Świeżo wyciskane soki to mój nowy “nałóg” odkąd mam w domu taką wyciskarkę wolnoobrotową. Soki wyciskam niemal codziennie i jestem zachwycona tym, jak bardzo proste jest tworzenie pysznych domowych napojów. Przyznam szczerze, że choć wcześniej jadłam zdrowo, to nigdy nie zużywałam w kuchni takiej ilości jarmużu i selera naciowego. Obecnie to dwa podstawowe składniki w mojej lodówce, które najczęściej są bazą moich soków. Żałuję, że tak późno zdecydowałam się na zakup dobrej wyciskarki wolnoobrotowej, bo już niemal nie wyobrażam sobie bez nie życia. To drugi najczęściej używany sprzęt w mojej kuchni, tuż po blenderze kielichowym. Z całego serca namawiam Was do zakupu wyciskarki – bez względu na to, czy Wasz budżet na tego typu sprzęt to 300 zł czy 3000 zł. Mam wrażenie, że dzięki wyciskarce mój sposób odżywiania wskoczył na nowy poziom, bo dzięki temu zakupowi w mojej diecie jest mnóstwo zielonych soków, które są pełne witamin i antyoksydantów.
Poniżej znajdziecie listę zakupów potrzebną do przygotowania świeżo wyciskanych soków oraz moje ulubione przepisy.
Co warto kupić?
Owoce:
- 1 kg jabłek
- 1 kg gruszek
- 1 kg cytryn lub limonek
- 1 kg pomarańczy
- 1 kg grejpfrutów
- 1 ananas
Warzywa:
- 2 kg marchewki
- 1 kg buraków
- seler naciowy
- 1 kg ogórków
Warzywa liściaste i zioła:
- jarmuż
- szpinak
- świeże liście mięty
- 2 x natka pietruszki
Dodatki:
- świeży korzeń imbiru
Świeżo wyciskane soki – moje ulubione przepisy
- Świeżo wyciskany sok z witaminą A i żelazem: marchewka + burak
- 4 duże marchewki
- 1 burak
- 2-3 cm plasterek imbiru
2. Świeżo wyciskany sok marchewkowy ala “kubuś”
- 4 duże marchewki
- 1 jabłko
- 1 brzoskwinia
Pomysły na odżywcze posiłki znajdziesz też na moim Instagramie!
Wyświetl ten post na Instagramie.
3. Świeżo wyciskany sok: marchewki + buraki + pomarańcze
- 2 duże marchewki
- 2 buraki
- 2 pomarańcze
- kawałek świeżego imbiru
4. Świeżo wyciskany zielony sok: ogórek + mięta + limonka
- 1 duży ogórek
- 1 gruszka
- 1 limonka
- 2 garście liści jarmużu
- 1 garść listków mięty
- plasterek imbiru
- natka pietruszki
5. Świeżo wyciskany zielony sok: szpinak + jabłko + seler naciowy
- 3 garście liści szpinaku
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 jabłko
- 1 gruszka
6. Świeżo wyciskany zielony sok: jamruż + grejpfrut + seler naciowy
- 3 duże garście liści jarmużu
- 1 grejpfrut
- 1 gruszka
- 2-3 cm świeżego imbiru
- 1 cytryna
- 3 łodygi selera naciowego
- natka pietruszki
7. Świeżo wyciskany zielony sok: ogórek + seler naciowy + szpinak
- 1 ogórek
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 garście liści szpinaku
- 1 jabłko
- 2-3 cm świeżego imbiru
8. Świeżo wyciskany sok: pomarańcze i marchewki
- 2 duże pomarańcze
- 3 duże marchewki
- 1 cytryna
- 2-3 cm świeżego imbiru
- kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
9. Świeżo wyciskany sok: jabłko + marchewka + ananas
- 1 jabłko
- 1/5 świeżego ananasa
- 2 duże marchewki
- 2-3 cm świeżego imbiru
10. Świeżo wyciskany sok: limonka + ogórki + jabłka
- 2 limonki
- 2 ogórki
- 2 jabłka
Najlepsze przepisy na sok z marchwi znajdziecie pod linkiem.
Podsumowanie
Jak widzicie staram się tak komponować moje soki, aby było w nich dużo zielonych warzyw liściastych i stosunkowo mało owoców. Zwykle do koktajli dodaję jeden-dwa owoce, tak aby w naturalny sposób posłodzić sok. Sok zrobiony z samych owoców z pewnością jest pyszny, ale… taki napój to ogromna dawka cukrów. Co prawda to naturalnie występujące w owocach cukry proste (fruktoza), ale jednak w świeżo wyciskanym soku nie znajdziemy wiele błonnika. Z tego powodu częściej wypijam soki warzywno-owocowe, niż takie z samych owoców. Warzywa mają w sobie zdecydowanie mniej cukrów i korzystnie wpływają na skład odżywczy soku. Moja wyciskarka zostawia w gotowym soku dosyć dużo miąższu, którego nie przecedzam przez sito – lubię soki, które nie są idealnie klarowne. Dodatkową zaletą takich soków jest też to, że zawierają one więcej błonnika w stosunku do soków mniej mętnych. Mam nadzieję, że zachęciłam Was do robienia domowych świeżo wyciskanych soków – to przepyszny i zdrowy sposób na codzienną dawkę witamin!
Przydatne linki: