Zioła mają moc! Babeczki bananowe w wersji fit z bazylią i szpinakiem to świetny pomysł na wiosenne proste wypieki. Babeczki mają obłędny kolor i świetnie pasują jako mała przekąska lub drugie śniadanie. Dodatek mąki z ciecierzycy sprawia, że są dobrym źródłem białka i błonnika. Do ich zrobienia użyłam listków świeżej bazlii i szpinaku, dzięki czemu całość zyskała dodatkowy ciekawy aromat.
Babeczki bananowe są oczywiście w wersji fit – nie ma w nich pszennej mąki, masła czy cukru. To w pełni wegański przepis, bo babeczki nie zawierają w sobie jajek ani mleka. Zachęciłam Was do przygotowania takich babeczek w domu? Składniki i dokładna receptura poniżej.
Babeczki bananowe z bazylią i szpinakiem w wersji fit
Składniki:
- 1 i 1/3 dojrzałych bananów rozgniecionych na mus
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 szklanka świeżego szpinaku
- 1 garść listków świeżej bazylii eko (u mnie Baziółka)
- 1,5 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia – użyłam proszku do pieczenia ekologicznego, bez fosforanów
- 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego – u mnie napój sojowy bez cukru
- 3 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy kilka sekund, a następnie przelewamy do foremek (najlepiej silikonowych). Pieczemy przez 20 min w 170 stopniach.