AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
FANPAGE
AGATA BERRY

Najpopularniejszy blog o zdrowiu w Polsce

AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
71K
21K
  • Zdrowie

Ile soli zawierają popularne produkty spożywcze? Będziesz zaskoczony!

  • agataberry
  • 7 lutego, 2016
  • One comment
  • 2 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

Jaka jest rola sodu w organizmie człowieka?

Sód (chlorek sodu, NaCl) jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Od prawidłowej zawartości chlorku sodu zależy gospodarka wodna i równowaga kwasowo-zasadowa ustroju, a także czynność komórek nerwowych i mięśniowych, w tym mięśnia sercowego.

Źródła sodu w żywności

Większość naturalnych produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego zawiera małe ilości sodu. Sól występuje też w żywności przetworzonej – jest dodawana do produktów po to, aby nabrały one pożądanego smaku, jak również ze względu na jej właściwości konserwujące. Duże ilości sodu zajdziemy w wędlinach, gotowych sosach warzywnych, żółtych serach, chipsach ziemniaczanych i rybach wędzonych.

Zalecane spożycie sodu

Światowa Organizacja zdrowa zaleca ograniczanie spożycia sodu w celu obniżenia ciśnienia krwi, a także zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, udarów i choroby wieńcowej. Jak podaje WHO spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów na dobę (co odpowiada 2 g sodu). Zalecana dzienna dawka soli w diecie to więc mniej niż tyle, ile mieści się w małej płaskiej łyżeczce do herbaty. Warto pamiętać, że w zaleceniach uwzględniono sól kuchenną, którą dodajemy do potraw, jak i sól zawartą w żywności przetworzonej.

Polacy spożywają zbyt duże ilości soli. Co ciekawe, przeciętnie ponad 38% sodu pochodzi z soli kuchennej, aż 22% z pieczywa i ponad 19% z mięsa i przetworów.

Ile soli zawiera żywność przetworzona?

chleb

ketchup

salami

ser

sos

paluszki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podsumowanie

W codziennej diecie powinniśmy używać małe ilości soli kuchennej. Pamiętajmy też o tym, że dużo soli znajdziemy w produktach przetworzonych. Warto wybierać produkty z małą zawartością soli, tak aby nie przekroczyć zalecanej dawki. Kupując przekąski takie jak np. orzeszki lepiej wybierać je w wersji niesolonej. Zdrowa dieta, w której jest dużo świeżych warzyw i owoców, zaś mało produktów przetworzonych, zapewnia optymalny poziom sodu w organizmie.

 

Źródła:
Instytut Żywności i Żywnienia
Żywienie człowieka – podstawy nauki o żywieniu – redakcja naukowa Jan Gawęcki, PWN
WHO

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Podobne tematy
  • sól
  • Światowa Organizacja Zdrowia
  • WHO
  • zalecenia
  • zdrowa dieta
  • zdrowie
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
  • Przepisy
  • Słodycze bez cukru

Koktajl z selera naciowego

  • agataberry
  • 5 lutego, 2016
View Post
Next Article
  • Zdrowe zakupy
  • Zdrowie

Czy zdrowe jedzenie jest drogie?

  • agataberry
  • 9 lutego, 2016
View Post
Podobne wpisy
View Post
  • Zdrowie

Jak dbać o zdrową dietę bez wyrzeczeń?

  • agataberry
  • 18 grudnia, 2020
View Post
  • Zdrowie

Jak jeść bardziej roślinne (i zdrowo) na co dzień? 10 prostych sposobów

  • agataberry
  • 25 listopada, 2020
View Post
  • Mama i dziecko
  • Zdrowie

Jak wspieram odporność dziecka? 12 sposobów

  • agataberry
  • 22 listopada, 2020
© 2015-2020 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.