Na weekend mam dla Was nieziemsko pyszne brownie z fasoli. Ciasto jest mocno czekoladowe, bo poza tym, że zawiera w sobie kakao, to jest też polane polewę czekoladową. Jeśli szukacie idealnego brownie, które nie ma w sobie mąki, mleka, jajek i cukru, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Z mojego przepisu wychodzi 9 średnich kawałków brownie. Jeśli chcecie otrzymać więcej porcji, możecie podwoić składniki. Do zrobienia brownie użyłam całej puszki (400 g) – po odsączeniu otrzymałam 250 gramów czerwonej fasoli. Duży plusem tego ciasta jest to, że robi się je błyskawicznie (niestety tak samo szybko znika).
Wegańskie brownie z fasoli – podwójnie czekoladowe
Składniki na 9 kawałków:
- 1,5 szklanki osuszonej i dobrze wypłukanej czerwonej fasoli (250 g)
- 2 łyżki dobrego kakao
- 0,5 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę
- szczypta soli
- 5 łyżek syropu z agawy/syropu klonowego
- 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie można pominąć i dać więcej syropu z agawy)
- 3 łyżki oleju kokosowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- kilka kawałków gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 175 ° C. Umieść wszystkie wszystkie składniki na brownie w blenderze (ja używam takiego) i mieszaj do momentu, aż ciasto będzie idealnie gładkie. Jeśli nie macie blendera kielichowego, to można też użyć blendera ręcznego. Pamiętajcie jednak o tym, aby dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 18-20 minut. Użyłam okrągłej foremki o średnicy 21 cm, ale dobrze sprawdzi się też forma kwadratowa. Ważne, aby ciasto po włożeniu do formy miało około 1 cm grubości. Na koniec przygotowujemy polewę – w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i olej kokosowy. Kiedy brownie upiecze się, studzimy je i polewamy polewą, gotowe!