Banany to taki rodzaj owoców, które staram się mieć w kuchni o każdej porze roku. Lubię mieć trochę mrożonych owoców w zamrażalce i dodatkowo świeże banany leżące na kuchennej szafce. Warto pamiętać o tym, że banany nawet wtedy, gdy mają mocno brązowy kolor skórki, są zwykle dobre do spożycia. Wystarczy sprawdzić czy w środku są żółte i aromatyczne – jeśli tak, można z nich korzystać.
Dziś mam dla Was kilka pomysłów na wykorzystanie bananów – szczególnie tych bardzo dojrzałych, których wcześniej nie udało się zużyć. Takie brązowe, bardzo dojrzałe banany to idealny składnik do gofrów czy koktajli.
1. Domowe lody bananowe
Pyszne, dojrzałe, słodkie banany to doskonały składnik domowych lodów. Banany najpierw obieramy ze skórki, następnie kroimy na mniejsze kawałki (około 2-3 cm) i umieszczamy w zamrażalce. Możecie w tym celu użyć specjalnych woreczków do mrożenia, pojemników lub zwykłej ceramicznej miski. Aby banany nie ciemniały warto spakować je w taki sposób, aby zablokować dostęp powietrza. Tak przygotowane banany wkładamy do zamrażalki na minimum 12 godzin. Owoce muszą być naprawdę mocno zmrożone. Zamrożone banany umieszczamy w blenderze kielichowym o dużej mocy, dodajemy pół szklanki mleka roślinnego, blendujemy i gotowe!
2. Czekoladowy koktajl z banana i awokado
Smoothie bananowe to dobry pomysł na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Wszystkie składniki koktajlu wystarczy zblendować blenderem ręcznym lub kielichowym.
Składniki:
- 2 średnie dojrzałe banany
- pół awokado
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 suszony daktyl
- 1 szklanka mleka migdałowego bez cukru
- 1 łyżeczka kakao bez cukru
3. Pankaces bananowe
Słodki pomysł na śniadanie lub drugie
Składniki na dwie porcje:
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki owsianej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – użyłam proszku do pieczenia ekologicznego, bez fosforanów
- 1 szklanka mleka roślinnego – u mnie owsiane
- olej kokosowy do smażenia
Sposób wykonania:
Obieramy banany, wkładamy do dużej miski i zgniatamy widelcem na mus. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, mąki i mleko. Wszystkie składniki mieszamy w misce na gładkie ciasto, które powinno mieć dosyć luźną konsystencję. Placuszki smażymy na rozgrzanej nieprzywierającej patelni z odrobiną oleju kokosowego.
4. Wegańskie gofry bananowe
Pyszny sposób na wykorzystanie bananów to zrobienie z nich gofrów! Takie śniadanie będzie dobre zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Przepis na gofry znajdziecie tutaj: Przepis na wegańskie gofry bananowe
5. Chlebek bananowy z malinami i czekoladą
W zestawieniu pysznych przepisów z bananami w roli głównej nie mogło zabraknąć chlebka bananowego z malinami i z czekoladą. Przepis to bardzo proste ciasto bananowe, które smakuje wspaniale – jest wilgotne, słodkie, mocno bananowe z aromatem malin i czekolady. Przepis na to ciasto znajdziecie tutaj: Chlebek bananowy z malinami i czekoladą