AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Mój e-book
FANPAGE
AGATA BERRY

Najpopularniejszy blog o zdrowiu w Polsce

AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Mój e-book
0
21K
  • Przepisy

Nasiona chia – pomysł na śniadanie

  • agataberry
  • 22 lipca, 2015
  • 5 komentarzy
  • 2 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

Nasiona chia [wym. kja] (nasiona szałwi hiszpańskiej) to ostatnio mój ulubiony składnik śniadania. Przygotowanie posiłku z wykorzystaniem nasion chia jest bardzo proste i zajmuje mało czasu. Poniżej przepis z wykorzystaniem tych dobroczynnych dla zdrowia nasion. Nasiona szałwii hiszpańskiej pochodzą z Meksyku i Gwatemali, obecnie są też uprawiane w Paragwaju, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze i Australii.

Właściwości chia

Dlaczego warto wykorzystywać nasiona chia w codziennej diecie? Te małe ciemne nasionka są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Dwie łyżki nasion chia (ok 22 gramy) zawierają 105 kcal, 6 gramów tłuszczu, 9 gramów węglowodanów, 8 gramów błonnika, 3,5 gramów białka. Pełno w nich również mikroelementów takich jak magnez, wapń, fosfor.

W moim przepisie wykorzystuję też inne zdrowe składniki: mleko kokosowe, banany, borówki, żurawinę. W ten sposób tworzę pełne witamin śniadanie, które zapewnia energię na kilka godzin.

20150719_153818-01

Składniki:

4 łyżki nasion szałwii hiszpańśkiej
4 łyżki mleka kokosowego
0,5 szklanki wody
2 łyżki żurawiny
1 banan
garść borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Aby zrobić pyszne śniadanie do pracy na następny dzień najpierw wieczorem przygotowuję nasiona. Do słoika/szklanki wsypuję nasiona chia, dodaję wodę i mleko kokosowe, mieszam, po czym wkładam do lodówki na całą noc. Dzięki moczeniu nasionek powiększają się one i tworzą żelową konsystencję. Następnego dnia rano dodaję żurawinę, pokrojonego na plasterki banana i borówki. Zakręcam słoik i pakuję śniadanie do pracy!

[edit] Obecnie pracuję w domu, więc nie robię śniadań dzień wcześniej. Wystarczy, że zaleję chia mlekiem kokosowym i wodą i zostawię na 30 minut w lodówce. Po tym czasie nasionka są gotowe do jedzenia, dodaję więc pozostałe składniki i gotowe!

Przedstawiony powyżej przepis to tylko jedna z wielu możliwości zastosowania nasion chia – możemy dodawać je do koktajli, wypieków, deserów. Zamiast wody i mleka kokosowego można użyć dowolnego rodzaju mleka – krowiego, koziego, migdałowego, sojowego. Ziarenka można też zalać jogurtem. Polecam dodawanie do takiego śniadania bakalii, suszonych owoców, wiórek kokosowych. Jeśli lubimy bardzo słodkie śniadania można dosłodzić przygotowany posiłek miodem.

Każda z kombinacji będzie pysznym, zdrowym i prostym w przygotowaniu posiłkiem – a to przepis na śniadanie idealne do pracy.

Gdzie kupić nasiona chia?

Na koniec ważna informacja dotycząca tego, gdzie kupić nasiona chia. Pierwsze opakowanie nasion kupiłam na BioBazarze w Warszawie, były to ekologiczne nasiona, koszt: 12 zł za 200 gramów. Takie opakowanie wystarczyło mi na około dwa tygodnie. Nasiona są też dostępne w wielu sklepach internetowych ze zdrową żywnością, a także np. w Rossmanie. Niestety producenci i sieci sklepowe wykorzystują dużą w ostatnim czasie popularność tych nasion i zawyżają ceny. Przykładowo: 200 gramów nasion chia w Rossmanie kosztuje 26,99 zł, co daje 134, 95 zł za kilogram nasion. Tymczasem w sklepach internetowychnasiona chia można kupić już za ok 16 zł z wysyłką. 

 

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Podobne tematy
  • chia
  • mleko kokosowe
  • śniadanie
  • szałwia hiszpańska
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
  • Wywiady
  • Zdrowie

Znamiona i pieprzyki, które są naprawdę groźne

  • agataberry
  • 22 lipca, 2015
View Post
Next Article
  • Przepisy

Zielony koktajl z awokado i bananów

  • agataberry
  • 26 lipca, 2015
View Post
Podobne wpisy
View Post
  • Przepisy

Sałatka zdrowia + mój przepis na zakwas z buraków

  • agataberry
  • 18 stycznia, 2021
View Post
  • Przepisy

Moje ulubione jesienno-zimowe napoje

  • agataberry
  • 24 listopada, 2020
View Post
  • Przepisy

Najszybszy przepis na zielony koktajl

  • agataberry
  • 7 sierpnia, 2020
© 2015-2020 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.