Niedawno uczestniczyłam w warsztatach kuchni tajskiej organizowanych przez zomato.pl i Polish Your Cooking. Jednym z dań, które robiliśmy podczas spotkania był deser z bananami i mleczkiem kokosowym. Oryginalna nazwa tego przysmaku to kluay buat chee – jest to deser pochodzących z kuchni tajskiej. Banany uwielbiam pod każdą postacią, a w wersji kokosowej i na ciepło smakowały po prostu doskonale. Prostota tej przekąski również zachwyca, bo to połączenie jedynie kilku składników. Przepis delikatnie zmodyfikowałam, bo zamiast cukru użyłam miodu. Pamiętajcie też o soli – to ważny składnik podkreślający smak bananów i mleka kokosowego. Naprawdę polecam Wam ten deser!
Składniki na 2 porcje:
2 banany
150 ml mleka kokosowego (np. takie)
1 łyżka miodu
1 laska wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mleczko kokosowe wlewamy na patelnię i podgrzewamy na średnim ogniu. Do mleka dodajemy wanilię/ekstrakt waniliowy, łyżkę miodu i sól. Następnie na patelni układamy banany. Gotujemy całość, aż mleczko zredukuje się do 1/3 początkowej objętości a banan zacznie przysmażać się od spodu, karmelizując z miodem.