Smak chałwy zna chyba każdy. W sklepach możemy kupić najróżniejsze odmiany tego smakołyku z sezamu, jednak kiedy spojrzymy na skład, to okazuje się, że sezam to nie jedyny składnik chałwy sklepowej. Przepis na chałwę, który dziś zamieszczam na blogu to łatwy sposób na zrobienie przysmaku, który zawiera tylko dwa składniki: sezam i miód. Przykładowy skład chałwy sklepowej to tymczasem: miazga sezamowa (46%), syrop glukozowy, cukier, olej rzepakowy, tłuszcz palmowy, białko jaja w proszku, naturalny aromat waniliowy. Sezam w chałwie ze sklepu stanowi więc mniej niż połowę zawartości. Jak przygotować domową chałwę? Przepis poniżej.
Składniki:
– 150 g ziaren sezamu
– 3 łyżki płynnego miodu
Sposób przygotowania:
Ziarna sezamu prażymy na patelni, aż do uzyskania złotego koloru. Zostawiamy ziarna do wystygnięcia. Następnie mielimy uprażone ziarna sezamu w młynku do kawy (mam taki najtańszy, podobny tutaj). Teraz czas na połączenie sezamu z miodem. Jeśli nie mamy w domu płynnego miodu, tylko miód o stałej konsystencji, wkładamy do małego garnka 3 łyżki miodu i delikatnie podgrzewamy, aż miód się rozpuści. Kiedy tak się stanie, do miodu dodajemy zmielone ziarna sezamu, całość dokładnie mieszamy.
Przekładamy gotową chałwę na dno foremki (może być forma do pieczenia ciasta, chleba itp.), formując masę w mały prostokąt. Najlepiej przed włożeniem chałwy do formy wyłożyć formę folią aluminiową. Całość wkładamy do lodówki do ostygnięcia. Przechowujemy w szafce w temperaturze pokojowej. Gotową chałwę możemy też przełożyć do małego słoika. To idealna przekąska na drugie śniadanie!