Z czym zrobić kanapkę, aby była pyszna i zdrowa? Rozwiązaniem są domowe pasty kanapkowe, których przygotowanie jest bardzo proste. Jeśli jesteście ciekawi, jakie są moje ulubione pasty kanapkowe robione w domu, to zapraszam na wpis.
Domowe pasty kanapkowe – postawy
Jeśli chodzi o robienie domowych past kanapkowych, to kluczową kwestią jest dla mnie prostota. Pasta kanapkowa nie może być zbyt skomplikowana, bo wtedy odechciewa mi się ją przyrządzać. Moje eksperymenty kuchenne uświadomiły mi, że najlepsze pasty kanapkowe to takie, które mają w sobie tylko kilka składników. Poniżej mój przewodnik, dzięki któremu bez problemu przygotujecie różne rodzaje past kanapkowych.
Baza pasty kanapkowej
W roli bazy pasty kanapkowej świetnie sprawdzą się:
– awokado
– ziarna słonecznika
– orzechy nerkowca
– migdały
– ciecierzyca
– czerwona soczewica
– pestki dyni
– czerwona fasola
O czy warto pamiętać?
Przed przygotowaniem pasty kanapkowej składniki bazowe, takie jak ziarna słonecznika/migdały/nerkowce, należy namoczyć przez noc w wodzie. Dzięki temu pasta kanapkowa nabierze kremowej konsystencji. Ciecierzycę przed gotowaniem również moczymy w wodzie.
Kwaśne dodatki do pasty kanapkowej
– cytryna
– limonka
– woda z kiszonych ogórków
Aromatyczne dodatki do pasty kanapkowej
– czosnek
– cebula
– suszone pomidory
– oliwki czarne
– oliwki zielone
Uzupełnienie warzywne pasty kanapkowej
– bób
– puree z dyni
– buraki
– pieczone papryki
Zdrowe tłuszcze w paście kanapkowej
– pasta sezamowa tahini
– oliwa z oliwek
– olej lniany
Przyprawy:
– sól
– pieprz
– świeże zioła – bazylia, kolendra, natka pietruszki
– suszone zioła
– papryka słodka
– czosnek granulowany
Jak to połączyć? Proste przepisy na domowe pasty kanapkowe
1. Guacamole – przepis podstawowy
- 2 dojrzałe awokado
- 2 duże ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
Moją ulubioną pastą kanapkową jest guacamole. Lubię tę pastę w najprostszej wersji. Dojrzałe awokado myję, obieram ze skórki i rozgniatam widelcem na gładki krem. Dodaję sok z cytryny, sól, drobno pokrojony czosnek i gotowe! Wariacji tej pasty jest sporo. Jeśli macie ochotę, to do guacamole można dodać pokrojone w kostkę świeże pomidory, świeżą kolendrę, czerwoną cebulę.
2. Hummus – przepis podstawowy plus dodatki
- 200 gramów suchej ciecierzycy
- 3 łyżeczki pasty sezamowej tahini (np. takiej)
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 5-6 łyżek wody
- sok z jednej cytryny
- sól do smaku
Sposób przygotowania hummusu znajdziecie tutaj. Uwielbiam tę pastę kanapkową w jej podstawowej wersji. Jeśli chcecie urozmaicić ten przepis, to do gotowego hummusu można dodać pieczone papryki i całość zblendować na gładki krem. Ten pomysł na hummus znalazłam w książce Smakowita Ella.
3. Wegański serek ze słonecznika
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 6-8 łyżek wody z kiszonych ogórków
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
Moje najnowsze odkrycie – serek ze słonecznika! Ta pasta kanapkowa jest bardzo prosta do zrobienia, świetnie smakuje i jest pełna wartości odżywczych. Ziarna słonecznika zalewam wieczorem wodą i moczę przez całą noc. Rano odcedzam słonecznik i mielę go w moim blenderze. Do zmielonego słonecznika dodaję wodę z ogórków i czosnek, całość blenduję i gotowe! Ja używam blendera kielichowego, ale możecie też użyć blendera ręcznego.
4. Twarożek z orzechów nerkowca
- 1 szklanka orzechów z nerkowca
- 6-8 łyżek wody z kiszonych ogórków
- sól do smaku
Wspaniała pasta kanapkowa, która trochę przypomina mi klasyczny twarożek. Muszę przyznać, że taka wersja twarożku smakuje mi bardziej, niż klasyczny biały ser. Tę pastę przygotowuje się błyskawicznie, bo ma w sobie jedynie 3 składniki. Orzechy nerkowca zalewam wodą i moczę przez noc. Rano odcedzam orzechy i mielę na gładki krem w blenderze. Do kremowej masy dodaję wodę z kiszonych ogórków i całość mieszam łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec delikatnie solę całość i gotowe!
Do takiej wersji twarożku można dodać też czosnek, ale ja wolę bardziej delikatny smak tej pasty i zazwyczaj go nie dodaję. W klasycznej wersji wegańskiego twarożku znajdziemy płatki drożdżowe i sok z cytryny. W przyszłości zamierzam wypróbować ten przepis.
5. Pasta z ziarnami słonecznika i suszonymi pomidorami
- 1 szklanka ziaren słonecznika namoczonych przez noc
- 6-8 łyżek wody z kiszonych ogórków lub sok z połowy cytryny
- 4 suszone pomidory
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
Suszone pomidory to świetny dodatek do past kanapkowych. Taka pasta ze słonecznika jest doskonałym dodatkiem do surowych warzyw lub do grzanek z razowego chleba.
6. Pasta z bobem i kolendrą
- 200 gramów bobu
- 1 dojrzałe awokado
- sok z cytryny
- garść świeżej kolendry
- sól
- 2 ząbki czosnku
Przepyszna zielona pasta z bobu, łącząca w sobie aromatyczną kolendrę i bób.
7. Zielona pasta z groszku
- pół szklanki groszku (użyłam suchych ziaren)
- 3 łyżeczki pasty sezamowej tahini
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- pół szklanki wody
- sok z jednej cytryny
- sól do smaku
Tę pastę kanapkową przygotowujemy podobnie do hummusu – zamiast ciecierzycy dodajemy jednak zielony groszek. Do przygotowania tej pasty możecie użyć groszku świeżego lub mrożonego – w przypadku groszku mrożonego lub świeżego dodajecie jedną szklankę. Ja użyłam groszku w suchych ziarnach, więc przed gotowaniem moczyłam go przez noc w wodzie. Następnie gotowałam groszek około godzinę. Po ugotowaniu groszku dodałam wszystkie składniki i zblendowałam na gładki krem.
8. Pasta z czerwonej fasoli
- 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki
- dwie łyżki soku z cytryny
- 4 suszone pomidory
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- pół czerwonej cebuli
- sól do smaku
Podsumowanie
Pasty kanapkowe na bazie awokado, strączków, ziaren czy orzechów to świetny dodatek do zdrowego śniadania. W przyszłości zamierzam testować nowe smaki i stworzyć m.in. domową pastę z czerwonej soczewicy i pastę z dodatkiem pestek dyni. Mam nadzieję, że ten wpis zainspiruje Was do eksperymentowania w kuchni i tworzenia pysznych smarowideł.
Jakie są Wasze ulubione pasty kanapkowe? Dajcie znać w komentarzach! A jeśli już jesteśmy przy kanapkach, to polecam Wam też pyszny chleb z samych ziaren – chleb zmieniający życie.