AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
FANPAGE
AGATA BERRY

Najpopularniejszy blog o zdrowiu w Polsce

AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
71K
21K
  • Zdrowie

Roślinne źródła białka, które warto jeść codziennie

  • agataberry
  • 17 marca, 2017
  • 9 komentarzy
  • 4 minute read
Total
1
Shares
1
0
0

Jeśli białko w diecie kojarzy się Wam głównie z mlekiem i z mięsem, to dzisiejszy wpis powinien Was zainteresować. Na blogu przedstawię dziś najlepsze roślinne źródła białka w diecie. Białko to niezwykle ważny składnik pokarmowy, gdyż pełni ono w naszym organizmie wiele funkcji, m.in ma rolę budulcową. Jakie pokarmy mają w sobie duże ilości białka roślinnego? Poniżej lista dziesięciu źródeł białka roślinnego, które warto jeść codziennie.

Roślinne źródła białka, które warto jeść codziennie

1. Soczewica
Każdy rodzaj soczewicy – soczewica czerwona, soczewica zielona, żółta lub czarna to dobre źródło białka. Warto wprowadzić ten produkt na stałe do diety – również ze względu na fakt, że soczewica jest bogata w błonnik pokarmowy.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Soczewica żółta – 23 gramów białka
Soczewica czerwona – 25 gramów białka
Soczewica czarna – 26 gramów białka
Soczewica zielona – 26 gramów białka

2. Komosa ryżowa i kasze
Komosa ryżowa to przede wszystkim bogate źródło białka, ale pełno w niej też składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor i potas. Quinoa ma też dużo błonnika, kwasu foliowego i witaminy E. Więcej na temat komosy ryżowej przeczytacie tutaj. Również kasze takie jak gryczana, jęczmienna czy jaglana to dobre źródła białka.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Komosa ryżowa biała – 12 gramów białka
Komosa ryżowa czarna – 14 gramów białka
Komosa ryżowa czerwona – 12 gramów białka

Kasza jęczmienna – 9 gramów białka
Kasza jaglana – 10 gramów białka
Kasza gryczana – 11 gramów białka

3. Ziarna i pestki
Słonecznik, sezam, len, pestki dyni – to odżywcze produkty, które warto jeść na co dzień. Ziarna i pestki zawierają dużo białka, które jest niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Sezam – 18 gramów białka
Siemię lniane – 18 gramów białka
Słonecznik – 23 gramów białka
Pestki dyni – 30 gramów białka

4. Orzechy i masła orzechowe
Uwielbiam orzechy i masło orzechowe – dodanie takiego składnika do koktajlu czy zielonego pesto od razu sprawi, że nasz posiłek będzie bardziej bogaty w białko.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Orzeszki ziemne – 27 gramów białka
Orzechy nerkowca – 17 gramów białka
Orzechy brazylijskie – 16 gramów białka
Migdały – 19 gramów białka

Masło orzechowe z orzeszków ziemnych – 26 gramów białka
Masło orzechowe z orzechów nerkowca (np. takie) – 17 gramów białka

 
Poniżej moje ulubione połączenie – masło orzechowe, jabłka i cynamon. Więcej na Instagramie :-)

Jabłko, masło orzechowe z nerkowców, cynamon – proste, pyszne, zdrowe :-) #jemzdrowo #healthylife #healthyfood #pyszności #przekąska #zdrowo #zdrowejedzenie #instafit #fitfood #instafood #zdrowadieta #inspiration #fitdtagram #masłoorzechowe #nerkowce #cashews #cashewsbutter

Post udostępniony przez Agata Puk (@agataberry) 17 Mar, 2017 o 6:14 PDT

 

5. Fasola
Wartość odżywcza w 100g produktu:

Czerwona fasola – 22 gramów białka
Fasola biała – 21 gramów białka
Czerwona czarna – 23 gramów białka

6. Spirulina
Spirulina to mikroalga, która jest bogata w białko. Czasem dodaje trochę spiruliny do zielonych koktajli.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Spirulina – 66 gramów białka

7. Nasiona chia
Te małe nasionka mają w sobie aż 21 procent białka. Warto uzupełniać nimi koktajle i desery.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Nasiona chia – 21 gramów białka

8. Tofu
Wartość odżywcza w 100g produktu:

Tofu – 12 gramów białka

9. Ziarna kakao
Całe ziarna kakao to wspaniałe źródło magnezu, błonnika i białka – z tego powodu dodaję je zawsze do budyniu z kaszy jaglanej.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Ziarna kakao – 20 gramów białka

10. Ciecierzyca
Ciecierzyca to wspaniały i bogaty w białko dodatek to posiłków – uwielbiam ją szczególnie jako składnik zup-kremów.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Ciecierzyca – 22 gramy białka

Podsumowanie

Aby nasze posiłki były nie tylko pyszne, ale i zdrowe, warto uzupełniać je powyższymi składnikami. Dodatek masła orzechowego do owsianki to doskonały pomysł, aby podkręcić wartość odżywczą naszego śniadania. Komosa jedzona razem z pieczonymi warzywami to kolejny świetny sposób na zdrowy posiłek. Różne rodzaje soczewicy lub fasoli dobrze pasują do sałatek. Mam nadzieję, że ten wpis przypomniał Wam o tym, że białko ukryte w roślinach ma odżywczą moc.

 
 

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Podobne tematy
  • fasola
  • migdały
  • orzeszki ziemne
  • roślinne źródła białka
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
  • Przepisy
  • Zdrowie

Przepis na tahini i pomysły na wykorzystanie pasty sezamowej

  • agataberry
  • 14 marca, 2017
View Post
Next Article
  • Przepisy
  • Słodycze bez cukru
  • Zdrowie

Ciasteczka kakaowe bez pieczenia

  • agataberry
  • 20 marca, 2017
View Post
Podobne wpisy
View Post
  • Zdrowie

Jak dbać o zdrową dietę bez wyrzeczeń?

  • agataberry
  • 18 grudnia, 2020
View Post
  • Zdrowie

Jak jeść bardziej roślinne (i zdrowo) na co dzień? 10 prostych sposobów

  • agataberry
  • 25 listopada, 2020
View Post
  • Mama i dziecko
  • Zdrowie

Jak wspieram odporność dziecka? 12 sposobów

  • agataberry
  • 22 listopada, 2020
© 2015-2020 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.