AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
FANPAGE
AGATA BERRY

Najpopularniejszy blog o zdrowiu w Polsce

AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
71K
21K
  • Przepisy
  • Słodycze bez cukru

Śniadaniowe babeczki owsiane

  • agataberry
  • 5 maja, 2017
  • 19 komentarzy
  • 2 minute read
Total
13
Shares
2
0
11

Dziś mam dla Was pyszne śniadaniowe babeczki owsiane. Te muffinki są idealne na śniadanie szczególnie wtedy, gdy potrzebujemy przekąski, którą możemy zabrać ze sobą w drogę. Dziś jadę w rodzinne strony na ślub mojej siostry, więc pomyślałam, że te babeczki świetnie sprawdzą się w podróży. Muffinki robi się bardzo szybko i co najważniejsze – są w nich same wartościowe składniki – pełne błonnika płatki owsiane, bogate w białko jajka i mleko migdałowe. Z poniższego przepisu wyszło mi 20 małych babeczek.

Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego lub gęstego mleka kokosowego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 i pół szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • pół szklanki mleka migdałowego lub mleka kokosowego lub wody
  • opcjonalne dodatki: borówki, maliny, suszona żurawina, migdały
  • olej kokosowy do wysmarowania foremek

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. W dużej misce umieszczamy roztrzepane jajka, dodajemy do nich jogurt naturalny, syrop klonowy i płatki owsiane. Całość mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i ponownie mieszamy. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki i na koniec wlewamy jeszcze trochę wody/mleka migdałowego – około pół szklanki. Formę do pieczenia muffinek smarujemy małą ilością oleju kokosowego i do każdego miejsca na babeczkę wkładamy do dużą łyżkę gotowego ciasta. Formę możecie też wyłożyć papierowymi foremkami na muffinki. Na wierzchu każdej babeczki układamy borówki, maliny, żurawinę lub migdały. Pieczemy przez 35-40 min. do momentu aż babeczki nabiorą złotego koloru.

 

 

 

Total
13
Shares
Share 2
Tweet 0
Pin it 11
Podobne tematy
  • babeczki owsiane
  • jogurt naturalny
  • muffinki
  • śniadanie
  • Syrop klonowy
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
  • Less waste
  • Styl życia

Minimalistycznie – to znaczy jak?

  • agataberry
  • 28 kwietnia, 2017
View Post
Next Article
  • Książki
  • Recenzje

Historia wewnętrzna – opowieść o najbardziej fascynującym organie naszego ciała

  • agataberry
  • 10 maja, 2017
View Post
Podobne wpisy
View Post
  • Przepisy

Sałatka zdrowia + mój przepis na zakwas z buraków

  • agataberry
  • 18 stycznia, 2021
View Post
  • Przepisy

Moje ulubione jesienno-zimowe napoje

  • agataberry
  • 24 listopada, 2020
View Post
  • Przepisy

Najszybszy przepis na zielony koktajl

  • agataberry
  • 7 sierpnia, 2020
© 2015-2020 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.