Idealny krem czekoladowy dla dzieci i dla dorosłych? Istnieje! I ma tylko kilka prostych składników – przepis znajdziecie poniżej. Taki krem czekoladowy nie zawiera w sobie oleju palmowego, co jest bardzo ważną informacją, bo niedawno świętowaliśmy Międzynarodowy Dzień bez Oleju Palmowego.
Dlaczego warto wyeliminować ze swojego życia produkty zawierające olej palmowy?
– *Uprawa oleju palmowego przyczynia się do wylesiania. Dwaj najwięksi producenci oleju palmowego to Indonezja i Malezja i to tam dokonuje się najwięcej wycinek lasów pod uprawy.
– *Intensywna uprawa palmy olejowej nie jest możliwa bez szkody dla środowiska, a certyfikaty tylko częściowo rozwiązują problem. Plantacje prowadzone zgodnie z zasadami certyfikacji RSPO mogą jedynie ograniczać to negatywne oddziaływanie na środowisko naturalne.
– *Wszystkie gatunki orangutanów uznane zostały za krytycznie zagrożone wyginięciem – powodem takiego stanu rzeczy jest m.in. produkcja oleju palmowego wpływająca na powstawanie wylesień (*źródło).
– Wybierając produkty bez oleju palmowego mamy wpływ na rzeczywistość, bo zmniejszamy zapotrzebowana na ten surowiec!
Jak żyć bez oleju palmowego? Po prostu na zakupach sprawdzamy skład danego produktu – jeśli ma on w sobie olej palmowy – odkładamy go na półkę.
Domowy krem czekoladowy bez cukru i oleju palmowego. Przepis poniżej.
Składniki na 2 porcje:
- 1 małe awokado lub połówka dużego
- 1 bardzo dojrzały banan
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 1 łyżka mleka owsianego
Całość zblendować na gładki krem i gotowe!