Instagram

Follow Me!

Przepisy

Placuszki szpinakowo-bazyliowe

Lipiec 4, 2019

W kuchni stawiam w ostatnim czasie na kreatywność, bo lubię testować nowe połączenia smaków. Tak właśnie powstały te placuszki ze szpinakiem i listkami bazylii. Dodatek świeżych ziół i połączenie ich ze słodkim bananem sprawiło, że powstało ciekawe połączenie. Placuszki robi się bardzo szybko i można je podawać maluchom podczas rozszerzania diety. Ja podałam je mojej dziesięciomiesięcznej córce w formie podłużnych pasków. Placuszki są bez dodatku cukru, a dodatkowo są bardzo pożywne dzięki dodatkom takim jak mąka z ciecierzycy i płatki owsiane.

Składniki na dwie porcje – około 10 placuszków:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko – użyłam jajka zerówki
  • pół szklanki mąki z ciecierzycy
  • pół szklanki mąki z płatków owsianych – wystarczy zmielić w młynku/blenderze płatki owsiane
  • 1 duża garść świeżego szpinaku
  • 1 mała garść listków świeżej bazylii
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – użyłam proszku do pieczenia ekologicznego, bez fosforanów
  • 1 szklanka mleka roślinnego – u mnie napój sojowy bez cukru
  • olej kokosowy do smażenia
  • świeże maliny do podania lub inne owoce

Sposób wykonania:

Do blendera (korzystam z tego modelu) wrzucam płatki owsiane i mielę je przez kilka sekund na mąkę. Do kielicha blendera dodaję pozostałe składniki i chwilę blenduję. Rozgrzewam patelnię, dodaję niewielką ilość oleju kokosowego i łyżką do zupy nakładamy na patelnię ciasto formując małe placuszki. Smażę kilka chwil na średnim ogniu z każdej strony do momentu, aż placuszki ładnie się przypieką. Gotowe!