Dziś na blogu opiszę moje podejście do zakupów spożywczych. Wiele razy przedstawiałam Wam na blogu moje zakupy pokazując konkretne produkty. Dziś przeczytacie o tym, na co zwracam uwagę kupując dany produkt i dlaczego wolę jedzenie, które rosło w bliskiej okolicy od takiego z drugiego końca świata.
Dlaczego warto kupować produkty lokalne?
- Żywność wyprodukowana blisko naszego miejsca zamieszkania ma więcej witamin.
- Jedzenie pochodzące z odległych części świata potencjalnie zawiera w sobie więcej związków chemicznych, konserwantów itp.
- Kupując polskie produkty wspieramy polską gospodarkę.
Jakie zasady dotyczące zakupów wcieliłam w życie? Jak wybrać dobry produkt?
Bardzo bliska jest mi idea mówiąca o tym, żeby jeść produkty lokalne. I choć w mojej diecie jest mnóstwo polskich składników, to muszę przyznać, że jem też wiele produktów, które pochodzą z odległych części świata. Doskonałym przykładem są tu moje wybory dotyczące owoców – mimo, że kocham polskie jabłka, to nie wyobrażam sobie życia bez bananów. Jak w tym wszystkim udaje mi się znaleźć rozsądne podejście? Poniżej w punktach wymienię zasady, którymi kieruję się na zakupach.
1. Zawsze sprawdzam na opakowaniu danego produktu miejsce, w którym został on wyprodukowany i kiedy tylko mam taką możliwość, to wybieram polskie produkty. Przykładowo – jeśli mam do wyboru płatki owsiane wyprodukowane w Polsce i płatki owsiane pochodzące z Niemiec, to zawsze wybieram te polskie. Tę zasadę bardzo prosto wcielić w życie – po prostu wystarczy zadać sobie pytanie – czy dany produkt, składnik żywności rośnie naturalnie w Polsce? A jeśli tak – to dlaczego mam kupować produkt wytworzony w 100% poza Polską? Warto zadawać sobie takie pytania i mieć świadomość tego, że produkty lokalne są bardziej wartościowe.
2. Pamiętam o tym, aby jeść dużo polskich owoców i warzyw. Staram się jeść różnorodne owoce i warzywa i nawet zimą jem polskie owoce. Warto pamiętać o tym, aby w naszej diecie nie występowały wyłącznie egzotyczne owoce takie jak: mango, awokado, banany, pomarańcze czy ananasy. I choć uwielbiam mango, banany i awokado, to w moim codziennym menu znajdują się głównie polskie jabłka, czasem gruszki. Banany jem również często, ale obecnie nie są to jedyne owoce, jakie jem na co dzień – a bywało tak w przeszłości.
3. Kiedy już kupuję produkty spoza Polski, to staram się, aby była to żywność ekologiczna. Mam większe zaufanie do produktów pochodzących z zagranicy, jeśli widzę na nich eko znaczek. Dlatego kupując polską żywność częściej wybieram nieekologiczne produkty, zaś kupując produkty spoza Polski – częściej decyduję się na ich ekologiczne wersje. O tym, co warto wiedzieć o produktach ekologicznych przeczytacie więcej tutaj.
4. Podczas zakupów produktów spoza Polski wybieram takie, które mają jasno określone miejsce pochodzenia. Dobrym przykładem jest tutaj wybór dobrej oleju kokosowego. Na opakowaniu oleju kokosowego powinna być informacja o tym, skąd olej pochodzi. Na moim oleju kokosowym znajdują się dwie informacje – jedna odnośnie kraju pochodzenia/produkcji i druga dotycząca pochodzenia składników. Dzięki takim danym mam pewność, że olej kokosowy, który kupuję, nie ma w składzie olejów kokosowych z różnych miejsc na świecie. Więcej na ten temat pisałam w tekście o tym, jak wybrać dobry olej kokosowy.
5. Jem sezonowo. To jedna z głównych zasad dotyczących jedzenia, które wcielam w życie. Truskawki w środku zimy kuszą swoim wyglądem w supermarketach, nigdy jednak nie kupuję tego typu owoców. Wiem, że takie owoce przebyły długą drogę zanim trafiły do Polski. Wolę poczekać na nasze najsmaczniejsze na świecie, polskie truskawki, bo wiem, że takie owoce będą miały w sobie cenne witaminy i składniki mineralne.
Aplikacja Pola
Jeśli jesteście ciekawi, skąd pochodzi produkt, który chcecie włożyć do koszyka, to możecie zeskanować jego kod kreskowy w aplikacji Pola. W aplikacji niestety nie ma wszystkich produktów, ale używam jej od czasu do czasu. Aplikacja pokazuje, czy dany producent opiera się na polskim kapitale, czy ma w Polsce swoją produkcję oraz czy jest częścią zagranicznego koncernu.
Podsumowanie
Najwięcej witamin i składników odżywczych mają produkty dostępne lokalnie i sezonowo. Z tego powodu naszą dietę warto komponować głównie w oparciu o składniki zgodne z klimatem, w którym mieszkamy. Myślę, że warto zwracać uwagę na pochodzenie produktów i miejsce, w którym zostały one wyprodukowane. Gdy to tylko możliwe lepiej wybierać produkty pochodzące z miejsca, w którym mieszkamy. Przyznam jednak, że osobiście zbyt lubię egzotyczne składniki mojej diety, aby żywić się wyłącznie polskimi darami natury. Wierzę jednak, że znalezienie odpowiedniej równowagi pomiędzy produktami polskimi i zagranicznymi to klucz do zdrowia. Cieszy mnie zarówno jedzenie polskich pysznych jabłek, miodu, chleba, jak i smakowanie ziaren kakao, oleju kokosowego czy dojrzałego awokado.