Dziś na blogu trzy pomysły na pyszne i odżywcze muffinki, które doskonale sprawdzają się jako pożywne śniadanie. Jeśli jeszcze nie robiliście takich śniadaniowych muffinek, to koniecznie wypróbujcie poniższe przepisy. Takie śniadanie to ciekawa alternatywa dla kanapek czy owsianki. Ja je uwielbiam!
Muffinki owsiane z jabłkami
Składniki:
- 2 duże jabłka
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego lub gęstego mleka kokosowego
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 i pół szklanki płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cynamonu
- pół szklanki mleka migdałowego lub mleka kokosowego lub wody
- opcjonalne dodatki: borówki, maliny, suszona żurawina, migdały
- olej kokosowy do wysmarowania foremek
Sposób przygotowania tutaj.
Muffinki z komosą i warzywami
Składniki na 2 porcje (6 babeczek):
- 6 jajek
- 5 łyżek komosy ryżowej
- składniki do wyboru: liście szpinaku, pieczarki, papryka
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kozi ser (opcjonalnie, ja nie dodałam)
Sposób przygotowania tutaj.
Muffinki z masłem orzechowym i bananami
Składniki na 6 dużych muffinek:
- 1 szklanka naturalnego masła orzechowego
- 2 duże jajka
- 2 bardzo dojrzałe banany
- pól łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
- opcjonalne: kilka kostek ciemnej czekolady, pokrojonej na małe kawałki
Sposób przygotowania tutaj.
Podsumowanie
Zakup teflonowej formy na babeczki, która mieści 9 muffinek, to był świetny pomysł! Dzięki temu od czasu do czasu tworzę pyszne śniadaniowe muffinki. Tego typu foremki znajdziecie np. tutaj. Bardzo zachęcam Was do eksperymentowania w kuchni i tworzenia takich pysznych posiłków.