Uwielbiam szybkie przepisy na odżywcze fit słodycze! Ciastka z amarantusem zdecydowanie należą do takiej kategorii przepisów, bo robi się je błyskawicznie – w niecałe dziesięć minut. To wspaniała alternatywa dla słodyczy ze sklepu. Ciasteczka smakują świetnie i co ważne – te ciastka amarantusowe można proponować maluchom podczas rozszerzania diety, więc podaję je mojej córce w formie odżywczej przekąski.
Dlaczego warto zrobić ciastka z amarantusem?
- to ciastka wegańskie, bo nie zawierają jajek, mleka czy miodu
- to ciasta bez dodanego cukru – jedynym słodzikiem są w nich banany
- to ciastka bez mąki i masła – w składzie są same odżywcze składniki
- to ciastka bezglutenowe i bezmleczne odpowiednie dla alergików uczulonych na nabiał, mleko czy gluten
Ciastka z amarantusem – przepis na około 14 ciastek
Składniki:
- 2 banany – u mnie dosyć spore – 250 gramów bananów łącznie
- 90 gramów ekspandowanego amarantusa
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka musu kokosowego lub wiórek kokosowych (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C + termoobieg. W dużej misce rozgniatamy banany na mus, dodajemy cynamon, masło orzechowe, mus kokosowy, a następnie ekspandowany amarantus. Całość dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką układamy na niej ciastka formując je w odpowiedni kształt. Pieczemy 20 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Gotowe!