie bowl: awokado, banan, młody jęczmień, nerkowce

  • 23 maja, 2016
View Post
You May Also Like
View Post
  • Przepisy

Domowy krem czekoladowy – najlepszy przepis

  • agataberry
  • 20 lutego, 2022
View Post
  • Przepisy

5 pomysłów na wykorzystanie bananów

  • agataberry
  • 26 stycznia, 2022
3 pomysły na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie
View Post
  • Przepisy
  • Zdrowie

3 pomysły na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie

  • agataberry
  • 22 grudnia, 2021
View Post
  • Przepisy

Śniadanie na słono: odżywcze babeczki

  • agataberry
  • 9 listopada, 2021
View Post
  • Przepisy
  • Zdrowie

Smoothie przepisy, które pokochasz!

  • agataberry
  • 14 czerwca, 2021
View Post
  • Przepisy
  • Zdrowie

Sok z marchwi – 3 najlepsze przepisy

  • agataberry
  • 11 czerwca, 2021
View Post
  • Przepisy

Śniadanie bez laktozy na słodko i na słono – dwie pyszne propozycje

  • agataberry
  • 4 marca, 2021
View Post
  • Przepisy

Sałatka zdrowia + mój przepis na zakwas z buraków

  • agataberry
  • 18 stycznia, 2021
Wyciskacie soki na co dzień i uwielbiacie swoją wyciskarkę? A może Wasz sprzęt do wyciskania soków pokrył kurz? Chętnie obalę kilka mitów związanych z wyciskaniem soków, bo okazuje się, że jest ich niemało. Szczegóły 👈
Lubię ułatwiać sobie życie i codziennie jeść nie tylko pysznie, ale i zdrowo. A jeśli brakuje mi czasu na przygotowanie 5 odżywczych posiłków dziennie? Jak to zrobić bez gotowania i bez stresu? W dzisiejszym wpisie na blogu znajdziecie moje wrażenia związane z testowaniem diety pudełkowej od Nice To Fit You.
Prosty przepis na odżywcze śniadanie – tosty + krem z awokado (banan, kakao, awokado). Idealne rozpoczęcie dnia👍
Rower i wycieczki rowerowe to ten rodzaj aktywności, który kojarzy się szczególnie z wiosną i latem. Ja traktuję rower jako pojazd całoroczny i nie widzę przeciwskazań do tego, aby jeździć na rowerze także zimą i wczesną wiosną. Jeśli tylko trasa do punktu docelowego (sklepu, przychodni czy apteki) zajmie mi nie więcej niż 15-25 minut, to wybieram wtedy rower zamiast auta.
Dziś jest Europejski Dzień Mózgu 🧠To, co jemy, ma ogromy wpływ nie tylko na pracę naszego mózgu, ale i całego organizmu. Aby nasz mózg prawidłowo funkcjonował potrzebuje wielu niezbędnych składników. Te korzystne dla układu nerwowego składniki znajdziecie na karuzeli. Co warto jeść, aby nasz mózg działał sprawnie?
Wiosna… przychodzi i najzwyczajniej w świecie przynosi radość i ukojenie. A w głowie pojawiają się pytania – czy wypada mi się cieszyć z tej wiosny? Z tego słońca, spokoju, domu? Czy tam też jest wiosna?
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności
© 2015-2022 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved

Input your search keywords and press Enter.

 

Loading Comments...