AGATABERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Smart dom
  • Współpraca
FANPAGE
Likes
Obserwujący
AGATA BERRY
Sklep
AGATABERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Smart dom
  • Współpraca
  • Przepisy

Zupa krem z dyni idealna na jesienne dni

  • 12 września, 2015
  • 2 komentarze
Total
2
Shares
1
0
1

Zupa krem z dyni to u mnie w domu znak, że nadchodzi jesień. To doskonały pomysł na obiad, kiedy na zewnątrz jest zimno i pada deszcz. Taka zupa jest bardzo zdrowa i rozgrzewająca. Danie jest proste w przygotowaniu, bo nie wymaga gotowania bulionu warzywnego – ja dodaję po prostu gorącą wodę – zupa i tak nie traci na smaku. Oczywiście zamiast wody można użyć bulionu.

Składniki:

– 1 kg dyni
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 cebula
– 2 duże ząbki czosnku
– 3 szklanki wody
– ziarna słonecznika
– pieprz i sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Umytą dynię (bez obierania skórki), pokroiłam na cztery części, usunęłam pestki i piekłam w 180 stopniach w piekarniku. Kiedy dynia była miękka (po około 20 min.), wyjęłam ją, przestudziłam, obrałam ze skórki i pokroiłam na kawałki. Następnie obieramy pietruszkę i marchewkę i kroimy na drobne części. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy na pół. W dużym garnku o grubym dnie podgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i czosnek, po czym całość smażymy około 5 min. Następnie dodajemy pietruszkę i marchewki i smażymy jeszcze około 5 minut. Zalewamy całość gorącą wodą i mieszamy. Gotujemy wszystko na średnim ogniu około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Przed zblendowaniem dodajemy do garnka dynię – gotujemy całość jeszcze kilka minut – nie za długo, bo dynia jest już miękka. Gotową zupę przelewam do blendera kielichowego i blenduję na gładki krem.

Przed podaniem posypujemy zupę garścią ziaren słonecznika (można je wcześniej uprażyć na patelni). Zupę polewam olejem z wiesiołka (więcej o nim pisałam tutaj), aby zawierała więcej zdrowych tłuszczów.

Co dobrego dla zdrowia ma zupa z dyni?

Dynia
To warzywo znane z zawartości dużej ilości beta-karotenu, silnego przeciwutleniacza, który jest w organizmie przekształcany w witaminę A. Beta-karoten nadaje warzywom i owocom ich pomarańczową barwę. Spożywanie żywności bogatej w beta-karoten, może zmniejszyć ryzyko rozwoju pewnych typów raka, a także opóźnić starzenie się komórek ciała. Jedzenie dyni doskonale wpływa też na serce. Dzięki zawartości błonnika, potasu i witaminy C dynia zwiększa też naszą odporność, co jest ważne szczególnie w okresie jesiennym.

Marchewka
Jest wiele korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia marchewki, główne z nich to: zmniejsza poziom cholesterolu, zapobiega atakom serca, poprawia wzrok. Ponadto, jedzenie marchwi bardzo dobrze wpływa na skórę, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia trawienie, pomaga w detoksykacji organizmu.

Korzeń pietruszki
Korzeń pietruszki jest bogaty w kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, białko i błonnik. Posiada też znaczną ilość flawonoidów i jest silnym antyoksydantem.

Słonecznik
Nasiona słonecznika są dobrym źródłem witaminy B6, tiaminy, magnezu, miedzi, fosforu, manganu i selenu. Są też bogate w witaminę E. Nasiona słonecznika bardzo dobrze wpływają na trawienie i zdrowie mózgu. Jedzenie tych nasion pomaga też obniżyć ryzyko chorób serca i cukrzycy. Selen występujący w nasionach słonecznika sprzyja naprawie uszkodzonych komórek.

Cebula
Posiada wiele zdrowotnych właściwości, a najważniejsze z nich to łagodzenie szeregu chorób, takich jak przeziębienie, astma, infekcje bakteryjne, choroby układu oddechowego, dławicy piersiowej i kaszel.

