Wiosna zagościła w mojej kuchni na całego! W końcu pomidory są tak pyszne, że jem je codziennie! Zachwycam się smakiem pierwszych szparagów i tworzę sałatki pełne kolorów i witamin. Dziś na blogu znajdziecie trzy moje propozycje na wiosenne posiłki. Te sałatki doskonale sprawdzą się jako śniadanie lub pożywna kolacja.
Wiosenna sałatka ziemniaczana
Składniki na sałatkę:
- 1 kg młodych ziemniaków
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 pomidor
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona cebula
- garść orzechów włoskich
- garść świeżej pietruszki
- garść koperku
Składniki na dressing:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Młode ziemniaki dokładnie myjemy (bez obierania skórki), kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w łupinach do miękkości w osolonej wodzie. Czekamy aż ziemniaki przestygną. Kroimy selera naciowego i pomidora na małe kawałki, pomidorki koktajlowe i orzechy kroimy na pół, cebulę siekamy ma drobne kawałki. Wkładamy wszystkie składniki na sałatkę do dużej miski. Składniki na dressing łączymy aż uzyskają gładką konsystencję, a następnie dodajemy dressing do miski z sałatką. Całość dokładnie mieszamy. Posypujemy sałatkę koperkiem i pietruszką.
2. Kolorowa sałatka z jajkiem i rzodkiewką
Składniki na sałatkę:
- 3 jajka zerówki
- duża sałata rzymska
- szczypiorek
- pęczek rzodkiewek
- 1 brokuł
- garść pomidorków koktajlowych
- pół czerwonej cebuli
Składniki na dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, a następnie każde z nich kroimy na 4 części. Brokuła gotujemy przez około 5 minut na parze uważając, aby go nie rozgotować. Sałatę, rzodkiewki i cebulę kroimy na kawałki, siekamy szczypiorek. Następnie łączymy składniki na dressing. W dużej misce umieszczamy wszystkie pokrojone składniki na sałatkę i całość polewamy dressingiem.
3. Sałatka z rukolą, serem kozim i szparagami
Składniki na sałatkę:
- 200 gramów miękkiego sera koziego
- 6 łyżek mąki migdałowej lub 2 graście migdałów
- 1 garść słonecznika
- 125 gramów rukoli
- pęczek szparagów
- 1 czerwona papryka
Składniki na dressing:
- ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Szparagi gotujemy na parze do miękkości – przez około 5 min. Paprykę kroimy na małe kawałki. Jeśli używamy migdałów, to mielimy je na mąkę, słonecznik prażymy na patelni. Z sera koziego formujemy małe kuleczki, które następnie obtaczamy w mące migdałowej. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki: rukolę, paprykę, szparagi, kulki serowe. Posypujemy całość prażonym słonecznikiem i polewamy dressingiem.
Podsumowanie
Odżywcza sałatka to świetny pomysł na pyszny posiłek. Wiosną i latem wspaniałe warzywa są na wyciągnięcie ręki i powinniśmy z nich korzystać. Który z moich pomysłów na sałatkę podoba się Wam najbardziej?