AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
FANPAGE
AGATA BERRY

Najpopularniejszy blog o zdrowiu w Polsce

AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
71K
21K
  • Blogowanie
  • Przepisy

Bitwa smaków, czyli moja relacja z Blog Conference Poznań

  • agataberry
  • 8 czerwca, 2016
  • 5 komentarzy
  • 3 minute read
Total
1
Shares
0
0
1

Dziś na blogu relacja z Blog Conference Poznań, czyli moje wrażenia z pierwszego blogowego wydarzenia, w którym miałam przyjemność uczestniczyć. W mojej relacji skupię się głównie na warsztatach kulinarnych, bo było to bardzo inspirujące przeżycie blisko związane z tematyką mojego bloga.

Processed with VSCO
Kolorowe marchewki z których robiliśmy marchewkowy makaron.

Warsztaty kulinarne prowadzone przez Violę z bloga okiemdietetyka.pl i Tomka z magicznyskladnik.pl były jedną z ciekawszych części konferencji. Byłam w zespole Violi, która przygotowała świetne przepisy. Jej warsztaty zainspirowały mnie kulinarne, bo odkryłam mnóstwo nowych połączeń smakowych. Pomysły na dania, które przygotowała dla nas Viola, były nie tylko pyszne, ale i łatwe do zrobienia i pełne składników odżywczych.

Wybrane pozycje z menu warsztatowego:
1. Tagliatelle z zielonych szparagów a la aglio e olio, podane z świeżą pietruszką, orzeszkami pini i jajkiem w koszulce
2. Spaghetti z kolorowych marchewek i cukinii podane z sosem z ricotty, orzechów włoskich, miodu i tymianku
3. Domowy razowy makaron z pesto z awokado, rukwi wodnej i migdałów podane z indykiem, grillowanymi szparagami i płatkami parmezanu
4. Sałatka azjatycką z grillowanym indykiem, mango i sosem fistaszkowo-kolendrowym
5. Sałatka tabbouleh z kaszy pęczak doprawioną pesto miętowo-pistacjowym + bagietki z pastą z bobu
.

Processed with VSCO
Spaghetti z kolorowych marchewek i cukinii podane z sosem z ricotty, orzechów włoskich, miodu i tymanku

Podczas warsztatów pierwszy raz w życiu miałam okazję przygotować makaron warzywny. Okazało się to bardzo proste! Wystarczyło obraną marchewkę ścierać wzdłuż w cienkie paski – w tym celu używałyśmy specjalnej małej tarki. Robiłam też tagiatelle z zielonych szparagów (zdjęcie poniżej) – w tym przypadku wystarczyło użyć jedynie obieraczki do warzyw i zetrzeć każdego szparaga na cienkie paski. Niby proste, ale nie wpadłabym na to sama.

bcp5
Przygotowuję tagliatelle z zielonych szparagów a la aglio e olio, podane z świeżą pietruszką, orzeszkami pini i jajkiem w koszulce.
13319696_1026259450790893_2685912482219181316_n
Przyjemna praca. Fot. facebook.com/kotkowiczpl
Processed with VSCO
Pesto z pistacjami, miętą, oliwą, czosnkiem.

Hitem warsztatów prowadzonych przez Violę okazało się pesto pistacjowe. Nieziemski smak, który dało się osiągnąć przez połączenie pistacji, mięty, oliwy i czosnku – koniecznie wypróbujcie ten przepis!

bcp14
Świeże mango.
bcp7
Sałatka azjatycka z grillowanym indykiem, mango i sosem fistaszkowo-kolendrowym.

Ciekawym pomysłem na letni orzeźwiający posiłek była też kolorowa sałatka z mango i indykiem.

Processed with VSCO
Bagietka z pastą z bobu – awokado, bób, limonka, świeża kolendra, sól, czosnek.

Na warsztatach uczyliśmy się zdrowo gotować, a jeśli o tym mowa, to gotowanie musiało być oparte na owocach i warzywach sezonowych. Prawdziwym przysmakiem warsztatów była pasta z bobu, czyli połączenie awokado, bobu, limonki, świeżej kolendry, soli i czosnku. Prosta i pyszna pasta, którą na pewno będę robić w domu.

Processed with VSCO
Sałatka tabbouleh z kaszy pęczak doprawioną pesto miętowo-pistacjowym podawana z bagietkami z pastą z bobu.
Processed with VSCO
Kolorowe pomidorki koktajlowe.
Processed with VSCO
Bazylia plus oregano plus Conversy.

W niemal każdym przepisie używałyśmy świeżych ziół, które podkreśliły smak potraw i wypełniły dania odżywczymi składnikami.

Blog Conference Poznań - relacja
Nasz kulinarny team :-) Fot. facebook.com/kotkowiczpl

Po zjedzeniu tylu pysznych potraw, dla zachowania równowagi w organizmie, niezbędny był cheat meal. Viola, która zna dobrze Poznań, poleciła mi lody z najlepszej lodziarni w Poznaniu. Wybrałam smak mango i truskawkowy – lody były doskonałe!

Processed with VSCO
Cheat meal – najlepsze lody w Poznaniu z lodziarni Kolorowa. Ja wybrałam smak mango i truskawkę – pycha!

 

Podsumowanie

Konferencja dla blogerów to doskonały czas na zawieranie nowych znajomości z ludźmi pełnymi pasji do pisania. Podczas wydarzenia miałam okazję wysłuchać prelekcji doświadczonych blogerów, którzy chcieli się podzielić swoją wiedzą o blogowaniu. Bardzo podobały mi się wykłady Fashionelki, Michała Szafrańskiego, Konrada Kruczkowskiego, Andrzeja Tucholskiego i Janka ze Stayfly.pl – moim zdaniem to najlepsze prezentacje z konferencji, które bardzo mnie zainspirowały i pomogły uporządkować w głowie kilka spraw – za to bardzo im dziękuję! Podczas konferencji miałam też okazję poznać kilku ciekawych blogerów, z którymi wymieniałam się doświadczeniami. Poznawanie nowych osób to, moim zdaniem, największa wartość tego typu spotkań. Wszystkim osobom, z którymi miałam okazję pogadać, dziękuję za miło spędzony czas (szczególne podziękowania należą się Mai, Boomerowi i Kamili). Jeśli chcecie obejrzeć więcej zdjęć z wydarzenia, to odsyłam tutaj.

 

Total
1
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 1
Podobne tematy
  • ‎BCPoznań2016‬
  • Blog Conference Poznań
  • blogowanie
  • jedzenie
  • pasta z bobu
  • ‪‎Poznań‬
  • ‎PoznanTravel‬
  • warsztaty kulinarne
  • zdrowie
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
  • Zdrowie

10 produktów niezbędnych w mojej kuchni

  • agataberry
  • 3 czerwca, 2016
View Post
Next Article
  • Profilaktyka
  • Zdrowie

Ile kalorii ma alkohol?

  • agataberry
  • 10 czerwca, 2016
View Post
Podobne wpisy
View Post
  • Przepisy

Sałatka zdrowia + mój przepis na zakwas z buraków

  • agataberry
  • 18 stycznia, 2021
View Post
  • Przepisy

Moje ulubione jesienno-zimowe napoje

  • agataberry
  • 24 listopada, 2020
View Post
  • Przepisy

Najszybszy przepis na zielony koktajl

  • agataberry
  • 7 sierpnia, 2020
© 2015-2020 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.