Dziś mam dla Was pyszne śniadaniowe babeczki owsiane. Te muffinki są idealne na śniadanie szczególnie wtedy, gdy potrzebujemy przekąski, którą możemy zabrać ze sobą w drogę. Dziś jadę w rodzinne strony na ślub mojej siostry, więc pomyślałam, że te babeczki świetnie sprawdzą się w podróży. Muffinki robi się bardzo szybko i co najważniejsze – są w nich same wartościowe składniki – pełne błonnika płatki owsiane, bogate w białko jajka i mleko migdałowe. Z poniższego przepisu wyszło mi 20 małych babeczek.
Składniki:
- 2 duże jabłka
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego lub gęstego mleka kokosowego
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 i pół szklanki płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cynamonu
- pół szklanki mleka migdałowego lub mleka kokosowego lub wody
- opcjonalne dodatki: borówki, maliny, suszona żurawina, migdały
- olej kokosowy do wysmarowania foremek
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. W dużej misce umieszczamy roztrzepane jajka, dodajemy do nich jogurt naturalny, syrop klonowy i płatki owsiane. Całość mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i ponownie mieszamy. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki i na koniec wlewamy jeszcze trochę wody/mleka migdałowego – około pół szklanki. Formę do pieczenia muffinek smarujemy małą ilością oleju kokosowego i do każdego miejsca na babeczkę wkładamy do dużą łyżkę gotowego ciasta. Formę możecie też wyłożyć papierowymi foremkami na muffinki. Na wierzchu każdej babeczki układamy borówki, maliny, żurawinę lub migdały. Pieczemy przez 35-40 min. do momentu aż babeczki nabiorą złotego koloru.