Dziś na blogu przedstawię sok, który należy do moich ulubionych napojów, a mianowicie – sok z marchwi. Chcę zmotywować Was do częstego wyciskania i picia tego soku, więc we wpisie znajdziecie różne informacje i ciekawostki o tym, dlaczego ten sok jest tak cenny dla naszego organizmu. Ciekawi? Zapraszam!
Dlaczego picie różnorodnych soków jest ważne?
Pamiętam, że kiedy kilka lat temu zaczęłam pić świeżo wyciskane soki, przez pierwsze miesiące codziennie przyrządzałam napój z tych samych składników. Najczęściej wyciskałam sok z marchwi oraz z selera naciowego i jabłka. Choć takie soki były smaczne i zdrowe, to picie takiego samego zestawu każdego dnia nie należy do najlepszych rozwiązań. Kluczem do zdrowia jest różnorodność. Do przygotowywania soków wykorzystuj więc zamiennie jarmuż, szpinak, natkę pietruszki, seler naciowy, rukolę, marchew, buraki, kapustę i inne pyszne składniki.
Fitoskładniki zawarte w soku z marchwi
Fitoskładniki to związki fitochemiczne, które „są cząsteczkami pochodzenia roślinnego (fito to po grecku ’roślina’), które mają silne właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, uderzające bezpośrednio w procesy wykorzystywane przez komórki raka”. *źródło: K. Funk, Piersi. Poradnik każdej kobiety, Wydawnictwo Otwarte, Kraków 2018, s. 72.
Fitoskładniki znajdują się w surowych warzywach i owocach i nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Na szczęście świeżo wyciśnięty sok również zawiera jakąś część tych cennych substancji. Często to właśnie w soku jest więcej niektórych witamin, minerałów i enzymów.
Warto wiedzieć, że sok to nie tylko śladowe ilości błonnika i cukier z owoców, lecz także wiele ważnych dla organizmu składników. Surowa marchew zawiera mnóstwo witaminy A, ale sok z marchwi jest jej lepszym źródłem. Można zatem uznać, że wyciskając soki, sprawiasz, że witaminy, minerały oraz enzymy z warzyw i owoców stają się bardziej skoncentrowane.
Z tego powodu warto nie tylko jeść świeże marchewki, ale i regularnie pić sok z tych warzyw.
Wniosek: 100 g soku z marchwi ma więcej witaminy A i luteiny niż 100 g świeżej marchewki.
Sok z marchwi – zawartość błonnika w soku
Ile dokładnie błonnika pozostaje w soku marchewkowym, który wyciśniemy ze świeżych marchewek. Poniżej znajdziecie dokładne informacje na ten temat.
Błonnik i cukry proste w marchewce i soku marchewkowym – zawartość na 100 g:
Marchew: 2,8 g – 4,74 g
Sok marchwiowy: 0,8 g – 3,91 g
Warto pamiętać o tym, że im bardziej klarowny sok – tym mniej w nim błonnika. Gęsty, przecierowy sok z marchwi będzie zawierał dużo więcej błonnika niż sok bez miąższu.
Sok z marchwi właściwości
Sok z marchwi posiada wiele dobrych dla naszego organizmu właściwości z uwagi na dużą zawartość witamin: A i C, a także takich substancji jak luteina, potas i sód. Na co pomaga picie soku marchewkowego? Dokładna lista witamin znajdujących się w soku poniżej.
Witamina A
Działanie: piękna skóra, dobry wzrok, sprawny układ odpornościowy
Witamina A zawarta w soku z marchewki wpływa na dobry stan skóry, błon śluzowych oczu, płuc i układu pokarmowego. Jest szczególnie ważna podczas rozwoju ciąży, a także niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku oraz układu odpornościowego. Odpowiada również za zmniejszenie uczucia zmęczenia.
