Dziś na blogu przepis na ciasto marchewkowe w wersji fit. Ciasto pięknie pachnie cynamonem i orzechami. Jest stosunkowo mało słodkie z uwagi na brak cukru w składzie, jednak mi ta delikatna słodycz bardzo odpowiada. Ciasto jest mocno marchewkowe, zaś słodki smak zapewniają mu rodzynki i daktyle. W mojej wersji dodałam jeszcze dodatkowy słodzik pod postacią karobu, jednak jeśli nie macie go w domu, to dobrze sprawdzi się też miód lub syrop klonowy. Zamiast mąki orkiszowej możecie użyć innej mąki, np. razowej czy gryczanej.
Ciasto marchewkowe fit przepis
Składniki:
-
- 3 duże marchewki starte na średnich oczkach
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka orzechów włoskich (lekko posiekanych)
- pół szklanki rodzynek
- garść daktyli
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki karobu lub miodu lub syropu klonowego
- 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 2 jajka (roztrzepane)
- pół szklanki wiórek kokosowych
Sposób wykonania:
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki poza masłem i miodem. Następnie rozpuszczamy masło w garnku i dodajemy do niego miód. Wlewamy masło do miski z resztą składników i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Foremka, w której piekłam ciasto ma 29 cm długości i 10 cm szerokości. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40-45 min., do czasu aż ciasto ładnie się zarumieni. Gotowe!
Ile kalorii ma ciasto marchewkowe fit?
Zwykle nie liczę kalorii, ale na potrzeby tego wpisu postanowiłam obliczyć, ile kalorii ma zrobione przeze mnie ciasto marchewkowe fit. Kaloryczność tego ciasta wynika głównie z dodania do niego bakalii – całe ciasto marchewkowe w wersji fit będzie miało około 1915 kcal. Warto wiedzieć, że takie ciasto ma też w sobie dużo błonnika – aż 33 g i białka – 45 g, więc dobrze nadaje się na drugie śniadanie. Z przepisu wyjdzie Wam około 14 kawałków – każdy po 136 kcal.
Wypróbujcie też podwójnie czekoladowe brownie z fasoli! Przepis tutaj :-)