Zupa krem z dyni to u mnie w domu znak, że nadchodzi jesień. To doskonały pomysł na obiad, kiedy na zewnątrz jest zimno i pada deszcz. Taka zupa jest bardzo zdrowa i rozgrzewająca. Danie jest proste w przygotowaniu, bo nie wymaga gotowania bulionu warzywnego – ja dodaję po prostu gorącą wodę – zupa i tak nie traci na smaku. Oczywiście zamiast wody można użyć bulionu.
Składniki:
– 1 kg dyni
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 cebula
– 2 duże ząbki czosnku
– 3 szklanki wody
– ziarna słonecznika
– pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Umytą dynię (bez obierania skórki), pokroiłam na cztery części, usunęłam pestki i piekłam w 180 stopniach w piekarniku. Kiedy dynia była miękka (po około 20 min.), wyjęłam ją, przestudziłam, obrałam ze skórki i pokroiłam na kawałki. Następnie obieramy pietruszkę i marchewkę i kroimy na drobne części. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy na pół. W dużym garnku o grubym dnie podgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i czosnek, po czym całość smażymy około 5 min. Następnie dodajemy pietruszkę i marchewki i smażymy jeszcze około 5 minut. Zalewamy całość gorącą wodą i mieszamy. Gotujemy wszystko na średnim ogniu około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Przed zblendowaniem dodajemy do garnka dynię – gotujemy całość jeszcze kilka minut – nie za długo, bo dynia jest już miękka. Gotową zupę przelewam do blendera kielichowego i blenduję na gładki krem.
Przed podaniem posypujemy zupę garścią ziaren słonecznika (można je wcześniej uprażyć na patelni). Zupę polewam olejem z wiesiołka (więcej o nim pisałam tutaj), aby zawierała więcej zdrowych tłuszczów.
Co dobrego dla zdrowia ma zupa z dyni?
Dynia
To warzywo znane z zawartości dużej ilości beta-karotenu, silnego przeciwutleniacza, który jest w organizmie przekształcany w witaminę A. Beta-karoten nadaje warzywom i owocom ich pomarańczową barwę. Spożywanie żywności bogatej w beta-karoten, może zmniejszyć ryzyko rozwoju pewnych typów raka, a także opóźnić starzenie się komórek ciała. Jedzenie dyni doskonale wpływa też na serce. Dzięki zawartości błonnika, potasu i witaminy C dynia zwiększa też naszą odporność, co jest ważne szczególnie w okresie jesiennym.
Marchewka
Jest wiele korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia marchewki, główne z nich to: zmniejsza poziom cholesterolu, zapobiega atakom serca, poprawia wzrok. Ponadto, jedzenie marchwi bardzo dobrze wpływa na skórę, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia trawienie, pomaga w detoksykacji organizmu.
Korzeń pietruszki
Korzeń pietruszki jest bogaty w kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, białko i błonnik. Posiada też znaczną ilość flawonoidów i jest silnym antyoksydantem.
Słonecznik
Nasiona słonecznika są dobrym źródłem witaminy B6, tiaminy, magnezu, miedzi, fosforu, manganu i selenu. Są też bogate w witaminę E. Nasiona słonecznika bardzo dobrze wpływają na trawienie i zdrowie mózgu. Jedzenie tych nasion pomaga też obniżyć ryzyko chorób serca i cukrzycy. Selen występujący w nasionach słonecznika sprzyja naprawie uszkodzonych komórek.
Cebula
Posiada wiele zdrowotnych właściwości, a najważniejsze z nich to łagodzenie szeregu chorób, takich jak przeziębienie, astma, infekcje bakteryjne, choroby układu oddechowego, dławicy piersiowej i kaszel.
Czosnek
To naturalny antybiotyk, który pomaga zwalczać infekcje. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, grzybobójczo i przeciwpasożytniczo. Aby cenna substancja antybakteryjna, allicyna, mogła zadziałać, czosnek musi zostać zmiażdżony lub przekrojony na pół.
Zupa z dyni to jak widać moc witamin, dzięki czemu to doskonała propozycja na jesienny obiad.