Dziś na blogu przepis na podwójnie migdałowe ciasteczka. Do ich przygotowania użyłam mąki migdałowej i całych migdałów. Bazą ciastek są też płatki owsiane. W ostatnim czasie wykorzystuję te płatki głównie do robienia owsianki i pysznych ciasteczek owsianych bez cukru. Uwielbiam te ciastka i robiłam je już wiele razy. Niedawno postanowiłam stworzyć przepis na ciastka, który będzie łączył w sobie mąkę migdałową i migdały. W efekcie powstały wspaniałe orzechowe ciasteczka, które nie zawierają w sobie mąki pszennej.
W przepisie znalazła się mąka z ciecierzycy, którą lubię dodawać do wypieków. Jeśli nie macie w domu takiej mąki, to po prostu użyjcie jednej szklanki mąki migdałowej. Mąkę migdałową możecie zrobić w domu – wystarczy zmielić migdały na proszek. Ja użyłam gotowej mąki migdałowej Helcom, inne dobre mąki migdałowe znajdziecie tutaj.
Jak zrobić ciasteczka migdałowe bez cukru?
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- pół szklanki mąki migdałowej
- pół szklanki mąki z ciecierzycy
- 5 łyżek ksylitolu
- 10 łyżek oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- pół szklanki wody
- 50 gramów rodzynek
- 50 gramów migdałów
Sposób wykonania:
Migdały zalewam wrzątkiem, obieram ze skórki i prażę na patelni. Następnie kroję migdały na dosyć duże kawałki. Płatki owsiane mielę na mąkę blenderze kielichowym (tutaj więcej na ten temat) – jeśli nie macie młynka można użyć płatków owsianych błyskawicznych. Do zmielonych płatków owsianych dodaję mąkę migdałową, mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszam. W drugiej misce łączę jajko, ksylitol, olej koksowy i wodę.
Dodaję mokre składniki do suchych, mieszam. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencję dodajemy do niego rodzynki i migdały. Masa będzie miała dosyć luźną konsystencję. Następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nakładam łyżką ciasto formując okrągłe ciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15-10 min. Gotowe!