Sadzenie kiełków niezmiennie kojarzy mi się z wiosną. Kiedy tęsknię do smaku letnich warzyw, to zwykle przypominam sobie o tym, że fajnie byłoby położyć na kanapkę coś więcej niż świeże zioła, których w kuchni używam o każdej porze roku. Niestety do niedawna moje sadzenie kiełków ograniczało się jedynie do wysiewania rzeżuchy. Nie robiłam tego zbyt często, bo nie zawsze moja hodowla wychodziła tak, jak sobie zaplanowałam. Rzeżuchę sadziłam na talerzu wyłożonym lekko wilgotną watą, ale to rozwiązanie nie było idealne, bo często kiełki psuły się, zanim zdążyłam je zjeść. Jakiś czas temu moja domowa hodowla kiełków wskoczyła jednak na całkiem nowy poziom. Przekonałam się, że kiełki mają wspaniały smak, że można je bez problemu uprawiać w domu i że warto sadzić nie tylko rzeżuchę. Wszystko dzięki zestawom do samodzielnej hodowli kiełków od Home Kitchen Garden, który jest partnerem dzisiejszego wpisu. Jak sadzić kiełki i stworzyć w domu przepiękny ogródek pełen witamin? Zapraszam Was na najbardziej zielony wpis na moim blogu!
Domowa hodowla kiełków – jakie kiełki można sadzić?
Najbardziej popularnymi kiełkami są bez wątpienia kiełki rzeżuchy, ale warto hodować różne rodzaje kiełków i nie poprzestawać na jednym rodzaju. Wybór kiełków jest ogromny! Każdy rodzaj kiełków to inny zestaw cennych witamin i minerałów, a także inny, wyjątkowy dla danego rodzaju smak. Możecie sadzić w domu, m.in. następujące rodzaje kiełków:
– kiełki rzeżuchy
– kiełki rukoli/ rokietty siewnej
– kiełki rzodkiewki
– kiełki buraka
– kiełki brokuła
– kiełki mikrogroszku
Domowa hodowla kiełków – od czego zacząć?
Wystarczy zamówić na stronie jeden z pakietów zestawów startowych do domowej uprawy kiełków i mikrowarzyw. Na początek polecam zamówienie np. tego zestawu – przy jego zakupie nie zapłacicie za przesyłkę. Kupując taki pakiet otrzymujecie sześć kompletnych zestawów startowych do domowej uprawy kiełków. Wspomnę też, że kiełki dostępne w Home Kitchen Garden pozyskiwane są wyłącznie z upraw ekologicznych, a zatem mamy pewność, że na nasz stół trafi wartościowy produkt.
Co znajdziecie w zestawach startowych do domowej uprawy kiełków?
Składniki zestawu to:
– nasiona (np. rzeżuchy, buraka, rukoli, rzodkiewki, brokuła lub inne)
– wkład gleby z łupiny orzecha kokosowego
– doniczka w formie torby jutowej
– różowa podstawka z tworzywa
Domowa hodowla kiełków – jak sadzić kiełki?
Poniżej instrukcja sadzenia kiełków na przykładzie rzeżuchy. Pozostałe kiełki sadzimy w podobny sposób – dokładną instrukcję znajdziecie na opakowaniu. W przypadku niektórych kiełków konieczne jest przysypanie ich 1/4 części gleby, zaś niektóre kiełki wysiewamy po prostu na powierzchni gleby.
1. Wkład gleby z łupiny orzecha kokosowego należy wyjąć z opakowania i umieść w miseczce.
2. Następnie wkład zalewamy niewielką ilością wody – około 200-250 ml i czekamy aż nasiąknie i przybierze postać gleby.
3. W podstawce umieszczamy doniczkę z torby jutowej i przesypujemy do niej ziemię.
4. Siejemy nasiona na powierzchnię gleby i gotowe!
Kiełki najlepiej rosną w półcieniu, więc nie stawiajcie ich w miejscu, w którym w ciągu dnia jest pełne nasłonecznienie. Dobrze sprawdzi się lekko zacieniony parapet lub półka z umiarkowanym dostępem do światła. Pamiętajcie też o tym, że kiełki należy podlewać dwa razy dziennie. W tym celu najlepiej używać spryskiwacza.
Podsumowanie
Domowa hodowla kiełków to wspaniały sposób na wzbogacenie swojej diety w witaminy, mikroelementy i błonnik. Warto wprowadzić kiełki do diety i korzystać z ich cennych właściwości. Przykładowo kiełki buraka, podobnie jak same buraki, to ważne składniki diety zapobiegającej anemii lub leczącej anemię. Zawartości betacyjaniny w kiełkach buraka sprawia, że mają one także działanie przeciwnowotworowe.
Kiełków możemy używać na różne sposoby – najprostszym z nich jest układanie ich na kanapkach. Kiełki świetnie sprawdzą się też jako dodatek do sałatek, a także jako składnik koktajli. Uprawa kiełków jest niezwykle prosta i sprawia mnóstwo radości, wiec to kolejny argument za tym, aby w naszej diecie kiełki zagościły na stałe. Co ważne – taka uprawa jest też ekologiczna i dobra dla naszej planety, bo nie generuje niepotrzebnego plastiku – w przeciwieństwie do kupowania gotowych kiełków zamkniętych w plastikowych pojemnikach. Mam nadzieję, że mój wpis zachęcił Was do tego, aby w kuchni korzystać z różnego rodzaju kiełków regularnie. Gwarantuję Wam, że polubicie nie tylko smak kiełków, ale i z przyjemnością będziecie o nie codziennie dbać. Obserwowanie jak te małe roślinki z każdym dniem stają się coraz większe, to bardzo relaksujące zajęcie.
Partnerem wpisu jest Home Kitchen Garden