Dziś na blogu mam dla Was przepis na przepyszne wegańskie gofry bananowe. Przepis na gofry z bananów planowałam opublikować tutaj już od dawna. Cały czas jednak udoskonalałam przepis, aby gofry miały doskonały smak. Finalnie muszę przyznać, że te gofry smakują wspaniale i co ciekawe naprawdę trudno odgadnąć, że nie ma w nich jajek, mleka krowiego czy cukru. Jest to więc idealna opcja na śniadanie dla maluchów i dla wszystkich, którzy chcą jeść zdrowo. W związku z tym, że są to gofry w wersji fit, to sprawdzają się one też świetnie jako zdrowa przekąska lub drugie śniadanie. Po zrobieniu gofry są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Jeśli zaś chcemy przygotować je i zjeść po jakimś czasie, to niestety stracą swoją chrupkość, ale i tak są wtedy pyszne!
Przepis na wegańskie gofry bananowe – ważne składniki
Poniżej mój prosty przepis na gofry – kluczowym składnikiem w przepisie są banany i mąka ryżowa. I to przede wszystkim banany dodają tym gofrom słodki smak, więc warto wybierać owoce w formie bardzo dojrzałej, najlepiej takie z czarnymi kropkami.
Ważnym składnikiem jest też rodzaj wybranej do przepisu mąki – niewątpliwie najlepszą opcją jest użycie mąki ryżowej. Testowałam też gofry z innych mąk , ale jednak mąka ryżowa i banany to było najsmaczniejsze połączenie. Jeśli chodzi o proszek do pieczenia, to warto wybierać taki bez fosforanów.
Podsumowując – jeśli szukacie idealnego przepisu na wegańskie gofry bananowe, to koniecznie wypróbujcie tę recepturę.
Przepis na wegańskie gofry bananowe
Składniki:
- 160 g mąki ryżowej
- 40 g mąki pszennej
- 300 ml mleka sojowego
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 3 łyżki oleju kokosowego/słonecznikowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
Przepis na wegańskie gofry bananowe – sposób przygotowania
Do miski wkładamy dwa obrane dojrzałe banany i rozgniatamy je na mus. Następnie do bananów dodajemy: 160 g mąki ryżowej i 40 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu – całość mieszamy. Do wysokiego naczynia wlewamy 300 ml mleka sojowego i 3 łyżki oleju kokosowego, a następnie całość przelewamy do miski z mąką i bananami. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Smażymy około 5 minut w dobrze nagrzanej gofrownicy.
Przepis na wegańskie gofry bananowe – dlaczego warto?
Polecam Wam ten przepis z kilku powodów. Dlaczego warto zrobić takie gofry? Najważniejsze ich zalety to fakt, że są to:
- gofry bananowe w wersji fit
- gofry bez jajek
- gofry bez mleka krowiego
- gofry bez cukru
- przepis na te gofry jest prosty i szybki