Dziś na blogu relacja z Blog Conference Poznań, czyli moje wrażenia z pierwszego blogowego wydarzenia, w którym miałam przyjemność uczestniczyć. W mojej relacji skupię się głównie na warsztatach kulinarnych, bo było to bardzo inspirujące przeżycie blisko związane z tematyką mojego bloga.
Warsztaty kulinarne prowadzone przez Violę z bloga okiemdietetyka.pl i Tomka z magicznyskladnik.pl były jedną z ciekawszych części konferencji. Byłam w zespole Violi, która przygotowała świetne przepisy. Jej warsztaty zainspirowały mnie kulinarne, bo odkryłam mnóstwo nowych połączeń smakowych. Pomysły na dania, które przygotowała dla nas Viola, były nie tylko pyszne, ale i łatwe do zrobienia i pełne składników odżywczych.
Wybrane pozycje z menu warsztatowego:
1. Tagliatelle z zielonych szparagów a la aglio e olio, podane z świeżą pietruszką, orzeszkami pini i jajkiem w koszulce
2. Spaghetti z kolorowych marchewek i cukinii podane z sosem z ricotty, orzechów włoskich, miodu i tymianku
3. Domowy razowy makaron z pesto z awokado, rukwi wodnej i migdałów podane z indykiem, grillowanymi szparagami i płatkami parmezanu
4. Sałatka azjatycką z grillowanym indykiem, mango i sosem fistaszkowo-kolendrowym
5. Sałatka tabbouleh z kaszy pęczak doprawioną pesto miętowo-pistacjowym + bagietki z pastą z bobu.
Podczas warsztatów pierwszy raz w życiu miałam okazję przygotować makaron warzywny. Okazało się to bardzo proste! Wystarczyło obraną marchewkę ścierać wzdłuż w cienkie paski – w tym celu używałyśmy specjalnej małej tarki. Robiłam też tagiatelle z zielonych szparagów (zdjęcie poniżej) – w tym przypadku wystarczyło użyć jedynie obieraczki do warzyw i zetrzeć każdego szparaga na cienkie paski. Niby proste, ale nie wpadłabym na to sama.
Hitem warsztatów prowadzonych przez Violę okazało się pesto pistacjowe. Nieziemski smak, który dało się osiągnąć przez połączenie pistacji, mięty, oliwy i czosnku – koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Ciekawym pomysłem na letni orzeźwiający posiłek była też kolorowa sałatka z mango i indykiem.
Na warsztatach uczyliśmy się zdrowo gotować, a jeśli o tym mowa, to gotowanie musiało być oparte na owocach i warzywach sezonowych. Prawdziwym przysmakiem warsztatów była pasta z bobu, czyli połączenie awokado, bobu, limonki, świeżej kolendry, soli i czosnku. Prosta i pyszna pasta, którą na pewno będę robić w domu.
W niemal każdym przepisie używałyśmy świeżych ziół, które podkreśliły smak potraw i wypełniły dania odżywczymi składnikami.
Po zjedzeniu tylu pysznych potraw, dla zachowania równowagi w organizmie, niezbędny był cheat meal. Viola, która zna dobrze Poznań, poleciła mi lody z najlepszej lodziarni w Poznaniu. Wybrałam smak mango i truskawkowy – lody były doskonałe!
Podsumowanie
Konferencja dla blogerów to doskonały czas na zawieranie nowych znajomości z ludźmi pełnymi pasji do pisania. Podczas wydarzenia miałam okazję wysłuchać prelekcji doświadczonych blogerów, którzy chcieli się podzielić swoją wiedzą o blogowaniu. Bardzo podobały mi się wykłady Fashionelki, Michała Szafrańskiego, Konrada Kruczkowskiego, Andrzeja Tucholskiego i Janka ze Stayfly.pl – moim zdaniem to najlepsze prezentacje z konferencji, które bardzo mnie zainspirowały i pomogły uporządkować w głowie kilka spraw – za to bardzo im dziękuję! Podczas konferencji miałam też okazję poznać kilku ciekawych blogerów, z którymi wymieniałam się doświadczeniami. Poznawanie nowych osób to, moim zdaniem, największa wartość tego typu spotkań. Wszystkim osobom, z którymi miałam okazję pogadać, dziękuję za miło spędzony czas (szczególne podziękowania należą się Mai, Boomerowi i Kamili). Jeśli chcecie obejrzeć więcej zdjęć z wydarzenia, to odsyłam tutaj.