Dziś na blogu przepis na coś słodkiego – pyszny deser z masłem orzechowym w roli głównej. Orzechowe babeczki to wegański przysmak, w którym nie ma w sobie rafinowanego cukru ani oczyszczonej mąki. Przygotowuje się go dosłownie w kilka chwil, bo nie wymaga pieczenia. Jeśli uwielbiacie masło orzechowe tak samo jak ja, to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Z podanych składników otrzymałam osiem babeczek.
Składniki:
Warstwa czekoladowa
- 1 tabliczka ciemnej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
Warstwa orzechowa
- 4 łyżki masła orzechowego 100% orzechów, np. takie
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- szczypta soli (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – do garnka wlewamy trochę wody, kładziemy na garnku szklanką miskę i wrzucamy do niej połamaną na kostki czekoladę wraz z olejem kokosowym. Całość podgrzewamy mieszając składniki aż do rozpuszczenia.
Do foremek na babeczki (użyłam foremek silikonowych) wlewamy łyżką połowę porcji płynnej czekolady. Następnie umieszczamy foremki na 10 minut w zamrażalniku. W tym czasie przygotowujemy część orzechową. Do miski dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.
Wyjmujemy foremki z zamrażalnika i nakładamy do każdej z nich masę z masła orzechowego. Umieszczamy babeczki w zamrażalniku na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy foremki i nakładamy na wierzch warstwę czekoladową. Ponownie wkładamy babeczki do zamrażalnika na około godzinę. Gotowe!