Witaminy i antyoksydanty zawarte w świeżych warzywach i owocach przydają się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Sok z buraka, pietruszki i imbiru to doskonały napój na chłodne dni, bo nie tylko odżywi on nasz organizm, ale i sprawi, że będziemy bardziej odporni na jesienne wirusy. W dzisiejszym wpisie pokażę mój ulubiony sok z buraka – taki napój smakuje świetnie i jest pełen witamin! Co ciekawe – do jego przygotowania nie użyłam wyciskarki do owoców i warzyw, a blendera. Jeśli jesteście ciekawi, jak w prosty sposób zrobić sok z buraków z blendera, to zapraszam na wpis!
Składniki:
- 1 duża marchewka
- 1 burak
- pół pomarańczy
- kawałek świeżego imbiru
- garści natki pietruszki
- pół szklanki wody
Sposób przygotowania:
Buraki i marchewkę myję i obieram ze skórki, a następnie kroję na mniejsze kawałki. Przekładam warzywa do blendera i włączam przycisk pulsacyjny, który sieka wszystko na drobne części.
Do blendera dolewam wodę, dodaję pietruszkę, pomarańczę i pokrojony na kawałki imbir. Całość blenduję kilka sekund aż do osiągnięcia gładkiej i płynnej konsystencji. Następnie cały napój przecedzam na sitku, tak aby uzyskać klarowny sok. Gotowe!
Podsumowanie
Odżywczy sok z buraka to prosty sposób na wzbogacenie swojej diety w witaminę C i żelazo. Takie połączenie jest szczególnie korzystne, bo dzięki witaminie C żelazo zawarte w burakach lepiej się wchłania. Oczywiście taki sok możecie zrobić też w wyciskarce – ja skorzystałam z blendera, bo póki co w mojej kuchni nie ma wyciskarki. Szczegółowe informacje o moim blenderze i kod zniżkowy znajdziecie tutaj.