Witamina C
Działanie: piękna skóra, niwelowanie wolnych rodników, udział w procesach gojenia, zwiększanie wchłaniania żelaza niehemowego, utrzymanie zdrowych tkanek organizmu
Witamina C w soku marchewkowym ma właściwości przeciwutleniające, dzięki którym chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi powodowanymi przez wolne rodniki. Innymi słowy, witamina C neutralizuje cząsteczki wolnych rodników, które w nadmiarze mogą uszkadzać zdrowe komórki. Witamina ta pełni ważną funkcję w procesie gojenia i w procesach neurologicznych oraz w funkcjonowaniu naczyń krwionośnych. Jest również za- angażowana w działanie układu odpornościowego organizmu, bo stymuluje aktywność białych krwinek. Poza tym witamina C zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego (pochodzenia roślinnego) w jelitach. W komponowaniu soków korzystnie jest łączyć produkty z witaminą C i żelazem niehemowym. Dzięki temu żelazo będzie lepiej przyswajane.
Potas
Potas zawarty w soku z marchwi wzmacnia organizm i wspomaga pracę mięśni.
Sok z marchwi: przepis
Jak wycisnąć sok z marchwi, aby był on pyszny i pełen wartości odżywczych? Przede wszystkim warto uważnie przyjrzeć się marchewkom, z których będzie wyciskany sok. Twarde, soczyste marchewki dadzą nam duże ilości soku pełnego witamin i fitoskładników. Moje ulubione przepisy na sok z marchwi poniżej. Wystarczy, że umyjecie warzywa i owoce widoczne w przepisach, pokroicie na mniejsze kawałki, wrzucicie do wyciskarki i gotowe!
Sok z marchwi i selera – przepis
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 buraki
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 cm korzenia świeżego imbiru
Sok z marchwi i pomarańczy – przepis
Składniki:
- 4 marchewki
- grejpfrut
- pomarańcza
- cytryna
- 2 cm korzenia świeżego imbiru
- 2 cm korzenia świeżej kurkumy
Sok z marchwi i pomidorów – przepis
Składniki:
- 6 pomidorów
- 2 marchewki
- garść listków świeżej bazylii
- cytryna
- jabłko
W czym wyciskać sok z marchwi?
Swoje soki przygotowuję w wyciskarce wolnoobrotowej Kuvings Evo820 Plus. Kupiłam tę wyciskarkę po wnikliwej analizie jej parametrów, a także biorąc pod uwagę jej wygląd i funkcje. Jestem bardzo zadowolona z zakupu. Jeśli chcesz otrzymać 10% rabatu na dowolną wyciskarkę marki Kuvings to zajrzyj do sklepu: www.zdroweimarkowe.pl.
Kupując wyciskarki z rabatami, które znajdziesz pod linkiem wspierasz moją działalność, bo to linki afiliacyjne. Dziękuję!
Jak wycisnąć sok z marchwi bez sokowirówki?
Do przygotowania soku z marchwi możecie użyć blendera.
Składniki na sok z marchwi z blendera:
- 3 duże marchewki
- 3/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Marchewkę umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż warzywa do blendera kielichowego i włącz przycisk pulsacyjny, który sieka wszystko na drobne części. Następnie do blendera dolej wodę i blenduj całość przez kilka sekund, aż do osiągnięcia gładkiej i płynnej konsystencji. Cały napój przecedź na sitku, tak aby uzyskać klarowny sok.
Ile kcal ma marchewka?
200 g marchwi ma zaledwie 82 kcal. Z kolei sok z marchewki (200 g) to podobna liczba kalorii – 80 kcal. Poza tym 200 g soku z marchewki zawiera:
Pamiętajcie jednak, że te dane procentowe dotyczą zapotrzebowania kalorycznego na poziomie 2000 kcal dziennie – Wasze dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Sok z marchwi: ile soku pić dziennie?
Czy sok z marchwi można pić codziennie? Tak! 200 ml (około 200 g) soku to dobra dzienna dawka soku z marchwi. W ciągu dnia pwinniśmy spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców (ok. 400 g – 500g) i 1 porcję może stanowić 1 szklanka soku. „Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami dzieci w wieku 4–6 lat mogą spożywać dziennie do 170 ml, a od 7. r.ż. szklankę soku owocowego dziennie – do 230 ml”. *źródło.
Podsumowanie
Mam nadzieję, że mój wpis zmotywuje Was do częstego wyciskania soku z marchwi. Resztki z wyciskania możecie użyć do zrobienia domowego ciasta marchewkowego w wersji fit – przepis tutaj.