Instagram

Follow Me!

Przepisy

Trzy pomysły na wiosenne sałatki

Maj 9, 2018

Wiosna zagościła w mojej kuchni na całego! W końcu pomidory są tak pyszne, że jem je codziennie! Zachwycam się smakiem pierwszych szparagów i tworzę sałatki pełne kolorów i witamin. Dziś na blogu znajdziecie trzy moje propozycje na wiosenne posiłki. Te sałatki doskonale sprawdzą się jako śniadanie lub pożywna kolacja.

Wiosenna sałatka ziemniaczana

Składniki na sałatkę:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 pomidor
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • garść orzechów włoskich
  • garść świeżej pietruszki
  • garść koperku

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki dokładnie myjemy (bez obierania skórki), kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w łupinach do miękkości w osolonej wodzie. Czekamy aż ziemniaki przestygną. Kroimy selera naciowego i pomidora na małe kawałki, pomidorki koktajlowe i orzechy kroimy na pół, cebulę siekamy ma drobne kawałki. Wkładamy wszystkie składniki na sałatkę do dużej miski. Składniki na dressing łączymy aż uzyskają gładką konsystencję, a następnie dodajemy dressing do miski z sałatką. Całość dokładnie mieszamy. Posypujemy sałatkę koperkiem i pietruszką.

2. Kolorowa sałatka z jajkiem i rzodkiewką

Składniki na sałatkę:

  • 3 jajka zerówki 
  • duża sałata rzymska
  • szczypiorek
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 brokuł
  • garść pomidorków koktajlowych
  • pół czerwonej cebuli

Składniki na dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, a następnie każde z nich kroimy na 4 części. Brokuła gotujemy przez około 5 minut na parze uważając, aby go nie rozgotować. Sałatę, rzodkiewki i cebulę kroimy na kawałki, siekamy szczypiorek. Następnie łączymy składniki na dressing. W dużej misce umieszczamy wszystkie pokrojone składniki na sałatkę i całość polewamy dressingiem.

3. Sałatka z rukolą, serem kozim i szparagami

Składniki na sałatkę:

  • 200 gramów miękkiego sera koziego
  • 6 łyżek mąki migdałowej lub 2 graście migdałów
  • 1 garść słonecznika
  • 125 gramów rukoli
  • pęczek szparagów
  • 1 czerwona papryka

Składniki na dressing:

  • ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

Szparagi gotujemy na parze do miękkości – przez około 5 min. Paprykę kroimy na małe kawałki. Jeśli używamy migdałów, to mielimy je na mąkę, słonecznik prażymy na patelni. Z sera koziego formujemy małe kuleczki, które następnie obtaczamy w mące migdałowej. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki: rukolę, paprykę, szparagi, kulki serowe. Posypujemy całość prażonym słonecznikiem i polewamy dressingiem.

 

Podsumowanie

Odżywcza sałatka to świetny pomysł na pyszny posiłek. Wiosną i latem wspaniałe warzywa są na wyciągnięcie ręki i powinniśmy z nich korzystać. Który z moich pomysłów na sałatkę podoba się Wam najbardziej?