Dziś przepis na chlebek bananowy, który doskonale sprawdzi się jako weekendowe ciasto. Długo szukałam przepisu na najlepszy wypiek z bananami, aż w końcu postanowiłam wypróbować tę recepturę. Skusiło mnie to, że ten chlebek zawiera w sobie maliny i czekoladę, czyli dwa składniki, które uwielbiam łączyć. Okazało się, że chlebek bananowy w wersji malinowo-czekoladowej smakuje wspaniale – jest wilgotny, słodki, bananowy z mocnym akcentem malin i czekolady.
Ten chlebek może pełnić rolę pożywnego deseru czy smacznej przekąski. Razem z babeczkami osianymi stworzy zgrany duet, który możemy zabrać w weekendową podróż. Polecam!
Składniki:
Składniki suche:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki mokre:
- 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru kokosowego
- 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
- 1/4 szklanki gęstego mleka kokosowego (np. takie) lub jogurtu greckiego
- 2 duże jajka
- 3 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione na mus
Dodatki:
- 1 szklanki malin, świeżych lub mrożonych, ja dałam mrożone
- kilka kostek ciemnej czekolady
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. W dużej misce umieszczamy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. W mniejszej misce łączymy ze sobą składniki mokre – ksylitol, olej kokosowy, mleko kokosowe, jajka i banany. Następnie wlewamy mokre składniki do miski ze składnikami suchymi i łączymy całość. Na koniec do ciasta dodajemy maliny i pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Ciastko przekładamy do foremki wyłożonej na dnie papierem do pieczenia – chlebek pieczemy przez około 40 minut do momentu aż patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika czekamy około 15 minut aż chleb przestygnie, a następnie wyciągamy go z foremki. Gotowe!