Dziś na blogu pierwszy przepis na zdrowy, domowy chleb. Ten przepis jest wyjątkowy, bo nie ma w nim ani grama mąki. Z powodu swoich prozdrowotnych właściwości chleb ten jest często nazywany chlebem zmieniającym życie. Mimo wszystko uwielbiam ten chlebek! Bez wątpliwości jest to też jeden z najzdrowszych chlebów, jakie jadłam. Jeśli nigdy nie robiliście tego typu chleba, to bardzo Was do tego namawiam.
Chleb może się nie udać, jeśli nie będziemy trzymać się przepisu. Kiedy robiłam go po raz pierwszy nie dodałam babki płesznik i to był zły pomysł. Wydawało mi się, że jeśli w przepisie są tylko 4 łyżki tego składnika, to nic się nie stanie, jeśli go nie dodam. Okazało się, że babka płesznik jest kluczowym składnikiem, dzięki któremu chleb jest zwarty i nie kruszy się. Ważne jest też to, aby po wymieszaniu składników poczekać dwie godziny – jeśli zaczniemy piec chleb wcześniej, to możemy ponieść porażkę. Tak więc przestrzegam Was – możecie delikatnie modyfikować przepis i użyć na przykład innego rodzaju orzechów, ale babki płesznik lepiej nie pomijać. Zarówno babka płesznik, jak i siemię lniane to składniki chleba, które sklejają całość. Chleb ma tendencję do kruszenia się, ale jeśli trzymamy się przepisu, to można to zredukować od minimum. Przed dodaniem siemienia lnianego można go zmielić (ja mielę w młynku do kawy), wtedy łatwiej połączy się ze wszystkimi składnikami.
Oryginalny przepis na chleb zmieniający życie znajdziecie tutaj: The life-changing loaf of bread.
Gdzie kupić babkę płesznik?
Większość składników tego chleba łatwo kupić w sklepach, najtrudniej jest z babką płesznik. Znajdziecie ją w stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością lub w e-sklepach. Ja za 100 gramów babki płesznik w sklepie ekologicznym na Bielanach zapłaciłam 7,5 zł.
Składniki na 1 bochenek chleba:
- 135 g nasion słonecznika (1 szklanka)
- 90 g siemienia lnianego (pół szklanki)
- 30 g orzechów laskowych, migdałów lub orzechów włoskich (dwie łyżki)
- 35 g nasion dyni (dwie łyżki)
- 145 g płatków owsianych górskich (1,5 szklanki)
- 2 łyżki nasiona chia
- 4 łyżki nasion babki płesznik
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 3 łyżki oleju kokosowego lub masła ghee
- 350 ml wody (1,5 szklanki)
Sposób przygotowania:
W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki i dokładnie je mieszamy. Następnie łączymy w garnku olej kokosowy/masło, miód/syrop klonowy i wodę. Jeśli miód nie jest w formie płynnej, to konieczne jest rozpuszczenie go. Po dokładnym połączeniu ze sobą mokrych składników wlewamy je do miski z suchymi składnikami i całość mieszamy.
Następnie przekładamy gotową masę do foremki wysmarowanej masłem i zostawiamy na minimum 2 h (max. 24 h), tak aby składniki dokładnie się połączyły i skleiły nasz wypiek.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 20 min. Następnie wyjmujemy go z foremki i pieczemy kolejne 30-40 minut aż będzie ładnie przypieczony. Mój chleb z tego przepisu jest niewysoki, po pokrojeniu wychodzi z niego około 20 małych kromek.
Kaloryczność całego chleba to: 2500 kcal
Kaloryczność 1 kromki: 125 kcal
Spodobał Ci się ten przepis?
Dołącz do mnie na Instagramie (klik)