AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
FANPAGE
AGATA BERRY

Najpopularniejszy blog o zdrowiu w Polsce

AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
71K
21K
  • Przepisy
  • Słodycze bez cukru

Wegańskie brownie z fasoli – podwójnie czekoladowe

  • agataberry
  • 10 marca, 2017
  • 36 komentarzy
  • 2 minute read
Total
156
Shares
121
0
35

Na weekend mam dla Was nieziemsko pyszne brownie z fasoli. Ciasto jest mocno czekoladowe, bo poza tym, że zawiera w sobie kakao, to jest też polane polewę czekoladową. Jeśli szukacie idealnego brownie, które nie ma w sobie mąki, mleka, jajek i cukru, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Z mojego przepisu wychodzi 9 średnich kawałków brownie. Jeśli chcecie otrzymać więcej porcji, możecie podwoić składniki. Do zrobienia brownie użyłam całej puszki (400 g)  – po odsączeniu otrzymałam 250 gramów czerwonej fasoli. Duży plusem tego ciasta jest to, że robi się je błyskawicznie (niestety tak samo szybko znika).

Wegańskie brownie z fasoli – podwójnie czekoladowe

Składniki na 9 kawałków:

  • 1,5 szklanki osuszonej i dobrze wypłukanej czerwonej fasoli (250 g)
  • 2 łyżki dobrego kakao
  • 0,5 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • szczypta soli
  • 5 łyżek syropu z agawy/syropu klonowego
  • 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie można pominąć i dać więcej syropu z agawy)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • kilka kawałków gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 175 ° C. Umieść wszystkie wszystkie składniki na brownie  w blenderze (ja używam takiego) i mieszaj do momentu, aż ciasto będzie idealnie gładkie. Jeśli nie macie blendera kielichowego, to można też użyć blendera ręcznego. Pamiętajcie jednak o tym, aby dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 18-20 minut. Użyłam okrągłej foremki o średnicy 21 cm, ale dobrze sprawdzi się też forma kwadratowa. Ważne, aby ciasto po włożeniu do formy miało około 1 cm grubości. Na koniec przygotowujemy polewę – w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i olej kokosowy. Kiedy brownie upiecze się, studzimy je i polewamy polewą, gotowe!

Brownie z fasoli po raz kolejny – tym razem z malinami :-) #fitfood #brownie #maliny #czekolada #browniezfasoli #fasola #instafood #instafit #zdrowedesery #deser #eatrealfood #eatclean #healthyfood

Post udostępniony przez Agata Puk (@agataberry) 20 Mar, 2017 o 4:00 PDT

Total
156
Shares
Share 121
Tweet 0
Pin it 35
Podobne tematy
  • brownie czekoladowe
  • brownie przepis
  • brownie z fasoli
  • wegańskie brownie
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
  • Zdrowe zakupy

Skąd pochodzi Twoje jedzenie?

  • agataberry
  • 8 marca, 2017
View Post
Next Article
  • Przepisy
  • Zdrowie

Przepis na tahini i pomysły na wykorzystanie pasty sezamowej

  • agataberry
  • 14 marca, 2017
View Post
Podobne wpisy
View Post
  • Przepisy

Sałatka zdrowia + mój przepis na zakwas z buraków

  • agataberry
  • 18 stycznia, 2021
View Post
  • Przepisy

Moje ulubione jesienno-zimowe napoje

  • agataberry
  • 24 listopada, 2020
View Post
  • Przepisy

Najszybszy przepis na zielony koktajl

  • agataberry
  • 7 sierpnia, 2020
© 2015-2020 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.