AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
FANPAGE
AGATA BERRY

Najpopularniejszy blog o zdrowiu w Polsce

AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
71K
20K
  • Przepisy

Puszyste placuszki bananowe bez cukru

  • agataberry
  • 1 grudnia, 2017
  • 9 komentarzy
  • 2 minute read
Total
97
Shares
90
0
7

Te puszyste placuszki bananowe bez cukru zachwyciły mnie swoim smakiem! Zwykle kiedy robię szybkie śniadaniowe placki, to korzystam z tego przepisu, w którym podstawą są płatki owsiane. Tym razem postanowiłam jednak poeksperymentować i stworzyć lekkie i puszyste placuszki, w których bazą będą banany. Placuszki są słodkie mimo tego, że nie ma w nich cukru – banany pełnią w tym przepisie rolę idealnego słodzika.

Nietypowym składnikiem jest tutaj maka z ciecierzycy i wiem, że nie jest to produkt łatwo dostępny, ale uważam, że warto czasem mieć w kuchni taki ciekawy składnik. Bo choć uwielbiam płatki owsiane i jem je niemal codziennie, to pamiętam o tym, że podstawą zdrowej diety jest różnorodność. Mąkę z ciecierzycy kupicie w sklepach ze zdrową żywnością, w supermarketach na dziale z produktami ekologicznymi lub przez internet. Ja swoją mąkę kupiłam w jednym ze sklepów internetowych przy okazji większych zakupów spożywczych. Mam też w kuchni mąkę ryżową i mąkę kokosową i z pewnością będę testować je niebawem w kuchni. W tym przepisie fajnie jest też to, że wszystko robi się w jednej misce – po prostu dodaję kolejno poszczególne składniki i mieszam.

Składniki na dwie porcje:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka – użyłam jajek ekologicznych
  • 6 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – użyłam proszku do pieczenia ekologicznego, bez fosforanów
  • 1 szklanka mleka roślinnego – u mnie orkiszowe
  • olej kokosowy do smażenia
  • świeże lub rozmrożone maliny do podania

Sposób wykonania:

  1. Do miski wkładam banany i zgniatam je widelcem na mus. Banany nie muszą być idealne rozgniecione – dobrze smakują też małe bananowe kawałki, które znajdziemy w placuszkach.
  2. Do bananów dodaję jajka i całość dokładnie mieszam.
  3. Następnie do miski wsypuję proszek do pieczenia, mąkę i dolewam mleko. Wszystkie składniki mieszam w misce na gładkie ciasto, które powinno mieć dosyć luźną konsystencję (podobną do naleśników). Warto odstawić całość na 15 minut, aby wszystko dobrze się połączyło.
  4. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy niewielką ilość oleju kokosowego i łyżką do zupy nakładamy na patelnię ciasto formując małe placuszki. Smażymy kilka chwil na średnim ogniu z każdej strony do momentu, aż placuszki nabiorą złotego koloru. Gotowe!

 

Total
97
Shares
Share 90
Tweet 0
Pin it 7
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
  • Podróże
  • Styl życia
  • Uroda

5 rzeczy, jakich dowiedziałam się o kosmetykach podczas podróży do Francji

  • agataberry
  • 30 listopada, 2017
View Post
Next Article
blender kielichowy, G21 Perfect Smoothie Vitality, G21 blender recenzja, G21 blender opinie, najlepszy blender kielichowy, jaki blender kielichowy, sklep vitamoc opinie, test blendera g21
  • Recenzje
  • Zdrowie

Test blendera G21 + RABAT 100 PLN

  • agataberry
  • 7 grudnia, 2017
View Post
Podobne wpisy
View Post
  • Przepisy

Moje ulubione jesienno-zimowe napoje

  • agataberry
  • 24 listopada, 2020
View Post
  • Przepisy

Najszybszy przepis na zielony koktajl

  • agataberry
  • 7 sierpnia, 2020
View Post
  • Przepisy

Przepis na wegańskie gofry bananowe

  • agataberry
  • 28 maja, 2020
© 2015-2020 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.