Jeśli białko w diecie kojarzy się Wam głównie z mlekiem i z mięsem, to dzisiejszy wpis powinien Was zainteresować. Na blogu przedstawię dziś najlepsze roślinne źródła białka w diecie. Białko to niezwykle ważny składnik pokarmowy, gdyż pełni ono w naszym organizmie wiele funkcji, m.in ma rolę budulcową. Jakie pokarmy mają w sobie duże ilości białka roślinnego? Poniżej lista dziesięciu źródeł białka roślinnego, które warto jeść codziennie.
Roślinne źródła białka, które warto jeść codziennie
1. Soczewica
Każdy rodzaj soczewicy – soczewica czerwona, soczewica zielona, żółta lub czarna to dobre źródło białka. Warto wprowadzić ten produkt na stałe do diety – również ze względu na fakt, że soczewica jest bogata w błonnik pokarmowy.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Soczewica żółta – 23 gramów białka
Soczewica czerwona – 25 gramów białka
Soczewica czarna – 26 gramów białka
Soczewica zielona – 26 gramów białka
2. Komosa ryżowa i kasze
Komosa ryżowa to przede wszystkim bogate źródło białka, ale pełno w niej też składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor i potas. Quinoa ma też dużo błonnika, kwasu foliowego i witaminy E. Więcej na temat komosy ryżowej przeczytacie tutaj. Również kasze takie jak gryczana, jęczmienna czy jaglana to dobre źródła białka.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Komosa ryżowa biała – 12 gramów białka
Komosa ryżowa czarna – 14 gramów białka
Komosa ryżowa czerwona – 12 gramów białka
Kasza jęczmienna – 9 gramów białka
Kasza jaglana – 10 gramów białka
Kasza gryczana – 11 gramów białka
3. Ziarna i pestki
Słonecznik, sezam, len, pestki dyni – to odżywcze produkty, które warto jeść na co dzień. Ziarna i pestki zawierają dużo białka, które jest niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Sezam – 18 gramów białka
Siemię lniane – 18 gramów białka
Słonecznik – 23 gramów białka
Pestki dyni – 30 gramów białka
4. Orzechy i masła orzechowe
Uwielbiam orzechy i masło orzechowe – dodanie takiego składnika do koktajlu czy zielonego pesto od razu sprawi, że nasz posiłek będzie bardziej bogaty w białko.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Orzeszki ziemne – 27 gramów białka
Orzechy nerkowca – 17 gramów białka
Orzechy brazylijskie – 16 gramów białka
Migdały – 19 gramów białka
Masło orzechowe z orzeszków ziemnych – 26 gramów białka
Masło orzechowe z orzechów nerkowca (np. takie) – 17 gramów białka
Poniżej moje ulubione połączenie – masło orzechowe, jabłka i cynamon. Więcej na Instagramie :-)
5. Fasola
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Czerwona fasola – 22 gramów białka
Fasola biała – 21 gramów białka
Czerwona czarna – 23 gramów białka
6. Spirulina
Spirulina to mikroalga, która jest bogata w białko. Czasem dodaje trochę spiruliny do zielonych koktajli.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Spirulina – 66 gramów białka
7. Nasiona chia
Te małe nasionka mają w sobie aż 21 procent białka. Warto uzupełniać nimi koktajle i desery.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Nasiona chia – 21 gramów białka
8. Tofu
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Tofu – 12 gramów białka
9. Ziarna kakao
Całe ziarna kakao to wspaniałe źródło magnezu, błonnika i białka – z tego powodu dodaję je zawsze do budyniu z kaszy jaglanej.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Ziarna kakao – 20 gramów białka
10. Ciecierzyca
Ciecierzyca to wspaniały i bogaty w białko dodatek to posiłków – uwielbiam ją szczególnie jako składnik zup-kremów.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Ciecierzyca – 22 gramy białka
Podsumowanie
Aby nasze posiłki były nie tylko pyszne, ale i zdrowe, warto uzupełniać je powyższymi składnikami. Dodatek masła orzechowego do owsianki to doskonały pomysł, aby podkręcić wartość odżywczą naszego śniadania. Komosa jedzona razem z pieczonymi warzywami to kolejny świetny sposób na zdrowy posiłek. Różne rodzaje soczewicy lub fasoli dobrze pasują do sałatek. Mam nadzieję, że ten wpis przypomniał Wam o tym, że białko ukryte w roślinach ma odżywczą moc.