Musze przyznać, że chyba nigdy w życiu mój wrzesień nie był tak aktywny. Czasu na zdrowe jedzenie mam niewiele, ale bardzo staram się jeść odżywcze posiłki. Jednym z moich nowych odkryć jest masło z orzechów laskowych, które idealnie sprawdza się jako zdrowe smarowidło na kanapki. Niedawno postanowiłam wykorzystać to masło do zrobienia domowej nutelli. Efekty mnie zachwyciły! I choć odkąd mam ten blender, to często robię masło orzechowe w domu, to od czasu do czasu korzystam z gotowych masełek. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Nutella w zdrowej wersji jest pyszna i pełna składników odżywczych. Zamiast masła orzechowego, do zrobienia tej nutelli możecie też użyć orzechów laskowych – wtedy wystarczy je podprażyć przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i zblendować na masło. Ja użyłam gotowego masła, bo zależało mi na czasie.
Składniki:
- 200 gramów masła z orzechów laskowych, ja użyłam Maslove
- 50 gramów ciemnej czekolady 70% kakao – u mnie Lindt
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w garnku gotujemy wodę, kładziemy na garnek szklaną miskę, wkładamy do niej czekoladę i rozpuszczamy). Kiedy czekolada osiągnie płynną konsystencję, zostawiamy ją do przestygnięcia. Do słoika wlewamy masło orzechowe, chłodną czekoladę i pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy i gotowe!