W dzisiejszym tekście zaprezentuję kilka przepisów na koktajle, które pomogą zrzucić zbędne kilogramy. Skupiłam się na tym, aby przygotowane przeze mnie koktajle były niskokaloryczne, pełne błonnika i witamin. Wypijanie takiego koktajlu podczas diety odchudzającej to świetny pomysł na odżywczy posiłek. Dzięki dużej zawartości błonnika te koktajle świetnie wpływają na metabolizm, a szybki metabolizm = szybsze chudnięcie.
Koktajl odchudzający – 3 podstawowe zasady:
Pisałam Wam kiedyś o tym, jak komponować zdrowe koktajle. Dziś przestawię kilka wskazówek dotyczących tego, jak sprawić, aby koktajle były nie tylko pyszne i odżywcze, ale i dietetyczne.
1. Napoje roślinne i woda jako dobry składnik płynny
Zazwyczaj robiąc koktajl dodaję do niego napój roślinny – mleko migdałowe, mleko kokosowe, napój sojowy – na przykład taki napój sojowy bez cukru. Przygotowując koktajle odchudzające warto dodawać napój i wodę w proporcji pół na pół – dzięki temu koktajl będzie odżywczy i mniej kaloryczny. Kupując napoje roślinne warto wybierać takie, które nie mają w sobie dodanego cukru.
2. Warzywa jako podstawowy składnik
Komponując koktajl odchudzający warto wzbogacać go o warzywa takie jak: szpinak, jarmuż, gotowany krótko na parze i przestudzony brokuł, starta marchewka, seler naciowy. Dzięki zawartości warzyw koktajl zyska na wartościach odżywczych i objętości, a przy tym będzie ubogi w kalorie.
3. Owoce jako jedyny słodzik
Robiąc niskokaloryczne smoothie lepiej zrezygnować z miodu, syropu klonowego czy suszonych daktyli. Aby koktajl odchudzający był delikatnie słodki wystarczy dodać do niego słodkie owoce – banany, brzoskwinie czy nektarynki (więcej o tym, ile cukru zawierają owoce pisałam kiedyś tutaj).
Koktajl odchudzający – moje pomysły na odżywcze i niskokaloryczne smoothie
1. Żółty koktajl odchudzający na bazie ananasa
Aż 86% ananasa to woda – po zblendowaniu otrzymamy zatem pyszny płynny koktajl. Te owoce są też bogate w potas, magnez, kwas foliowy i witaminę A. Z kolei migdały znajdujące się w mleku migdałowym są doskonałym źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatek tych dobrych tłuszczów do owoców sprawi, że organizm będzie mógł wykorzystać witaminy z owoców rozpuszczalne w tłuszczach. Mleko migdałowe to też świetne źródło błonnika i witaminy E. Ja ostatnio kupiłam to mleko migdałowe – jest bez cukru i ma w sobie 7% migdałów, co jak na napój tego typu jest wysoką wartością (Alpro ma 2%).
Składniki:
pół szklanki świeżego ananasa
pół szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
pół szklanki jogurtu
1 łyżeczka siemienia lnianego
lód
2. Zielony koktajl odchudzający ze szpinakiem
Dobrym pomysłem jest dodanie do koktajlu 1/4 awokado. Ten owoc sprawi, że koktajl będzie miał kremową konsystencję. Awokado wzbogaci smoothie w tłuszcze jednonienasycone, potas, magnez, kwas foliowy oraz witamin C i E.
Składniki:
2 szklanki liści szpinaku
1 gruszka
10 zielonych winogron
1/4 awokado
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki wody
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowy i blendujemy na gładki mus.
3. Fioletowy koktajl odchudzający z jagodami
Składniki:
pół szklanki jagód lub borówek
1 banan
pół szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
pół szklanki wody
3 łyżki płatków owsianych
4. Koktajl odchudzający z selerem naciowym
Składniki:
pół ogórka
pół awokado
pół jabłka
1 pokrojona na kawałki łodyga selera naciowego
garść szpinaku lub jarmużu
1 szklanka wody
Mnóstwo pomysłów na zdrowe i lekkie dania znajdziecie też na moim Instagramie :-)
5. Koktajl z kawą, bananami i mlekiem kokosowym
Kofeina zawarta w kawie przyśpiesza metabolizm. Warto zatem dodawać ostudzone espresso do koktajlu. Jeśli nie mamy w domu ekspresu do kawy wystarczy zaparzyć płaską łyżeczkę kawy we wrzątku, ostudzić i dodać do smoothie.
Składniki:
1 banan
pół szklanki chłodnej kawy
pół szklanki mleka kokosowego
pół szklanki wody
kilka kostek lodu
Przeczytaj też: Co można zrobić w blenderze kielichowym? Moja recenzja i rabat 100 zł
6. Koktajl odchudzający ze szpinakiem, bananem i nasionami chia
Składniki:
1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
1 szklanka szpinaku lub jarmużu
1 banan
kilka kostek lodu
1 łyżka nasion chia (namoczonych przez 5 min. w wodzie)
7. Koktajl odchudzający z burakiem
1 ugotowany i przestudzony burak
1 szklanka borówek
1 banan
pół szklanki wody
8. Koktajl odchudzający z brokułem
Brokuły mogą być świetnym składnikiem koktajli odchudzających dzięki temu, że zawierają dużo błonnika i mało kalorii (34 kcal na 100 g). Przed dodaniem brokuła do koktajlu warto przez chwilę gotować warzywo na parze – dzięki temu brokuł będzie łatwiejszy do strawienia.
Składniki:
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki ugotowanego na parze brokuła
1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
pół awokado
1 banan
9. Koktajl odchudzający z marchewką i cynamonem
Marchewki są doskonałym składnikiem koktajli odchudzających, bo zawierają mnóstwo wody i błonnika. Wypicie koktajlu z takim składnikiem zapewni uczucie sytości na długi czas.
Składniki:
1 marchewka starta na małych oczkach
1 jabłko
1 brzoskwinia
1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
1 szklanka wody
1 łyżeczka cynamonu
10. Koktajl odchudzający z jabłkiem i cynamonem
Jabłka są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy C i błonnika. Warto pamiętać, aby przed dodaniem jabłek do koktajlu nie obierać ich ze skórki, bo zawiera ona dużo cennych składników odżywczych.
Składniki:
1 jabłko
1 banan
pół szklanki wody
pół szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
Podsumowanie
Pijąc codziennie jeden z takich koktajli zapewnicie sobie regularną dawkę składników mineralnych, witamin i przeciwutleniaczy. Aby koktajl miał działanie spalające tkankę tłuszczową najlepiej wypić go zamiast jednego wybranego posiłku, np. zamiast śniadania. Produkty, których użyłam do zrobienia koktajli, zapewniają uczucie sytości przez dłuższy czas – a to pozwoli mieć więcej energii, np. do aktywności fizycznej.