Dziś na blogu przepis na proste ciasteczka, które nie wymagają pieczenia. Podoba mi się to, że cała słodycz w tych ciastkach pochodzi z owoców – z suszonych fig i suszonych moreli. Te ciastka są pyszne w formie małych czekoladowych placków, ale można też po prostu uformować je w kuleczki i jeść w takiej postaci. Będą wtedy smakowały trochę jak słodkie trufle, np. te kakaowe trufle bez cukru. Dzięki temu, że ciasteczka zawierają figi, to przyjemnie chrupią podczas jedzenia – uwielbiam je!
Składniki:
- 100 g suszonych fig
- 100 g suszonych moreli niesiarkowanych, np. takich
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
- 4 łyżki kakao,
- 200 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 100 ml wody
- prażone płatki migdałowe do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Od suszonych fig odcinamy twarde końcówki. Morele i figi przekładamy do miski i zalewamy wodą. Owoce moczymy przez około godzinę i odcedzamy. Do blendera dodajemy odcedzone figi i morele oraz pozostałe składniki (poza płatkami migdałowymi). Całość blendujemy na gładką masę. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które następnie delikatnie zgniatamy i obtaczamy w prażonych płatkach migdałowych. Gotowe!