Latem w kwestii jedzenia niewiele potrzeba mi do pełni szczęścia. Wystarczy miseczka młodego bobu, talerz pieczonych młodych ziemniaków posypanych koperkiem czy pyszna kolorowa sałatka, którą robię w kilka chwil. Jedząc codziennie takie pyszności zachwycam się tym, że żyję w takim miejscu na świecie, gdzie dostępne są przepyszne sezonowe warzywa i owoce. I choć uwielbiam melony i arbuzy, które jem podczas moich wakacyjnych podróży, to nic nie zastąpi smaku polskich malin, borówek, porzeczek, ogórków czy pomidorów. Obecnie w mojej kuchni królują cudowne polskie sezonowe warzywa i owoce, które jem codziennie z ogromną przyjemnością.
Wszystkie warzywa i owoce, które wykorzystałam w dzisiejszym wpisie kupicie podczas zakupów na Ryneczku Lidla – latem dostępnych jest tam mnóstwo wspaniałych sezonowych warzyw i owoców. Co ważne, są to produkty lokalne, czyli pochodzące z polskich gospodarstw porzeczki, czereśnie, maliny, ziemniaki, sałaty czy pomidory. Coraz więcej warzyw i owoców z Lidla jest też dostępnych w wersji bio – bardzo mnie to cieszy, bo chętnie sięgam po tego typu składniki moich posiłków. Poniżej znajdziecie trzy pomysły na proste sałatki, które idealnie sprawdzą się na początek lata i smakują naprawdę obłędnie!
Zielona sałatka z bobem, cukinią i orzechami
Składniki na 2 porcje:
- 800 gramów świeżego bobu
- 2 średnie cukinie – użyłam cukini Bio z Lidla
- 3 garście orzechów włoskich
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- garść liści świeżej bazylii
Składniki na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól
Sposób przygotowania:
Bób dokładnie płuczę pod bieżącą wodą i gotuję na parze do miękkości przez około 10 minut – najlepiej sprawdzać w trakcie gotowania, czy bób ma odpowiednią miękkość. Kiedy bób jest gotowy przelewam go chłodną wodą i obieram z łupin. Cukinię kroję na małe kawałki, wrzucam na patelnię z łyżką oliwy z oliwek i podsmażam przez kilka minut. Następnie dolewam trochę wody, przykrywam patelnię i duszę ma mniejszym ogniu, tak aby cukinia zrobiła się idealnie miękka. Orzechy kroję na mniejsze kawałki. Do miski wsypuję bób, cukinię, orzechy, pomidorki koktajlowe i bazylię – całość polewam dressingiem – gotowe!
Sałatka z rukolą i malinami
Składniki na 2 porcje:
- 100 g rukoli
- 1 sałata – użyłam polskiej sałaty w doniczce z Lidla
- 2 brzoskwinie
- 1 szklanka polskich malin
- 4 rzodkiewki
- 1 awokado – użyłam Bio awokado z Lidla
- 2 garście pistacji
Składniki na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy limonki
- sól
Sposób przygotowania:
Sałatę myję i rozrywam w dłoniach na mniejsze części. Do miski wkładam rukolę, sałatę, pokrojone brzoskwinie, rzodkiewki, maliny. Awokado kroję na pół, a następnie w plastry i układam na sałatce. Całość posypuję pistacjami i skrapiam oliwą i sokiem z limonki – gotowe!
Sałatka z młodymi ziemniaczkami i soczewicą
Składniki na 2 porcje:
- 600 gramów młodych polskich ziemniaczków
- 2 łyżki oliwy z oliwek + przyprawy do pieczenia ziemniaków: sól, pieprz, papryka słodka, kolendra, cząber
- 1 szklanka/200 g soczewicy (u mnie soczewica brązowa)
- 1 mała czerwona cebula
- 1 świeża papryka – użyłam Bio papryki z Lidla
- pół pęczka świeżego koperku
- pół pęczka natki pietruszki
Składniki na dressing:
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki najpierw przez chwilę gotuję, a następnie piekę – dzięki temu sposobowi są idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Włączam piekarnik na 200 stopni C. Ziemniaczki dokładnie myję, pozostawiam w skórce i kroję na mniejsze kawałki. Wkładam ziemniaki do garnka, zalewam wrzątkiem, dodaję 1 łyżeczkę soli i gotuję przez 10 minut do momentu aż będą średnio miękkie. Odcedzam ziemniaki z wody, dodaję do nich oliwę z oliwek, przyprawy, dokładnie mieszam i wkładam do piekarnika na 30 minut. Soczewicę płuczę i gotuję według przepisu na opakowaniu. Paprykę i cebulę kroję na podłużne kawałki. Siekam natkę pietruszki i koperek. Kiedy ziemniaczki są gotowe przekładam je do miski, dodaję soczewicę, paprykę, cebulę i polewam przygotowanym dressingiem. Całość posypuję natką pietruszki i koperkiem. Gotowe!
Podsumowanie
Często jem sezonowe warzywa i owoce w najprostszej formie – gotuję bób i jem go z solą, delektuję się smakiem malin w formie szybkiej przekąski, jem kanapki z pyszną polska sałatą i pomidorem. Czasem lubię jednak wykorzystać te produkty i połączyć je w taki sposób, aby powstało pyszne, sycące i pełne składników odżywczych danie. Mam nadzieję, że dzisiejszy wpis zainspiruje Was do tworzenia wspaniałych i prostych w przygotowaniu letnich sałatek!