Odżywcze babeczki z warzywami, to pyszne połączenie bogatej w białko komosy ryżowej z jajkami i warzywami. Taki posiłek to duża dawka białka i błonnika, które zapewnią nam energię na długi czas. Babeczki są świetne zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno.
Przepis:
Składniki na 12 babeczek:
• 6 jajek eko
• pół szklanki suchej komosy ryżowej
• dwie garście liści szpinaku baby
• dwie garście pieczarek mini
• pół papryki pokrojonej w kostki
• 1/4 brokuła podzielonego na małe kawałki
• 2 łyżki sosu sojowego, np. Kikkoman
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową płuczę na sitku pod bieżącą wodą. Opłukaną komosę wrzucam do garnka i zalewam wodą (1 część komosy na 2 części wody). Całość doprowadzam do wrzenia i gotuję na wolnym ogniu przez ok. 15 min., aż cała woda się wchłonie. Kroję pieczarki na mniejsze kawałki i smażę je przez 2-3 minuty na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Do pieczarek dodaję 1 łyżkę sosu sojowego, który wydobędzie cały ich smak i smażę jeszcze przez 5 minut. Kiedy komosa lekko przestygnie wsypuję ją do miski. Dodaję jajka, świeże liście szpinaku, paprykę, brokuła i pieczarki i doprawiam łyżką sosu sojowego. Całość dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę wlewam do silikonowych foremek. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Gotowe!