Kiedy szukamy pomysłu na zdrowe śniadanie, idealnym rozwiązaniem jest owsianka z bananem. Ja lubię owsiankę gęstą, słodką, z dodatkiem bakalii i owoców. Niedawno kupiłam nasiona babki płesznik i dodałam je do owsianki. Babka płesznik zawiera dużą ilość błonnika, dzięki czemu oczyszcza organizm. Dodanie tego składnika do owsianki sprawiło, że stała się ona gęsta, klejąca, bo nasiona babki płesznik po dodaniu do wody pokrywają się dużą warstwą śluzu. Olej kokosowy to kolejny świetny składnik, który można dodać do owsianki. Dzięki olejowi kokosowemu owsianka będzie zawierała zdrowe tłuszcze.
Jak zrobić idealną zdrową owsiankę z bananem i babką płesznik? Przepis poniżej.
Składniki
5 łyżek płatków owsianych (mogą być też żytnie, pszenne, jęczmienne)
1 szklanka wody
2 łyżki żurawiny
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju kokosowego
3 łyżeczki nasion babki płesznik
1 banan
Wodę i płatki owsiane gotujemy w małym garnku na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok 10 min. Dodajemy babkę płesznik, żurawinę, rodzynki i całość gotujemy jeszcze ok 5 minut. Po przełożeniu do miski dodajemy olej kokosowy i miód, mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojonego na kawałki banana i gotowe!
Druga wersją owsianki z bananami to taka, w której zamiast babki płesznik używamy nasion chia. Po przyrządzeniu płatków owsianych z wodą posypujemy całość nasionami chia, dodajemy orzechy włoskie i cynamon. Ta wersja jest równie pyszna, a dzięki nasionom chia bogata w kwasy tłuszczowe Omega-3.