Jak zdrowo zacząć dzień? I jak sprawić, aby nasze śniadania miały mnóstwo witamin i dobrych tłuszczów? W dzisiejszym wpisie znajdziecie moje dwa pomysły na maksymalnie odżywcze i pyszne śniadania bez laktozy, które wierzę, że zachwycą Was smakami i kolorami. Przygotowałam dwie wersje śniadania – w formie na słodko i w wersji na słono. Pamiętajcie o tym, że podstawą zdrowej diety jest różnorodność, więc warto tak komponować dietę, aby było w niej miejsce na różne smaki, różnorodne warzywa i owoce.
Partnerem dzisiejszego wpisu jest Almette bez laktozy. Nie wiem czy wiecie, ale badania wskazują, że od 15% do 30% Polaków trawi laktozę nieefektywnie. Jeśli klasyczna forma nabiału Wam nie służy, ale nie wyobrażacie sobie rezygnacji z ulubionych smaków, to puszysty serek bez laktozy może być dobrą alternatywą. Sprawdźcie moje pomysły na śniadanie z Almette bez laktozy i przekonajcie się, że to sama przyjemność!
Jak wygląda mój poranek?
Każdy dzień zaczynam od jednej lub dwóch szklanek wody. W ten sposób nawadniam organizm i przygotowuję mój układ trawienny do pracy. Szklanka wody wypita na czczo pobudza też metabolizm, co jest kolejną zaletą takiego zdrowego nawyku. Śniadanie jem dopiero po 1,5-2 godzinach od przebudzenia i wiem, że takie odwlekanie pierwszego posiłku bardzo mi służy. Uwielbiam śniadania! Dla mnie to najważniejszy posiłek dnia, więc mój pierwsze śniadanie jest zwykle bardzo sycące i pełne odżywczych składników.
Odżywcze śniadanie na słodko i na słono – dwie pyszne propozycje
Jak zrobić pyszne i odżywcze śniadanie? Dziś na blogu znajdziecie przepis na śniadanie na słono – czyli tosty śniadaniowe pełne białka z dodatkiem awokado, pistacji i Almette bez laktozy z ziołami. Z kolei moja propozycja śniadania na słodko to puszyste placuszki z serkiem Almette bez laktozy śmietankowym.
Śniadanie na słono
Tosty śniadaniowe pełne białka z awokado, serkiem i pistacjami
Połączenie chrupiącego chleba, kremowego awokado i serka i chrupiących dodatków nie może nie smakować!
Składniki na 1 porcję:
- 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa
- 1 dojrzałe awokado hass
- garść pistacji
- 4 łyżki Almette bez laktozy z ziołami
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki ziaren sezamu
- połówka cytryny
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Ziarna słonecznika i sezamu prażymy na suchej patelni przez 5 minut. Pistacje obieramy i kruszymy w moździerzu na drobne kawałki. Chleb przypiekamy do momentu, aż nabierze złotego koloru i będzie przyjemnie chrupiący. Ja piekę pieczywo przez 10-15 minut w piekarniku. Na każdego tosta nakładamy serek, następnie awokado i skrapiamy całość sokiem z cytryny. Wierzch tostów posypujemy solą i pozostałymi składnikami: sezamem, ziarnami słonecznika i pistacjami. Gotowe!
Śniadanie na słodko
Puszyste placuszki mango z serkiem śmietankowym
Składniki na 2-3 porcje:
Suche:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Mokre:
- 1 szklanka mleka owsianego lub migdałowego
- 6 łyżek puree z mango
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 1 jajko
Do podania:
- 1/4 świeżego mango
- 4 łyżki serka Almette bez laktozy śmietankowego
- 3 łyżki posiekanych na kawałki migdałów
- 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
Sposób przygotowania:
Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, całość wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz mleko, mus z mango, olej i jajko. Następnie wmieszaj składniki mokre do miski ze składnikami suchymi. Masa na placuszki będzie dosyć gęsta. Smaż pancakes przez 2-3 minuty z każdej strony na lekko natłuszczonej patelni. Podawaj placuszki z serkiem i świeżym mango, polane syropem klonowym.