AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
FANPAGE
AGATA BERRY

Najpopularniejszy blog o zdrowiu w Polsce

AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
71K
20K
  • Zdrowie

Dodatki do żywności – czego warto unikać? Analiza serów kozich

  • agataberry
  • 8 listopada, 2017
  • 6 komentarzy
  • 4 minute read
Total
2
Shares
2
0
0

W obecnych czasach kupowanie zdrowego jedzenia to nie lada wyzwanie. W dzisiejszym wpisie chcę po raz kolejny poruszyć na blogu temat związany z dodatkami do żywności. W tym celu postanowiłam porównać dwa bardzo podobne do siebie produkty dostępne w polskich supermarketach, a mianowicie sery kozie w plastrach. Z pozoru oba te produkty wyglądają niemal identycznie. Moja analiza pokazała jednak, że wcale tak nie jest. Ciekawi? Zapraszam na wpis!

Jakie produkty porównywałam?

W moim zestawieniu znalazły się dwie marki serów kozich: ser kozi w plastrach z Biedronki i ser kozi w plastrach z Lidla. Poniżej szczegółowe informacje o tych serach, które znalazłam na opakowaniu.

 

Ser kozi z Biedronki

Marka: Światowid, wyprodukowano w Hiszpanii

Skład: mleko kozie pasteryzowane, sól, bakterie fermentacji mlekowej.

Zawartość soli na 100 g: 1,3 g

Masa i cena: 160 g za 7,99 zł, cena za 1 kg: 49,9 zł

 

Ser kozi z Lidla

Marka: Milbona, wyprodukowano w Holandii

Skład: mleko kozie, sól, bakterie fermentacji kwasu mlekowego (zawierają laktozę z mleka), substancja konserwująca: azotan sodu.

Zawartość soli na 100 g: 2,0 g

Masa i cena: 150 g za 7,99 zł, cena za 1 kg: 53,3 zł

 

Podobieństwa i różnice

Identyczna cena? 

Na pierwszy rzut oka obie wersje sera koziego w plastrach wyglądają podobnie – zarówno ser z Biedronki, jak i ser z Lidla zapakowany jest w poręczne opakowanie, które łatwo możemy otwierać i zamykać. Co ciekawe – również koszt tych serów wydaje się identyczny, bo oba produkty mają identyczną cenę – 7,99 zł. To jednak tylko pozorne podobieństwo ceny, bo kiedy dokładniej przyjrzymy się opakowaniu, to zobaczymy, że ser z Biedronki ma 160 g, a ser z Lidla – 150 g, czyli o 10 gramów mniej. W rezultacie ser kozi z Lidla jest zatem droższy od sera z Biedronki.

Podobny skład?

Skład to coś, na co zawsze zwracam uwagę podczas zakupów spożywczych. W przypadku sera koziego z Biedronki w zasadzie nie ma się do czego przyczepić – skład jest bardzo prosty. Z kolei ser kozi z Lidla zawiera substancję konserwującą i zwróciła ona moją uwagę. Kiedy to zobaczyłam, to nie skreśliłam od razu produktu, ale przed zakupem postanowiłam sprawdzić, co kryje się pod nazwą azotan sodu. W tym celu użyłam aplikacji na telefon Wiesz co jesz,  o której pisałam Wam kiedyś tutaj. Po szybkim wyszukaniu w aplikacji tego składnika okazało się, że azotan sodu to coś, czego absolutnie nie chciałabym widzieć na swoim talerzu. Opis tego składnika zdecydowanie odbiera apetyt:

W przewodzie pokarmowym przekształcany do nitrozamin o silnym działaniu rakotwórczym. Konserwant i stabilizator barwy. Dodawany do produktów mięsnych jako środek zapobiegający rozwojowi bakterii jadu kiełbasianego. Znajduje się w produktach wędzonych oraz żółtych serach. Może powodować mdłości, wymioty, zawroty głowy, migrenę. Utlenia hemoglobinę, powodując methemoglobinemię. Działa drażniąco na przewód pokarmowy.

 

Co oznacza E na opakowaniu?

od 100 do 199 – barwniki
od 200 do 299 – konserwanty
od 300 do 399 – przeciwutleniacze
od 400 do 499 – substancje zagęszczające
od 500 wzwyż – dodatki, takie jak wzmacniacze smaku

Wszystkie dodatki do żywności oznaczone na opakowaniu jako E, to substancje dozwolone w Krajach Unii Europejskiej i teoretycznie ich stosowanie w określonych dawkach nie stanowi ryzyka dla zdrowia. Moje wątpliwości budzą jednak te bezpieczne dawki, bo przecież każdy organizm reaguje inaczej i dawka bezpieczna dla jednej osoby może okazać się szkodliwa w przypadku kogoś innego. Dodatkową kwestia jest też to, że w ciągu dnia jemy wiele produktów i jeśli są to w dużej mierze produkty przetworzone, to można nieświadomie przekroczyć te dopuszczalne, bezpieczne dla zdrowia wartości.

Podsumownanie

W książce Podstawy przetwórstwa spożywczego Ewy Hanny Lady można przeczytać o tym, że w przypadku dodawania do produktów substancji konserwujących często mówi się o wyborze mniejszego zła, “np. w przypadku stosowania azotanów (azotynów) w mieszance peklującej. Z jednej strony w wyniku reakcji z aminami dają one substancje rakotwórcze, z drugiej zaś peklowanie hamuje wytwarzanie bardzo niebezpiecznej toksyny botulinowej, tzw. jadu kiełbasianego”.  W tej samej książce znalazłam informację o tym, że bezpieczeństwo dotyczące substancji dodawanych do żywności ocenia się na podstawie aktualnej wiedzy. A zatem – część negatywnych skutków związanych ze stosowaniem konserwantów prawdopodobnie nie została jeszcze odkryta.

Jeśli mogę kupić ser bez substancji konserwującej lub z konserwantem, to oczywistym wyborem jest produkt bez takiego zbędnego dodatku. Co istotne, to ser kozi z Biedronki nie tylko ma niższą cenę i nie zawiera konserwantów – jego dodatkową zaletą jest też mniejsza zawartość soli na 100 gramów w stosunku do sera z Lidla. W przypadku wyboru dobrego sera koziego jeszcze raz sprawdziła się zasada – im krótszy skład, tym lepszy produkt.

 

 

Total
2
Shares
Share 2
Tweet 0
Pin it 0
Podobne tematy
  • azotan sodu
  • barwniki
  • Biedronka
  • dodatki do żywności
  • konserwanty
  • lidl
  • ser kozi
  • zdrowie
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
  • Przepisy

Najlepszy przepis na sok z buraka

  • agataberry
  • 2 listopada, 2017
View Post
Next Article
  • Styl życia

Jak duże portale wykorzystują artykuły blogerów? Przypadek natemat.pl

  • agataberry
  • 13 listopada, 2017
View Post
Podobne wpisy
View Post
  • Zdrowie

Jak dbać o zdrową dietę bez wyrzeczeń?

  • agataberry
  • 18 grudnia, 2020
View Post
  • Zdrowie

Jak jeść bardziej roślinne (i zdrowo) na co dzień? 10 prostych sposobów

  • agataberry
  • 25 listopada, 2020
View Post
  • Mama i dziecko
  • Zdrowie

Jak wspieram odporność dziecka? 12 sposobów

  • agataberry
  • 22 listopada, 2020
© 2015-2020 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.