Te puszyste placuszki bananowe bez cukru zachwyciły mnie swoim smakiem! Zwykle kiedy robię szybkie śniadaniowe placki, to korzystam z tego przepisu, w którym podstawą są płatki owsiane. Tym razem postanowiłam jednak poeksperymentować i stworzyć lekkie i puszyste placuszki, w których bazą będą banany. Placuszki są słodkie mimo tego, że nie ma w nich cukru – banany pełnią w tym przepisie rolę idealnego słodzika.
Nietypowym składnikiem jest tutaj maka z ciecierzycy i wiem, że nie jest to produkt łatwo dostępny, ale uważam, że warto czasem mieć w kuchni taki ciekawy składnik. Bo choć uwielbiam płatki owsiane i jem je niemal codziennie, to pamiętam o tym, że podstawą zdrowej diety jest różnorodność. Mąkę z ciecierzycy kupicie w sklepach ze zdrową żywnością, w supermarketach na dziale z produktami ekologicznymi lub przez internet. Ja swoją mąkę kupiłam w jednym ze sklepów internetowych przy okazji większych zakupów spożywczych. Mam też w kuchni mąkę ryżową i mąkę kokosową i z pewnością będę testować je niebawem w kuchni. W tym przepisie fajnie jest też to, że wszystko robi się w jednej misce – po prostu dodaję kolejno poszczególne składniki i mieszam.
Składniki na dwie porcje:
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka – użyłam jajek ekologicznych
- 6 łyżek mąki z ciecierzycy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – użyłam proszku do pieczenia ekologicznego, bez fosforanów
- 1 szklanka mleka roślinnego – u mnie orkiszowe
- olej kokosowy do smażenia
- świeże lub rozmrożone maliny do podania
Sposób wykonania:
- Do miski wkładam banany i zgniatam je widelcem na mus. Banany nie muszą być idealne rozgniecione – dobrze smakują też małe bananowe kawałki, które znajdziemy w placuszkach.
- Do bananów dodaję jajka i całość dokładnie mieszam.
- Następnie do miski wsypuję proszek do pieczenia, mąkę i dolewam mleko. Wszystkie składniki mieszam w misce na gładkie ciasto, które powinno mieć dosyć luźną konsystencję (podobną do naleśników). Warto odstawić całość na 15 minut, aby wszystko dobrze się połączyło.
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy niewielką ilość oleju kokosowego i łyżką do zupy nakładamy na patelnię ciasto formując małe placuszki. Smażymy kilka chwil na średnim ogniu z każdej strony do momentu, aż placuszki nabiorą złotego koloru. Gotowe!