Zwykle kiedy myślimy o bardzo zdrowym koktajlu, to pierwsze co przychodzi nam do głowy, to zielony koktajl. Uwielbiam zielone koktajle wypełnione awokado, szpinakiem, jarmużem czy spiruliną. Podstawą zdrowej diety jest jednak różnorodność i warto o tym pamiętać również wtedy, kiedy wybieramy składniki do koktajlu. Dziś mam dla Was przepisy na super zdrowe i odżywcze koktajle idealne na rozpoczęcie zimowego dnia. Co istotne – nie są to przepisy na zielone koktajle. Jeśli jesteście ciekawi, jak zrobić idealne żółte smoothie, to zapraszam na wpis!
Zimowe pomysły na koktajle: moc kurkumy, cynamonu i imbiru
Kurkuma
To roślina zawierająca w sobie szereg składników mineralnych takich jak potas, fosfor, magnez i żelazo. Kurkuma jest też bogata w przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, dlatego przypisuje się jej szereg korzyści zdrowotnych, m.in. poprawę nastroju, wyrównywanie ciśnienia krwi, a nawet działanie antynowotworowe.
Kurkumę mam w kuchni od długiego czasu, ale dopiero od niedawna zaczęłam używać jej na co dzień. Tę przyprawę warto wykorzystywać codziennie nie tylko podczas przygotowywania koktajli, ale także zup, hummusu czy pesto . Jestem tak entuzjastycznie nastawiona do kurkumy, że robiłam duże zapasy tej przyprawy kupując zarówno kurkumę świeżą, jak i tę w formie mielonej.
Lebensbaum Kurkuma mielona bio
Skład: ekologiczna kurkuma mielona 100%
Cena: ok 10 zł za 50 g
Dostępność: sklepy internetowe (link)
Cynamon
To również przyprawa bogata w przeciwutleniacze. Warto dodawać go do potraw, bo reguluje poziom cukru we krwi. Stosuję go w kuchni na codzień dodając do owsianki, kaszy jaglanej czy innych słodkich dań. Najczęściej używam cynamonu pochodzącego z Cejlonu. Ta odmiana cynamonu ma bardziej subtelny smak niż cynamon chiński (odmiana Cassia), choć dla mnie różnica nie jest mocno wyczuwalna.
Lebensbaum Cynamon cejloński mielony bio
Skład: ekologiczny cynamon cejloński mielony 100%
Cena: ok 10 zł za 50 g
Dostępność: sklepy internetowe (link)
Imbir
Imbir to roślina, która wzmacnia odporność, polepsza krążenie krwi i rozgrzewa cały organizm. Warto dodawać do potraw świeży imbir, bo jest on bogaty w olejki aromatyczne i wykazuje działanie przeciwzapalne.
Przepisy na żółte smoothie
Żółty koktajl z pomarańczą, marchewką i kurkumą
Składniki:
- 2 banany
- 1 pomarańcza
- pół łyżeczki świeżego tartego imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 średnia marchewka pokrojona na kawałki
- sok z połówki cytryny
- pół szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
- 2-3 cm kawałek świeżej kurkumy (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
[alder_index title=”Zobacz też: Moje zdrowe odkrycia” cat=”zdrowie” amount=”3″ cols=”3″]
Żółty koktajl z mango i kurkumą
Składniki:
- pół dużego mango
- 2 banany
- 1 łyżeczka nasion chia, namoczonych przez kilka minut w wodzie
- pół łyżeczki kurkumy mielonej
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 2-3 cm kawałek świeżej kurkumy (opcjonalnie)
- pół szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Koktajl z cynamonem i tahini
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 banan
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka tahini
- 2 łyżki nasion chia namoczonych przez kilka minut w wodzie
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- pół szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Podsumowanie
Mam nadzieję, że przepisy na zimowe koktajle, które zaprezentowałam powyżej będą dla Was inspiracją. Zimą warto dodawać do koktajli kurkumę, cynamon i imbir, bo to wspaniałe przyprawy, które sprawią, że nasze koktajle nabiorą niezwykłych właściwości zdrowotnych. Ilość składników koktalju można modyfikować zależności od tego, czy chcecie, aby koktajl był pożywnym śniadaniem czy lekką przekąską. Dodatek orzechów, płatków owsianych, gotowanej komosy ryżowej sprawi, że smoothie będzie świetnym odżywczym posiłkiem.