Żeby jeść zdrowo, warto stosować się do dwóch prostych zasad: jeść sezonowo i lokalnie. Ten styl jedzenia polega na tym, że staramy się jeść naturalne produkty rosnące blisko regionu, w którym mieszkamy. Oczywiście fakt, że staram się jeść sezonowo i lokalnie nie oznacza, że rezygnuję z bananów i awokado. Po prostu podczas zakupów bliżej jest mi do stoiska z truskawkami niż do kupowania zafoliowanych owoców w supermarkecie.
Żeby często jeść warzywa i owoce sezonowe warto wiedzieć, kiedy jest sezon na dane produkty. Ostatnio niestety z bazarku zniknęły szparagi, których w tym roku nie zdążyłam kupić ani razu. Poniżej przedstawiam mój wybór owoców i warzyw, jakie kilogramami zamierzam jeść w lipcu, bo jest na nie sezon!
Bób
Nie znam ludzi, którzy nie lubią bobu. Sezon na bób zaczyna się w czerwcu i trwa niecałe trzy miesiące, do końca sierpnia, czyli bardzo krótko! Warto o tym pamiętać i póki bób jest dostępny często uwzględniać go w swoim menu. Bób to warzywo pełne łatwo przyswajalnego białka.
Botwinka
Botwinka czyli młode liście i korzenie buraków to warzywo, które jest dostępne od kwietnia. W sezonie liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu, potem liście robią się bardziej twarde. Jeśli więc nie nacieszyliście się jeszcze zupą z botwiny (zupa prosta i pyszna) to lepiej nie zwlekać.
Ogórki
Sezon na te warzywa zaczyna się właśnie na początku lipca. Wtedy też ogórki są najbardziej smaczne. Korzystajmy więc w pełni z sezonu ogórkowego. Mizeria jest przecież królową sałatek.
Fasolka szparagowa
Pojawia się właśnie w lipcu i będzie dostępna do końca września. Odrobina bułki tartej i pyszny obiad gotowy.
Czereśnie
Lipiec to też sezon na czereśnie – dostępne od czerwca do połowy sierpnia. Korzystajmy póki są.
Wiśnie
Owoce, którymi możemy się zajadać tylko przez dwa miesiące. Zbiór wiśni rozpocznie się od około połowy lipca.
Gruszki
Od połowy lipca będzie można też kupić wczesną odmianę gruszek – dziekankę lipcową. Jej zbiór potrwa do końca lipca.
Maliny
Owoce doskonałe – maliny. Tradycyjna odmiana letnia malin dostępna jest w lipcu i sierpniu. Na szczęście są też odmiany, których zbiory przypadają na wrzesień.
Jabłka
W lipcu będzie można kupić już wczesne odmiany jabłek: papierówkę, early genevę, celestę.
Morele, brzoskwinie, porzeczki, poziomki
Owoce wakacyjne – są dostępne przez cały lipiec i sierpień.
Jagody i kurki
Możemy je znaleźć w lesie w lipcu i sierpniu.
Borówki amerykańskie
Jedne z moich ulubionych owoców są dostępne od lipca. Zawsze czekam z utęsknieniem na środek lata i borówki. Warto pamiętać, że są dostępne jedynie do końca września.
Podsumowując – lipiec to idealny czas na korzystanie z dobrodziejstw sezonowych warzyw i owoców.