Pisałam Wam o tym, jak wybierać dobre bakalie i olej kokosowy, dziś pora na masło orzechowe. W tekście przedstawię mój przegląd najlepszych dostępnych na rynku kremów orzechowych. Masła orzechowe to obecnie dosyć popularny produkt, który można kupić w większości sklepów. Niestety w sklepach stacjonarnych nie ma zbyt dużego wyboru – ja swoje masło najczęściej kupuję przez internet, czasem w sklepach stacjonarnych, kiedy akurat jestem na zakupach. O składzie dobrego masła orzechowego napiszę krótko – najlepsze masło to oczywiście takie, które ma w sobie 100% orzechów. Dla bardziej wymagających osób najlepsze będzie masło orzechowe bez dodatków zrobione z ekologicznych orzechów.
Jakie masło można kupić w sklepach?
W sklepach stacjonarnych dostępne są zazwyczaj jedynie masła z orzechów ziemnych. Na szczęście przez internet kupimy najróżniejsze warianty masła orzechowego – wadą takich zakupów jest fakt, że dochodzą jeszcze koszty przesyłki. Zazwyczaj orzechy wchodzące w skład masła orzechowego są przed zmieleniem prażone lub smażone. Jakie masła orzechowe można znaleźć w sklepach?
– masło z orzechów ziemnych – kremowe
– masło z orzechów ziemnych z kawałkami orzechów
– masło z orzechów nerkowca
– masło z orzechów laskowych
– krem orzechowy – mix 4 rodzajów orzechów: orzechy ziemne, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, migdały
– masło z blanszowanych migdałów
Najlepsze masła orzechowe
1. Krem z orzechów nerkowca Terrasana
W smaku jest doskonałe, jedyną jego wadą jest wysoka cena.
Skład: prażone orzechy nerkowca* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Cena: ok 25 zł za 250 gramów/ 100 zł za 1 kg
2. Masło orzechowe Nutvit
Skład: orzechy arachidowe 100%
Cena: 23,90 zł za 1000 g/ 23,90 zł za 1 kg
3. Masło orzechowe Active 100% orzechów Primavika
Skład: orzeszki arachidowe smażone 100%
Cena: 13 zł za 470 g/26 zł za 1 kg
4. Krem orzechowy z kawałkami orzechów Terrasana
Skład: orzechy ziemne(certyfikowany skladnik ekologicznych)
Cena: 14 zł za 250 g/56 zł za 1 kg
5. Masło orzechowe Fitness Authority – So Good!
Skład: 100% orzeszki ziemne
Cena: 24 zł za 900 g/ 26 zł za 1 kg
6. BIO Masło orzechowe 100% orzechów Primaeco
Skład: orzeszki arachidowe prażone 100%, surowiec ekologiczny.
Cena: 17 zł za 360 g/ 47 zł za 1 kg
7. KFD Mr Maseł Masło Orzechowe z Arachidów 100%
Skład: Prażone orzechy ziemne (100%).
Cena: 28 zł za 1000 g
Z dobrej jakości masła orzechowego możecie przygotować np. takie ciasteczka :-)
Masła orzechowe z umiarkowanie dobrym składem
Poniżej masła orzechowe, które nie mają idealnego składu, ale zawartość orzechów jest w nich stosunkowo wysoka. Oczywiście lepiej jest kupować masła zrobione w 100% z orzechów.
1. Lidl Masło orzechowe z kawałkami orzechów, solone
Skład: 95% orzeszki ziemne, cukier trzcinowy, olej palmowy, 1% olej z orzeszków ziemnych, 1% sól.
Cena: 8 zł za 454 g/ 18 zł za 1 kg
2. Masło z Orzechów Nerkowca Primavika
Masło podobne do kremu z nerkowców z Terrasany. W maśle z Primavika orzechy nie są prażone, tylko smażone na oleju palmowym.
Skład: smażone orzechy nerkowca 99% (na tłuszczu palmowym), sól morska.
Cena: 16 zł za 185 g / 85 zł za 1 kg
Masła orzechowe o słabym składzie:
Niektóre masła orzechowe dostępne w sklepach mają bardzo słaby skład. Zawartość orzechów w takich masłach to niekiedy jedynie 65 proc. Tego typu produktów lepiej nie jeść.
1. Felix Masło orzechowe 30% mniej tłuszczu
Skład: orzeszki ziemne (70%), syrop glukozowy w proszku, olej słonecznikowy, olej palmowy, sól.
Cena: 8,5 za 350 g
2. Sante Masło orzechowe z kawałkami orzechów
Skład: prażone orzeszki arachidowe 81%, olej roślinny, glukoza, tłuszcz roślinny utwardzony, sól.
Cena: 10 zł za 350 g
3. Felix Masło orzechowe kremowe
Skład: orzeszki ziemne (65%), olej słonecznikowy, dekstroza, całkowicie uwodorniony tłuszcz palmowy, sól.
Cena: 8,5 za 350 g
4. enerBiO, masło orzechowe
Skład: Orzeszki ziemne 91%, tłuszcz palmowy, sól morska, nierafinowany cukier trzcinowy.
Cena: 12 zł za 250 g
Podsumowanie
Kupując masło orzechowe warto zwracać uwagę na skład. Najlepsze masła to takie, które mają w sobie jedynie orzechy i są pozbawione dodatkowych składników. Do kremów orzechowych producenci dodają niekiedy olej palmowy, cukier czy sól. Lepiej zatem wybierać masła, które nie mają w swoim składzie tego typu składników. Idealnie byłoby robić domowe masła orzechowe, ale pamiętajmy, że nie wszyscy mają na to czas. Do zrobienia domowego masła orzechowego niezbędny jest też odpowiednio mocny blender, a przecież nie każdy ma taki sprzęt w domu. Nie widzę zatem nic złego w kupowaniu gotowego masła orzechowego, o ile świadomie wybierzemy dobry produkt. Dajcie znać w komentarzach, jakie są Wasze ulubione masła orzechowe. O tym, jak zrobić domowe masło orzechowe pisałam tutaj: domowe masło orzechowe.
Moje domowe masło orzechowe – klik