Nazywanie tego ciasta sernikiem to “lekkie” nadużycie, bo nie ma w nim ani sera, ani śmietanki, ani cukru. Mimo wszystko to ciasto jest naprawdę pyszne, choć w smaku raczej nie przypomina sernika :-) Taki deser zawiera w sobie pełne składników odżywczych nerkowce – z tego powodu ciasto jest też bardzo kaloryczne. Wystarczy zjeść mały kawałek, aby zaspokoić swoją ochotę na słodycze. W mojej wersji sernika z nerkowców użyłam świeżych malin, ale pamiętajcie o tym, że inne świeże owoce jagodowe sprawdzą się tu równie dobrze.
Składniki na spód:
- 1 szklanka migdałów
- 1 szklanka świeżych daktyli
- 1 łyżka kakao
Składniki na masę z nerkowców:
- 200 g orzechów nerkowca, około 2 szklanki – orzechy nerkowca wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnie odcedzamy je i płuczemy.
- sok z 1 cytryny
- pół szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego/opcjonalnie można użyć płynnego miodu
- 1,5 szklanki malin
Sposób przygotowania:
- Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.
- W blenderze miksujemy migdały na mąkę migdałową, dodajemy daktyle i kakao – całość ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do foremki na ciasto. Ja używam tego blendera, sprawdza się świetnie.
- Przygotowujemy masę z nerkowców – w blenderze umieszczamy wszystkie składniki niezbędne do przygotowania masy z nerkowców i blendujemy całość na głaski mus.
- Krem z nerkowców wlewamy do foremki. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 3 godziny. Przed podaniem warto wyjąć ciasto z zamrażalnika i odczekać około 15 minut, aby łatwo dało się pokroić.