Zrobienie domowego hummusu jest całkiem proste! Podstawą tej pasty kanapkowej jest ciecierzyca. Trzeba ją namoczyć dzień wcześniej w wodzie, dlatego robienie hummusu to jednak proces dwudniowy. Jednak ostatecznie czas potrzebny na jego przygotowanie nie jest bardzo długi. Staram się, aby przepisy, które zamieszczam na blogu były nie tylko smaczne, ale i łatwe.
Jaki jest zatem mój przepis na hummus doskonały, a przy tym prosty do zrobienia? Połączyłam dwa przepisy na tę potrawę, lekko je modyfikując. Pierwszym przepisem na hummus był ten pochodzący z mojego ulubionego zagranicznego bloga kulinarnego, drugi – z polskiej Jadłonomi. W rezultacie powstał hummus, który możecie zobaczyć na zdjęciach. Hummus był wyśmienity, zwłaszcza na chrupiącej kromce chleba – polecam!
Składniki:
– 200 gramów suchej ciecierzycy
– 3 łyżeczki pasty sezamowej tahini (np. takiej)
– 3 ząbki czosnku
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 5-6 łyżek wody
– sok z jednej cytryny
– sól do smaku
Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc, aby wchłonęła wodę. Następnego dnia ciecierzycy jest dwa razy więcej. Płuczemy ciecierzycę, zalewamy świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości. Czas gotowania to około 45 min. Ciecierzyca musi być idealnie miękka, ale nie rozgotowana. Kiedy już ugotujemy ciecierzycę, odcedzamy ją, płuczemy i wsypujemy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy na gładki mus. Gotowe!