AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
FANPAGE
AGATA BERRY

Najpopularniejszy blog o zdrowiu w Polsce

AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
71K
21K
  • Przepisy

Hummus – przepis na kanapkę idealną

  • agataberry
  • 30 października, 2015
  • 10 komentarzy
  • 1 minute read
Total
1
Shares
0
0
1

Zrobienie domowego hummusu jest całkiem proste! Podstawą tej pasty kanapkowej jest ciecierzyca. Trzeba ją namoczyć dzień wcześniej w wodzie, dlatego robienie hummusu to jednak proces dwudniowy. Jednak ostatecznie czas potrzebny na jego przygotowanie nie jest bardzo długi. Staram się, aby przepisy, które zamieszczam na blogu były nie tylko smaczne, ale i łatwe.

Jaki jest zatem mój przepis na hummus doskonały, a przy tym prosty do zrobienia? Połączyłam dwa przepisy na tę potrawę, lekko je modyfikując. Pierwszym przepisem na hummus był ten pochodzący z mojego ulubionego zagranicznego bloga kulinarnego, drugi – z polskiej Jadłonomi. W rezultacie powstał hummus, który możecie zobaczyć na zdjęciach. Hummus był wyśmienity, zwłaszcza na chrupiącej kromce chleba – polecam!

hummus

Składniki:
– 200 gramów suchej ciecierzycy
– 3 łyżeczki pasty sezamowej tahini (np. takiej)
– 3 ząbki czosnku
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 5-6 łyżek wody
– sok z jednej cytryny
– sól do smaku

Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc, aby wchłonęła wodę. Następnego dnia ciecierzycy jest dwa razy więcej. Płuczemy ciecierzycę, zalewamy świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości. Czas gotowania to około 45 min. Ciecierzyca musi być idealnie miękka, ale nie rozgotowana. Kiedy już ugotujemy ciecierzycę, odcedzamy ją, płuczemy i wsypujemy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy na gładki mus. Gotowe!

 

Total
1
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 1
Podobne tematy
  • blendowanie
  • hummus
  • jedzenie
  • kanapka
  • pasta sezamowa
  • przepis
  • tahini
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
Jak jeść bardziej zdrowo
  • Zdrowie

Jak jeść bardziej zdrowo? Drobne zmiany robią wielką różnicę

  • agataberry
  • 29 października, 2015
View Post
Next Article
  • Zdrowie

Skinny fat – o tym, czy szczupłe ciało jest wyznacznikiem zdrowia

  • agataberry
  • 3 listopada, 2015
View Post
Podobne wpisy
View Post
  • Przepisy

Sałatka zdrowia + mój przepis na zakwas z buraków

  • agataberry
  • 18 stycznia, 2021
View Post
  • Przepisy

Moje ulubione jesienno-zimowe napoje

  • agataberry
  • 24 listopada, 2020
View Post
  • Przepisy

Najszybszy przepis na zielony koktajl

  • agataberry
  • 7 sierpnia, 2020
© 2015-2020 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.