Moje ostatnie odkrycie, jeśli chodzi o zdrowe słodycze, to trufle kakaowe bez cukru. Te małe kulki są pyszne i słodkie, a co ważne – nie zawierają ani grama cukru, mąki czy niezdrowych tłuszczów. Rolę naturalnego słodzika pełnią w tym przepisie daktyle, które uwielbiam. Te trufle swoją konsystencją przypinają klasyczne trufle czekoladowe lub bajaderki – są miękkie, mocno kakaowe, bardzo słodkie.
Jak zrobić zdrowe trufle? Niezbędny jest najprostszy młynek do kawy i blender oraz poniższe składniki.
Składniki (potrzebne do przygotowania około 14 trufli):
– 14 daktyli (ok. pół szklanki)
– 2 łyżki ciemnego kakao
– 100 g migdałów (najlepiej użyć takich bez skórki)
– 100 g ziaren słonecznika
– woda potrzebna do namoczenia daktyli
– do obtoczenia trufli – sezam, wiórki kokosowe, kakao
Sposób przygotowania:
Najpierw daktyle zalewamy bardzo ciepłą wodą i moczymy przez ok pół godziny. Po tym czasie będą już miękkie, nasiąknięte wodą i łatwe do zblendowania.
Następnie przystępujemy do zmielenia migdałów i ziaren słonecznika na drobny proszek. W tym celu używam najprostszego młynka do kawy, który kupiłam na allegro za jakieś 30 złotych.
Gdy już migdały i ziarna słonecznika są zmielone przekładam je do większego naczynia, dodaję dwie łyżki kakao i odsączone daktyle i blenduję wszystko blenderem ręcznym na gładką masę. Można do tego celu użyć też blendera stojącego – po prostu wrzucając tam wszystkie składniki.
Z gotowej masy formuję małe kuleczki, które obtaczam w ciemnym kakao, sezamie, wiórkach kokosowych lub nasionach chia. I gotowe! Trufle przechowuję w lodówce.
Przepis można modyfikować w zależności od tego, co akurat mamy w kuchni. Zamiast ziaren słonecznika można dodać dodatkową porcję migdałów, lub też zamiast migdałów dodać tylko mielone ziarna słonecznika. Jeśli chcemy, żeby trufle były bardziej słodkie, wystarczy dodać proporcjonalnie więcej daktyli. Zachęcam Was do zrobienia takich trufli w domu, bo to samo zdrowie, które dodatkowo smakuje jak najprawdziwsze słodycze.
Do masy truflowej można dodać też trochę domowego masła orzechowego :-)