Czosnek
To naturalny antybiotyk, który pomaga zwalczać infekcje. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, grzybobójczo i przeciwpasożytniczo. Aby cenna substancja antybakteryjna, allicyna, mogła zadziałać, czosnek musi zostać zmiażdżony lub przekrojony na pół.

Zupa z dyni to jak widać moc witamin, dzięki czemu to doskonała propozycja na jesienny obiad.

 

Total
2
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 1
Related Topics
  • czosnek
  • dynia
  • marchwe
  • odporność
  • pietruszka
  • słonecznik
  • zupa
  • zupa-krem
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
  • Recenzje
  • Styl życia
  • Zdrowie

Xiaomi Mi Band – recenzja bransoletki

  • 9 września, 2015
View Post
Next Article
  • Porady
  • Zdrowe zakupy
  • Zdrowie

Co warto mieć w kuchni? Moja lista zakupów

  • 15 września, 2015
View Post
You May Also Like
View Post
  • Przepisy

Domowy krem czekoladowy – najlepszy przepis

  • agataberry
  • 20 lutego, 2022
View Post
  • Przepisy

5 pomysłów na wykorzystanie bananów

  • agataberry
  • 26 stycznia, 2022
3 pomysły na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie
View Post
  • Przepisy
  • Zdrowie

3 pomysły na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie

  • agataberry
  • 22 grudnia, 2021
View Post
  • Przepisy

Śniadanie na słono: odżywcze babeczki

  • agataberry
  • 9 listopada, 2021
View Post
  • Przepisy
  • Zdrowie

Smoothie przepisy, które pokochasz!

  • agataberry
  • 14 czerwca, 2021
View Post
  • Przepisy
  • Zdrowie

Sok z marchwi – 3 najlepsze przepisy

  • agataberry
  • 11 czerwca, 2021
View Post
  • Przepisy

Śniadanie bez laktozy na słodko i na słono – dwie pyszne propozycje

  • agataberry
  • 4 marca, 2021
View Post
  • Przepisy

Sałatka zdrowia + mój przepis na zakwas z buraków

  • agataberry
  • 18 stycznia, 2021
Wyciskacie soki na co dzień i uwielbiacie swoją wyciskarkę? A może Wasz sprzęt do wyciskania soków pokrył kurz? Chętnie obalę kilka mitów związanych z wyciskaniem soków, bo okazuje się, że jest ich niemało. Szczegóły 👈
Lubię ułatwiać sobie życie i codziennie jeść nie tylko pysznie, ale i zdrowo. A jeśli brakuje mi czasu na przygotowanie 5 odżywczych posiłków dziennie? Jak to zrobić bez gotowania i bez stresu? W dzisiejszym wpisie na blogu znajdziecie moje wrażenia związane z testowaniem diety pudełkowej od Nice To Fit You.
Prosty przepis na odżywcze śniadanie – tosty + krem z awokado (banan, kakao, awokado). Idealne rozpoczęcie dnia👍
Rower i wycieczki rowerowe to ten rodzaj aktywności, który kojarzy się szczególnie z wiosną i latem. Ja traktuję rower jako pojazd całoroczny i nie widzę przeciwskazań do tego, aby jeździć na rowerze także zimą i wczesną wiosną. Jeśli tylko trasa do punktu docelowego (sklepu, przychodni czy apteki) zajmie mi nie więcej niż 15-25 minut, to wybieram wtedy rower zamiast auta.
Dziś jest Europejski Dzień Mózgu 🧠To, co jemy, ma ogromy wpływ nie tylko na pracę naszego mózgu, ale i całego organizmu. Aby nasz mózg prawidłowo funkcjonował potrzebuje wielu niezbędnych składników. Te korzystne dla układu nerwowego składniki znajdziecie na karuzeli. Co warto jeść, aby nasz mózg działał sprawnie?
Wiosna… przychodzi i najzwyczajniej w świecie przynosi radość i ukojenie. A w głowie pojawiają się pytania – czy wypada mi się cieszyć z tej wiosny? Z tego słońca, spokoju, domu? Czy tam też jest wiosna?
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności
© 2015-2022 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved

Input your search keywords and press Enter.

 

Loading Comments...