AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Mój e-book
FANPAGE
AGATA BERRY

Najpopularniejszy blog o zdrowiu w Polsce

AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Mój e-book
71K
21K
  • Przepisy
  • Słodycze bez cukru

Ciasto marchewkowe fit

  • agataberry
  • 18 marca, 2016
  • 18 komentarzy
  • 2 minute read
Total
481
Shares
469
0
12

Dziś na blogu przepis na ciasto marchewkowe w wersji fit. Ciasto pięknie pachnie cynamonem i orzechami. Jest stosunkowo mało słodkie z uwagi na brak cukru w składzie, jednak mi ta delikatna słodycz bardzo odpowiada. Ciasto jest mocno marchewkowe, zaś słodki smak zapewniają mu rodzynki i daktyle. W mojej wersji dodałam jeszcze dodatkowy słodzik pod postacią karobu, jednak jeśli nie macie go w domu, to dobrze sprawdzi się też miód lub syrop klonowy. Zamiast mąki orkiszowej możecie użyć innej mąki, np. razowej czy gryczanej.

Ciasto marchewkowe fit przepis

Składniki:

    • 3 duże marchewki starte na średnich oczkach
    • 1 szklanka mąki orkiszowej
    • 1 szklanka orzechów włoskich (lekko posiekanych)
    • pół szklanki rodzynek
    • garść daktyli
    • 1 łyżka cynamonu
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki karobu lub miodu lub syropu klonowego
    • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
    • 2 jajka (roztrzepane)
    • pół szklanki wiórek kokosowych

Ciasto marchewkowe fit, ile kalorii ma ciasto marchewkowe fit

Sposób wykonania:

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki poza masłem i miodem. Następnie rozpuszczamy masło w garnku i dodajemy do niego miód. Wlewamy masło do miski z resztą składników i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Foremka, w której piekłam ciasto ma 29 cm długości i 10 cm szerokości. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40-45 min., do czasu aż ciasto ładnie się zarumieni. Gotowe!

Ile kalorii ma ciasto marchewkowe fit?

Zwykle nie liczę kalorii, ale na potrzeby tego wpisu postanowiłam obliczyć, ile kalorii ma zrobione przeze mnie ciasto marchewkowe fit. Kaloryczność tego ciasta wynika głównie z dodania do niego bakalii – całe ciasto marchewkowe w wersji fit będzie miało około 1915 kcal. Warto wiedzieć, że takie ciasto ma też w sobie dużo błonnika – aż 33 g i białka – 45 g, więc dobrze nadaje się na drugie śniadanie. Z przepisu wyjdzie Wam około 14 kawałków – każdy po 136 kcal.

Wypróbujcie też podwójnie czekoladowe brownie z fasoli! Przepis tutaj :-)

Brownie z fasoli po raz kolejny – tym razem z malinami :-) #fitfood #brownie #maliny #czekolada #browniezfasoli #fasola #instafood #instafit #zdrowedesery #deser #eatrealfood #eatclean #healthyfood

Post udostępniony przez Agata Puk (@agataberry) 20 Mar, 2017 o 4:00 PDT

Total
481
Shares
Share 469
Tweet 0
Pin it 12
Podobne tematy
  • bez cukru
  • carrot cake
  • ciasto marchewkowe
  • ciasto marchewkowe bez mąki i cukru
  • ciasto marchewkowe fit
  • ciasto marchewkowe fit przepis
  • fit
  • fit ciasto marchewkowe
  • jak zrobić fit ciasto marchewkowe
  • przepis na ciasto marchewkowe fit
  • zdrowe ciasto
  • zdrowe wypieki
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
  • Recenzje
  • Zdrowie

Cały ten cukier – film, który warto zobaczyć

  • agataberry
  • 16 marca, 2016
View Post
Next Article
  • Odkrycie miesiąca

Komosa ryżowa – dlaczego warto ją jeść?

  • agataberry
  • 21 marca, 2016
View Post
Podobne wpisy
View Post
  • Przepisy

Sałatka zdrowia + mój przepis na zakwas z buraków

  • agataberry
  • 18 stycznia, 2021
View Post
  • Przepisy

Moje ulubione jesienno-zimowe napoje

  • agataberry
  • 24 listopada, 2020
View Post
  • Przepisy

Najszybszy przepis na zielony koktajl

  • agataberry
  • 7 sierpnia, 2020
© 2015-2020 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.