Jeśli lubicie desery na bazie mleka kokosowego, to ten pudding na pewno Wam posmakuje. Jest delikatnie słodki i ma kokosowo-malinowy smak. Pudding z tapioki to bardzo prosty deser, który można podawać z różnymi owocami. W moim przepisie użyłam mrożonych malin, ale równie dobrze sprawdzą dowolne świeże owoce sezonowe. Taki pudding można też podawać na przykład z musem z mango.
Tapioka nie jest niestety produktem łatwo dostępnym – nie kupicie jej w każdym sklepie. Ja swoją tapiokę kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością, ale niedawno widziałam ją w też hipermarkecie L.Eclerc.
Składniki na dwie porcje:
Mus z malin i chia:
1 szklanka malin (mrożonych lub świeżych)
2 łyżki nasion chia
1 łyżka miodu
1/4 szklanki wody
Pudding z tapioki:
50 gramów kuleczek tapioki
200 ml wody
200 ml mleka kokosowego z puszki (pół puszki)
1 łyżka miodu
Do polania puddingu:
2 łyżki mleczka kokosowego
Sposób przygotowania:
Wodę i mleko wlewamy do garnka, wsypujemy tapiokę i moczymy 30 min., tak aby wchłonęła część płynu. W tym czasie robimy mus z malin i chia. Maliny podgrzewamy w garnku z grubym dnem i zdejmujemy z ognia. Do malin dodajemy wodę i nasiona chia, całość dokładnie mieszamy. Kiedy maliny przestygną dodajemy jedną łyżkę miodu. Tak przygotowany dżem wstawiamy do lodówki na pół godziny. Mleko koksowe i tapiokę gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 min. aż kuleczki będą przezroczyste. Masę często mieszamy, aby nie przywierała do garnka. Kiedy pudding jest już gotowy odstawiamy go do przestygnięcia, po czym dodajemy miód i mieszamy. Do małych szklanek wlewamy połowę musu z malin, następnie pudding z tapioki, a potem znowu mus. Na koniec każdą porcję puddingu polewamy łyżką mleczka kokosowego i dekorujemy owocami.